Linkuri accesibilitate

România: o justiție inegală


NUP pentru Victor Ponta, Gigi Becali după gratii.



Parchetul general a decis neînceperea urmăririi penale lui Victor Ponta în dosarul de plagiat.


În România reforma juridica a inceput cu procurorii, care multa vreme au lucrat in gol, fiindca judecatorii nu aveau destul curaj sa dea verdicte serioase in dosarele de coruptie.

Intre timp, insa, lucrurile au tendinta sa se inverseze.

Verdictul dat luni de completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a zguduit simultan lumea politica si pe cea a fotbalului: Gigi Becali, deputat in Parlamentul de la Bucuresti si patron al Clubului de Fotbal Steaua a fost trimis la inchisoare pentru trei ani.

Alaturi de el au fost condamnati cu 2 ani cu executare un fost ministru al Apararii, Victor Babiuc și un fost sef al Statului Major General, Dumitru Cioflina.

Toti trei sint acuzati ca au adus statului roman un prejudiciu de aproape un million de dolari, dupa ce in perioada 1996-1999 Ministerul Apararii a fost de acord sa faca un schimb de terenuri cu Gigi Becali, oferindu-i acestuia circa 29 de hectare de teren in Pipera, cartierul de lux din nordul Bucurestiului in schimbul unor terenuri din judetul Ilfov.

Potrivit expertilor valoarea terenurilor primite de Gigi Becali era de 50 de ori mai mare, decit valoarea terenurilor pe care I le-a dat el Armatei.

Procurorii au demonstrat actele de coruptie aducind dovezi ca patronul clublui Steaua le-a dat mita celor doi oficiali ai Armatei.

Dupa 16 ani aceasta afacere a fost pedepsita, semn ca justitia autohtona a progresat foarte mult, mai ales de la aderarea României la Uniunea Europeana.

După fostul premier socialist Adrian Nastase, care a stat la închisoare fiind deliberat pentru bună purtare, verdictul dat pentru terenurile MApN este cel mai neasteptat, mai ales ca loveste dintr-o data trei persoane care au avut mare influenta.

Seful Camerei Deputatilor, socialistul Valeriu Zgonea a declarat ca regreta ce I s-a intimplat lui Gigi Becali, iar declaratia lui vine in trena celei facute chiar de premierul Victor Ponta, care in timpul deliberarii judecatorilor a spus ca-l simpatizeaza pe Becali, fost deputat ales din partea liberalilor la alegerile generale de anul trecut.

Asadar politicienii puterii sint tot mai tentati sa intervina in treburile justitiei, chiar daca lamentatiile lor vin sub pretextul compasiunii.

Primul semn de slabiciune dat de noua conducere a Parchetului General investita saptamina trecuta s-a consumat tot astazi, cind procurorii au decis sa-i dea primului ministru Victor Ponta neinceperea urmaririi penale intr-un dosar de plagiat.

Este vorba despre volumul „Raspunderea in dreptul international umanitar” care include in intregime teza de doctorat a premierului român, teza ce s-a dovedit copiata in proportie de peste 70 la suta.

Primul ministru a fost dat in judecata anul trecut de doi tineri lideri de dreapta, dupăce mai multe comisii universitare au fost schimbate pentru a-l feri pe seful guvernului de la Bucuresti de verdictul de plagiat.

Procurorul general Tiberiu Niță, negociat de premierul român cu presedintele Traian Băsescu, fara respectarea legii, îi dă astăzi lui Victor Ponta un cadou de care are mare nevoie: proba nevinovăției sale, după ce acuzele de plagiat au facut inconjorul agentiilor internationale de stiri.

Plagiatul poate insa fi verificat de oricine este curios, numai ca electoratul autohton nu este deloc curios, iar primul ministru are o sustinere de 70 la suta in parlament si de aproape 40 la suta in sondaje.
XS
SM
MD
LG