Linkuri accesibilitate

Georgia ar putea depenaliza posesia şi consumul de canabis


Un joint gigantic la Marșul Global pentru Legalizarea Marijuanei, Santiago de Chile, 18 mai 2013.
Un joint gigantic la Marșul Global pentru Legalizarea Marijuanei, Santiago de Chile, 18 mai 2013.

Opinii pro și contra



Georgia a dat recent dovadă de o lipsă de toleranță care trimite la imagini din Evul Mediu, prin violenţele de la sfîrșitul săptămânii trecute împotriva minorităţilor sexuale.

Cu toate acestea, Georgia ar putea depenaliza posesia şi consumul de canabis. Un proiect de lege a fost trimis în Parlamentul de la Tbilisi.

În acest moment, cei care consumă și dețin marijuana și sunt prinşi de poliţie pot fi închiși pentru un an sau pot fi condamnați la trei luni de muncă în folosul comunităţii.

Legea este în vigoare din 2006, cînd partidul preşedintelui Saakașvili deţinea o majoritate confortabilă în Parlament.

Ministrul muncii, sănătăţii și afacerilor sociale David Sergheienko crede că politicile dure împotriva celor care consumă marijuana nu fac altceva decît să sporească veniturile traficanților de droguri şi să întăreasca reţele de trafic.

Medicul David Otiaşvili din Tbilisi, specializat în tratarea dependenţilor de droguri, crede că depenalizarea consumului de marijuana este inevitabilă:

„La un moment dat acest proces va deveni normă internatională şi Georgia va trebui să o accepte.”

Otiaşvili, care conduce un centru non-guvernamental de cercetări în domeniul drogurilor numit „Georgia Alternativă”, adaugă că proiectul de lege ar putea fi discutat în Parlament la sfîrșitul lunii şi că prin aceste amendamente consumatorii de marijuana nu vor mai fi băgaţi la închisoare:

„De ani de zile politica în Georgia a fost dură, pedepsindu-i aspru pe cei implicați în traficul ilegal de droguri, dar și pe cei care le consumă. Aceasta atitudine a avut două rezultate: cei care consuma droguri au dispărut de pe străzi, de aceea o parte a societăţii noastre tinde să aprobe astfel de metode dure de pedepsire, fără însă ca problema să dispară sau să se reducă. Mii de oameni au fost duși la închisoare. Cei care consumă marijuana au fost izolați şi cei care nu au fost prinşi au continuat să consume, dar în locuri ascunse.”

Irakli Gemkrelidze, directorul Centrului pentru prevenirea dependentei de droguri si sănătate mintală, crede că amendarea legii şi diminuarea sau eliminarea pedepselor nu ar trebui să trimită un mesaj greşit:

„Este corect să spunem că consumul de marijuana nu trebui considerat o infracţiune penală. Dar nici nu trebuie să-l încurajăm, sau să credem că e lipsit de riscuri.”

Nu toţi georgienii cred însă că e nevoie de amendarea acestei legi. Într-o intervenţie în direct o ascultatoare a Europei Libere din regiunea Imereti, crede ca legea care este acum în vigoare este bună şi nu trebuie amendată:

„Chiar dacă se ia in considerare decriminalizarea marijuanei, cred ca e nevoie de legi stricte. În regiunea muntoasa din Imereti se creşte masiv aceasta planta. În ultimii doi ani, când mergeam vara în satul meu natal, oamenilor le era frică de duritatea legilor și nu fumau. Dacă acum li se va permite, va garantez că toţi bărbaţii din Imereti se vor pune pe fumat.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG