Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Bruxelles-ul va încerca să scape cu faţa curată”


Igor Dodon
Igor Dodon

Liderul partidului socialiştilor în dialog cu Valentina Ursu, în ajunul vizitei la Chişinău a eurocomisarului Štefan Füle.


Europa Liberă: Cu ce mesaj credeţi că vine Comisarul European pentru Extindere, Štefan Füle la Chişinău?

Igor Dodon: „Comisarul European va încerca să ajute partidele din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană să găsească limbă comună – va fi foarte greu să reuşească acest lucru, deoarece vedem că antagonismul între PD şi PLDM este destul de mare – acesta e primul mesaj. Al doilea mesaj: bineînţeles că va încerca să vină cu un mesaj de Ziua Europei. Şi este important că, după 9 mai, atunci când la Chişinău au fost mai multe evenimente de amploare, mai mult pro-Rusia, pro-CSI, pro-alte valori…”

Europa Liberă: …pro-Uniunea Euroasiatică.

Igor Dodon: „…pro-Uniunea Euroasiatică, pe care noi, în principiu, le-am salutat, din punct de vedere economic, am spus că este o soluţie pentru Republica Moldova. Europa încearcă, cel puţin, să vină cu un mesaj la fel de puternic. Şi persoana care vine din Europa – faţă de persoana care vine din Federaţia Rusă, a fost Rogozin cu o vizită neoficială, - acum vine cu o vizită neoficială un comisar european, persoană destul de sus-pusă care vine să încerce să convingă populaţia Republicii Moldova că totuşi noi suntem încă în sfera de interese ale Europei, că încă nu este totul pierdut. Toate acestea au loc pe o descreştere, o scădere dramatică a susţinerii vectorului european în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar care mesaj e mai influent, e mai pronunţat, e mai puternic pentru cetăţeni şi clasa politică de la Chişinău: mesajul pro-estic sau pro-vestic?

Igor Dodon: „Marea majoritate a sondajelor de opinie din ultimul timp arată că mesajul pro-Uniunea Euroasiatică este mai bine primit de o bună parte din cetăţenii din Republica Moldova. Şi nu de aceea că ei cred mai mult în această direcţie, însă s-au dezamăgit foarte mulţi în integrarea europeană, în ceea ce au făcut autorităţile care au promovat această idee pe parcursul ultimilor trei ani jumătate. Eu cred că europenii recunosc că a fost o greşeală majoră că coaliţia de guvernare din ultimii trei ani jumătate s-a numit Alianţa pentru Integrare Europeană. Aceasta a discreditat şi ideea de integrare europeană în Republica Moldova care, vreau să vă aduc aminte, în anii 2008-2009, avea o susţinere mult mai mare în rândul cetăţenilor din Moldova decât acum.”

Europa Liberă: Dar europenii insistă pe ideea că totuşi asistenţa oferită Republicii Moldova este pentru ţară şi cetăţeni, nu pentru politicianul de dreapta sau de stânga.

Igor Dodon: „Spuneţi-mi, vă rog, dar cine a simţit efectul acestei asistenţe? Recent am fost în Şoldăneşti, într-un sat unde în data de 19 mai va fi ales primarul şi întrebarea logică pe care o pun toţi este: bine, s-au luat 700-800 milioane de credite, unde este efectul, ce s-a întâmplat major, în aceşti trei ani jumătate, în sectorul social? Nimic... Şcolile se închid, spitalele fuzionează. În domeniul economic – nimic absolut. Agenţii economici nu au obţinut granturi suplimentare pentru a-şi lansa afacerile, pentru a reutila procesul tehnologic. Drumurile sunt într-o stare dezastruoasă.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră ştiţi prea bine că demararea unui proiect cere timp.

Igor Dodon: „Sunt de acord, dar 700 milioane de dolari s-au luat cash.”

Europa Liberă: De la europeni?

Igor Dodon: „De la toţi donatorii. A crescut datoria externă cu 750, circa 800 milioane de dolari, care da, au venit ca suport din partea europenilor. Da, salutăm acest lucru. Dar unde sunt aceşti bani? Unde este efectul concret pentru omul simplu?”

Europa Liberă: Dumneavoastră cum i-aţi fi gestionat?

Igor Dodon: „Eu avea să vin cu câteva proiecte majore naţionale, în primul rând, susţinerea lansării afacerilor la nivel rural. Trebuia să se meargă în fiecare sat şi să se spună: „Oameni buni, dăm un milion de lei în sat, la 3 afaceri, din partea statului, ca grant, 300 de mii de lei dă statul, cu condiţia că cineva din localnici mai găseşte 300 de mii, ia credit şi lansează o afacere, cu în proporţie de 50:50. În fiecare an se putea lua câte 200 de primării, în aceşti trei ani jumătate. 200 de primării – 200 de milioane de lei trebuie pentru aceasta, 20 de milioane de dolari anual. Şi, în trei ani jumătate, în patru, deschideai în 600 de sate câte 3 afaceri, aveai 1800 de afaceri. Ce înseamnă o afacere la nivel de sat? Îi dădeau 300 de mii de lei unui om care are consolidate ceva terenuri, pentru a sădi ceva. Îi dădeai 300 de mii de lei la altul care vroia să facă o fermă, îi dădeai unui cetăţean care vroia să facă o afacere de deservire în localitatea respectivă. Fiecare din aceste 600 de primării înmulţite cu 3 dădeau 1800 de afaceri, fiecare din ele crea 10-15 locuri de muncă.”

Europa Liberă: Dar pe fundalul unei crize politice acute, cum poţi să implementezi aceste proiecte social-economice?

