Linkuri accesibilitate

De la acordul asupra migrației de muncă la cel de securitate socială


Migranți moldoveni în Portugalia
Migranți moldoveni în Portugalia

Valentina Buliga răspunde la întrebările Europei Libere despre stadiul negocierilor cu Federația Rusă.


Interviul emisiunii o are ca protagonistă pe ministra în exercițiu a muncii, Valentina Buliga. Liliana Barbăroșie a întrebat-o în ajun de ce a durat așa de mult negocierea unui acord privind situația muncitorilor moldoveni din Federația Rusă - o înțelegere despre care ambasadorul rus la Chișinău a anunțat recent că va fi semnată curând.

Valentina Buliga: „Avem mai multe dificultăţi într-un fel, sau este mai greu drumul pe care îl parcurgem cu ţările unde sunt foarte mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova care muncesc în străinătate. Spre exemplu, aceeaşi situaţie o avem şi cu Italia. Dar nu trebuie să confundăm acordurile cu privire la securitatea socială, care garantează inclusiv toate prestaţiile sociale în caz de anumite riscuri: vârstă, accidente, incapacitate temporară, cu acordurile privind migraţia de muncă.”

Europa Liberă: Care e diferenţa?

Valentina Buliga:
„Diferenţa este una esenţială. Securitatea socială înseamnă atunci când cetăţeanul Republicii Moldova munceşte într-o ţară, plătind în mod legal toate contribuţiile şi atunci când se întoarce acasă, sau chiar acolo, beneficiază de toate garanţiile sociale.

Iar acordul privind migraţia de muncă este puţin altfel. Este vorba despre munca prin contract, este vorba despre valoarea unui salariu care trebuie să fie acelaşi ca şi cel prevăzut cetăţenilor de baştină, este vorba despre riscurile care sunt specificate în contractele de muncă atât pentru băştinaşi, cât şi pentru migranţi. Poate mai puţin sunt legate aceste contracte de viitoarea pensie. Dar acestea oferă celelalte garanţii: salariu decent, condiţii de muncă, securitate, plăţi, atât pentru fondul social, cât şi pentru sănătate. Nu trebuie să confundăm aceste două lucruri, dar ambele sunt la fel de importante.”

Europa Liberă: Să înţelegem că un acord privind protecţia socială nu avem şi nu se discută la acest moment cu Federaţia Rusă?

Valentina Buliga:
„Noi avem un acord încă din 1961, ulterior, în 1993, ajustat într-un fel. Dar timpul deja ne vorbeşte că trebuie să revedem acest acord şi să ajustăm într-un fel la toate schimbările care au avut loc în cadrul legislativ al ambelor ţări. La această etapă noi doar discutăm la nivel tehnic, de intenţie. Suntem în prag de semnare cu Polonia, Ungaria şi Estonia. Deja vom avea 12 acorduri semnate cu ţările de destinaţie unde pleacă moldovenii. Cu Federaţia Rusă suntem la etapa de discuţie şi examinarea cadrului legislativ.”

Europa Liberă: De ce doar la etapă de discuţie? Pentru că această armată, că o fi 500 de mii, că o fi 300 de mii, că o fi mai puţini, când va ajunge la pensie, dacă n-o să existe un astfel de acord, Moldova va suporta integral povara…

Valentina Buliga:
„Da, este adevărat. De aceea şi pentru noi contează acest prim pas făcut – acordul privind migraţia forţei de muncă. Fostul acord de protecţie socială care este în vigoare şi funcţionează. Şi suntem la etapa de muncă asupra unui nou acord. Când va fi acest nou acord convenit de ambele părţi, depinde de capacitatea şi de deschiderea ambelor state.”

Europa Liberă: Dar prin ce se deosebeşte vechiul acord, ajustat în 1993, de altele semnate cu ţările europene? Oferă el garanţiile necesare?

Valentina Buliga:
„Oferă, dar s-au schimbat multe, inclusiv denumirile instituţiilor, s-au schimbat riscurile asigurate…”

Europa Liberă: Rusia îşi asumă vreo responsabilitate?

Valentina Buliga:
„Da, desigur, Rusia îşi asumă, exact ca şi Moldova.”

Europa Liberă: Şi avem şi pensii repatriate din Rusia?

Valentina Buliga:
„Avem, desigur că avem. Dar sper totuşi că vor revedea aceste acorduri. Timpul ne obligă.”

Europa Liberă: Deci ar fi mai multe garanţii dacă am avea un nou acord cu Federaţia Rusă, în condiţii noi?

Valentina Buliga:
„Desigur. Vă spuneam că timpul s-a schimbat, riscurile asigurate de către stat la fel s-au schimbat, de aceea avem nevoie să clarificăm anumite riscuri asigurate şi garanţiile oferite de ambele ţări. Este nevoie de exact aceleaşi principii: principiul teritorialităţii, principiul exportului de prestaţii, care stau la temelia celorlalte acorduri. Nu pot să spun că acordul vechi nu funcţionează, dar trebuie ajunstat şi îmbunătăţit.”

Europa Liberă: Prognoza dvs. care este: acest acord, care e gata de semnare, privind reglementarea migraţiei, cam când ar putea fi semnat şi când am putea avea și un acord de protecţie socială?

Valentina Buliga:
„În cel mai apropiat timp, la începutul lunii iunie, domnul Sergiu Sainciuc, viceministrul muncii va pleca în Federaţia Rusă la summit-ul din cadrul statelor CSI privind migraţia de muncă unde se discută intens aceste probleme. Eu am deplinele puteri din partea preşedintelui Nicolae Timofti pentru a semna acest acord, am informat prin notă de serviciu şi Ambasada, şi Serviciul federal de Migraţiune că noi suntem gata, am convenit exact la articolul 6 din acest acord, specificând care sunt structurile din Republica Moldova, este vorba despre Casa Naţională de Asigurări Sociale şi Compania Naţională de Asigurări în Sănătate, ca structuri care urmează să realizeze prevederile acestui acord şi suntem gata de semnare.

Am auzit şi recentele declaraţii ale ambasadorului Federaţiei Ruse, am avut cu el şi o întâlnire. Eu aş dori ca în timpul cel mai apropiat acest lucru să-l definitivăm, pentru că chiar am muncit foarte mult asupra acestui document. Ce ţine de celălalt acord, de securitate socială, semnându-l pe acesta, deschidem de fapt porţile spre noi negocieri, în cadrul grupurilor tehnice, spre noile analize, spre noi oportunităţi pentru ambele ţări. Nu ştiu, vom vedea. Dar îmi doresc: cu cât mai repede, cu atât mai bine.”
XS
SM
MD
LG