Linkuri accesibilitate

„R. Moldova a ajuns inevitabil la ceasul critic al marilor decizii privind viitorul” (contributors.ro)


Frustrare față de numirile prezidențiale de procurori („22”).„Republica Moldova a ajuns inevitabil la ceasul critic al marilor decizii privind viitorul ei, când îşi poate refuza destinul gri sau se poate resemna cu el. Un asemenea moment de graţie a mai fost în 1991, la destrămarea Uniunii Sovietice”, scrie Valentin Naumescu pe site-ul contributors.ro. El observa insa ca, in situatia deloc fericita de la Chisinau, R. Moldova are totusi sansa sa vada acum mai clar care sunt alternativele. Pe cea care presupune reintrarea in sfera de influenta a Rusiei a definit-o foarte limpede cu putin timp in urma vicepremierul rus Dmitri Rogozin, promitand bunastare si gaz ieftin, dar numai in cadrul Uniunii Euroasiatice. Totusi, Naumescu nu considera ca jocurile sunt facute, iar Romania ar avea posibilitatea sa le influenteze daca ar pune in viitoarea Constitutie modificata un articol supliemntar. Acesta ar trebui „să prevadă posibilitatea aderării viitoare, pe baza unui referendum, a uneia sau mai multor regiuni la teritoriul României, fără să mai fie necesară ulterior altă revizuire constituţională în acest sens. Ocaziile nu trebuie ratate”, e de parere comentatorul de la contributors.

Dezamagire si frustrare pe tema numirii de catre presedintele Traian Basescu a sase procurori pe functiile cele mai importante din domeniul justitiei, intre care conducerea Parchetului general si a Directiei Nationale Anticoruptie. Cea mai controversata figura este Tiberiu Nitu, proaspatul procuror general, care fusese respins cu cateva luni in urma de catre Consiliul Superior al Magistraturii in urma unui interviu a carui inregistrare video a facut inconjurul presei. La momentul respectiv, presedintele Basescu a socotit ca Nitu nu e apt sa ocupe functia de procuror general al Romaniei. Acum i-a acordat-o.

Dan Tapalaga arata intr-un articol publicat in revista 22 si reluat de Hotnews ca mai este o singura mutare pentru ca subjugarea politica a justitiei sa fie deplina: numirea unui nou presedinte la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Re-capturarea justitiei, care fusese cu greu scoasa din ghearele politicului in ultimii opt ani, s-a facut din pacate, cu contributia involuntara a Occidentului, spune Tapalaga. Atunci cand au sustinut si chiar aplaudat pactul de coabitare dintre presedintele Traian Basescu si premierul social-democrat Victor Ponta, Uniunea Europeana si Statele Unite au girat de fapt ceea ce se intampla acum, se mai spue in acest comentariu din revista 22.

Ioana Ene de la ziare.com scrie ca justitia si anticoruptia au fost tradate. Nu doar de presedintele Traian Basescu, ci si din interior, de catre magistrati, pentru ca, arata jurnalista, in Consiliul Superior al Magistraturii - acelasi de acum cateva luni - a existat de aceasta data un singur vot impotriva lui Tiberiu Nitu.

Alaturi de justitie, presa din Romania, in special in zona mass media, este in disolutie, după parerea lui Alexandru Lazescu, care scrie de asemenea in revista 22. Articolul porneste de la datele publicate in raportul pe 2012 realizat de FreeEx si Active Watch pe tema libertatii presei, si vorbeste despre degradare profesionala si morala, chiar despre „prostitutie” in presa romaneasca. Dar mai grava decat atat i se pare fostului presedinte al Televiziunii Romane lipsa de reactie a societatii romanesti fata de acest fenomen.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG