Linkuri accesibilitate

Să-ţi făureşti tu însuţi drumul!


Fără drumuri bune viitorul nostru nu va fi simpatic.



O ştire curioasă, care ar trebui să ne dea de gîndit, vine de la sudul republicii, din Vulcăneşti şi e difuzată de Moldpres. Aflu că primăria localităţii şi un grup de locuitori au decis să repare împreună un sector de drum. Autorităţile locale, zice-se, vor pune la dispoziţia orăşenilor materialele de construcţie necesare, iar locuitorii vor lucra, adică vor face şoseaua.

Merită menţionat faptul că iniţiativa le aparţine locuitorilor. Aceştia erau nemulţumiţi de felul în care arăta drumul cu pricina. Primăria le-a venit în întîmpinare, dar i-a rugat să depună şi ei un efort. Şi oamenii au fost de acord să-şi suflece mînecile. Iar unul dintre conducătorii locali a apreciat aportul societăţii civile la amenajarea propriei urbe.

În linii mari, avem de-a face cu un fapt îmbucurător. Sînt mai multe elemente aici în stare să ne provoace admiraţia: cetăţeni activi, autorităţi ingenioase şi cooperante, efort comun, primenire a localităţii. Măi să fie! Asta de fapt e ceea ce ne lipseşte pentru ca viaţa noastră de zi cu zi să devină mai frumoasă. E admirabilă colaborarea asta dintre edili şi cetăţeni. Unde mai pui că în absenţa ei, nu e deloc sigur că porţiunea de drum respectivă ar fi fost reparată foarte repede.

Şi mai e un detaliu important. Am impresia că – fiind construit de cetăţenii de acolo – drumul acela va fi mai trainic, mai solid, iar probabilitatea ca cineva să şterpelească materiale de construcţie mi se pare nulă.

Pe de altă parte, să constatăm şi faptul că, deşi e frumoasă, soluţia asta nu poate fi mereu aplicată. Da, anumite porţiuni de drum pot fi reparate de cetăţeni. Dar e limpede că oamenii nu vor repara toate şoselele republicii. De aceea, mulţumindu-le pentru contribuţie, trebuie să ne gîndim în continuare ce să facem cu drumurile noastre. Ele lasă de dorit. Mai avem încă drumuri bombardate parcă de avioane. Iar fără drumuri bune viitorul nostru nu va fi simpatic.
XS
SM
MD
LG