Linkuri accesibilitate

Un interviu realizat de Valentina Ursu.Reprezentantul cetăţenilor români din Republica Moldova în Parlamentul Românei, deputatul Eugen Tomac, a deschis birou parlamentar la Chişinău. Tomac a spus că numărul cetăţenilor români din Republica Moldova este foarte mare şi problemele cu care se confruntă sunt din ce în ce mai mari, şi de aceea a fost necesar acest birou. Deputatul a mai spus că va veni la Chişinău o dată la două săptămâni, împreună cu alţi deputaţi români, pentru a organiza audiențe cu cetăţenilor şi pentru a le oferi consultanţă. La eveniment au fost prezenți mai mulți demnitari moldoveni și români între care şi europarlamentara Elena Băsescu, fiica preşedintelui României. Un interviu realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Domnule Tomac, aţi promis şi v-aţi ţinut de cuvânt: aţi inaugurat acest Birou la Chişinău. Acum va fi avalanşă de persoane aici pentru că există deocamdată o sumedenie de probleme. Cum pot fi aplanate problemele sau ce cale folosiţi pentru a veni în susţinerea cetăţeanului care v-a dat votul?

Eugen Tomac:
„Eu nu fac decât să acopăr un gol care exista în comunicarea dintre cetăţenii români din Republica Moldova sau dintre românii din Republica Moldova şi instituţiile statului român. Nu fac decât să accelerez soluţionarea unor probleme care există. Şi, cred că, din acest punct de vedere, eu voi reuşi, la un moment dat, când voi face un bilanţ, să prezint o situaţie exactă a chestiunilor pe care cetăţenii mi le-au prezentat şi eu le-am soluţionat sau care aşteaptă să fie soluţionate.”

Europa Liberă: Dar aţi sintetizat problemele cu care vine votantul dumneavoastră către dumneavoastră, să-l ajutaţi?

Eugen Tomac:
„Nu numai votanţii se adresează. În general, problemele ţin de perfectarea actelor fie că ne referim la cei care redobândesc cetăţenia română sau cei care au cetăţenie română şi vor să-şi actualizeze documentele şi întâmpină diverse probleme. E una dintre chestiunile care în mod curent este adusă în discuţie în relaţia cu cetăţenii. Ceea ce mă interesează pe mine este să dezvoltăm proiecte importante, atât în plan educaţional, dar voi acorda o atenţie sporită cooperării în domeniul audiovizualului dintre România şi Republica Moldova, pentru că aici avem un gol imens atât în Republica Moldova, cât şi în România.”

Europa Liberă: Dar cel mai mare reproş care vi se aduce e că totuşi TVR nu se retransmite.

Eugen Tomac:
„Eu sunt convins că această chestiune va fi soluţionată în scurt timp. E un subiect prioritar pe agenda mea. De altfel, am discutat şi la Parlament cu conducerea TVR-ului, şi există soluţii, astfel încât, într-un timp cât mai scurt, TVR-ul să revină în casele oamenilor, aşa cum aşteaptă.”

Europa Liberă: Aţi anunţat astăzi mulţimea, care a fost prezentă la acest eveniment, că 31 august va fi o sărbătoare comună pentru românii de pretutindeni, Ziua Limbii Române. De ce a trebuit făcut acest gest?

Eugen Tomac:
„Noi avem oricum foarte multe lucruri comune care ne unesc, însă uneori simţim nevoia de a limpezi acest cadru legal care există în România şi Republica Moldova şi a pune în evidenţă exact lucrurile care sunt definitorii pentru poporul român, indiferent unde locuieşte. Şi faptul că pentru Republica Moldova ziua de 31 august are o însemnătate aparte este absolut normal să ne bucurăm cu toţii de această ispravă pe care au reuşit-o, în urmă cu douăzeci şi ceva de ani, românii de aici, din Basarabia.”

Europa Liberă: Şi cum aţi vrea să fie sărbătorit 31 august în acest an?

Eugen Tomac:
„Noi avem nevoie de sărbători vara, pentru că şi ziua naţională, şi celelalte evenimente importante toate sunt în plină iarnă. Iată un prilej de bucurie înainte de a începe şcoala, de a discuta despre identitate, despre limba pe care o vorbim şi a ne concentra mai mult atenţia pe valori care, până la urmă, sunt fundamentale şi exprimă existenţa poporului român. Din acest punct de vedere, e nevoie de un şir de evenimente care să pună în discuţie, pur şi simplu, lucruri pe care le trecem prea uşor cu vederea.”

Europa Liberă: Între timp în Parlament aţi încercat să perfectaţi legislaţia ce ţine de identitate. De ce a trebuit făcut acest lucru?

Eugen Tomac:
„Este foarte important să ajustăm cadrul intern în relaţia cu românii din afară tocmai pentru că, fie că ne referim la Republica Moldova inclusiv, oamenii încă au o anumită reţinere din necunoaştere, absolut evident acest lucru, în a-şi asuma propria identitate. Şi pentru a putea veni şi în sprijinul celor care încă mai au această nelămurire: cine sunt şi ce limbă vorbesc, am modificat legislaţia internă, astfel încât români de pretutindeni sunt şi cei care se consideră moldoveni, şi cei care se consideră români moldoveni, dar vorbesc limba română, şi se simt mai comod aşa, şi cei care vorbesc limba română, dar se consideră vlahi şi aşa mai departe. Pentru că exisă foarte mulţi români care sunt apelaţi în diferite moduri, în diferite state. Şi atunci trebuia să limpezim acest aspect.”

Europa Liberă: Şi o ultimă întrebare: cum percepeţi ceea ce se întâmplă pe eşichierul politic de la Chişinău?

Eugen Tomac:
„Să le dea Dumnezeu mai multă minte moldovenilor.”
XS
SM
MD
LG