Igor Dodon: „Nu are nimic absolut criza politică acută care este acum cu ceea ce a făcut guvernul trei ani jumătate, imediat după ce au venit la guvernare în 2009, având aşa suport extern masiv. Reiterez, nimeni în 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova nu a avut aşa suport masiv şi politic, şi financiar. 60-70-80 milioane de dolari erau suficienţi pentru a lansa 2000 de afaceri în sectorul rural. Situaţia era acum cu totul alta. 100 de milioane de dolari, 200 de milioane maximum, 3-4 drumuri, însă construite fără hoţii de la Ministerul Transporturilor, fără Şalaru care îşi construieşte paralel case în Europa, pe banii care îi fură de la drumuri. Aceasta trebuiau să facă, nu au făcut acest lucru şi acuma vor plăti pentru aceasta. Şi evident că cetăţenii ştiu că banii au venit de la europeni şi că europenii nu sunt vinovaţi de acest lucru. Ei într-adevăr au crezut în politicienii din Republica Moldova, au crezut în clasa politică nouă care vrea să schimbe ceva, însă, ca rezultat, ce au obţinut? Dezamăgire totală. Banii au fost alocaţi, nimic nu s-a schimbat în Republica Moldova, aspiraţiile europene în Republica Moldova au scăzut. Şi cu ce au rămas cetăţenii?

Europa Liberă: Dar care trebuie pe viitor să fie relaţia moldo-comunitară, relaţia dintre Chişinău şi Bruxelles?

Igor Dodon: „Foarte pragmatică.”

Europa Liberă: Pragmatismul ar însemna ce?

Igor Dodon: „Eu consider că de la Uniunea Europeană noi avem nevoie de regim liberalizat de vize. Am spus, cu mai multe ocazii, că 99% din moldoveni obţin paşaport român pentru a merge fără vize în Europa. Adică, unu, nouă ne trebuie regimul liberalizat de vize. Şi aici trebuie să muncim toţi împreună: roşii, verzi, galbeni sau albaştri. Doi: nouă ne trebuie comerţ asimetric aprofundat, nu comerţ liber. Comerţul liber distruge producerea noastră. Şi trei: ne trebuie să accesăm fondurile europene pentru a investi în sectorul real tehnologii, în infrastructură, aceasta este important.”

Europa Liberă: Şi răspunsul Bruxelles-ului va fi pe măsura acestor aşteptări?

Igor Dodon: „Eu cred că răspunsul Bruxelles-ului, dacă e să vorbim la această etapă, vor încerca să scape cât de cât cu faţa curată, într-o situaţie foarte dificilă şi proastă pentru ei. Pentru că, de fapt, ei au investit resurse enorme şi politic au investit mult în politicieni şi în guvern care vedem în ce situaţie sunt.”

Europa Liberă: Şi vă întrebam: ne vor da regim liberalizat de vize, ne vor da comerţ asimetric, ne vor da acord de asociere?

Igor Dodon: „Eu cred că, dacă se va reuşi să se creeze o majoritate parlamentară, în timpul apropiat, cel puţin, menţinerea finanţării din partea Europei ar putea, în următorul un jumătate, ar putea să existe, însă eu nu cred că chiar alegerea guvernului Leancă, de exemplu, va oferi posibilitatea să fie semnate acordurile despre care se vorbeşte foarte mult. Ele ar putea fi parafate. Însă vreau să vă aduc aminte că unele ţări, inclusiv Ucraina are Acordul de Asociere parafat de mulţi ani…”

Europa Liberă: … de 2 ani.

Igor Dodon: „Şi aceasta nu i-a dat absolut nimic. Parafarea nu înseamnă semnare şi nu înseamnă intrarea în vigoare. Semnarea şi intrarea în vigoare după parafare, poate dura încă jumătate de an sau un an jumătate, sau doi.”

Europa Liberă: Dar nu cred că jumătate de an mai joacă vreun rol.

Igor Dodon: „Parafarea nu va da absolut nimic Republicii Moldova. Unicul lucru pe care l-ar putea obţine Republica Moldova de la europeni, dacă va fi o guvernare stabilă este finanţarea pentru acoperirea deficitului bugetar. Mai mult nu văd ce ar putea să ofere Uniunea Europeană acum. Cu regimul liberalizat de vize, un obiectiv important, însă acolo sunt necesare şi unele reforme cu costuri politice pe care nu cred că le va vota cineva în Parlament. În afară de aceasta, avem problema cu Transnistria. Nerezolvând problema cu Transnistria, cu securizarea frontierei, noi nu vom obţine regim liberalizat de vize. Şi acest lucru trebuie să fie foarte clar. Cât timp nu se va rezolva problema Transnistriei, nu se va face absolut nimic. Însă Transnistria vedem că are cu totul alte obiective, cu totul altă agendă, inclusiv în orientarea externă.”

Europa Liberă: Dar rămâneţi încrezător că poate fi depăşită criza politică şi dacă da, în ce condiţii?

Igor Dodon: „Frica are ochi mari, aşa se spune în Republica Moldova şi nu doar în Republica Moldova. Eu nu văd care ar fi sensul să fie depăşită această criză politică. Pentru că aceleaşi partide, chiar dacă vor forma o majoritate parlamentară, cu ce scop să o facă? Să mai fure un an jumătate? La drumuri, în sectorul energetic unde fură ei mai departe. Care este sensul pentru Republica Moldova? Să creăm majoritate parlamentară doar de dragul europenilor, ca ei să scape cu faţa curată în legătură cu Parteneriatul Estic? Nu văd sens. De acea socialiştii au spus foarte, foarte clar: noi nu participăm, noi nu vom vota, noi am dat şansă acestei ţări un an în urmă, noi am votat preşedintele Republicii Moldova pentru ca ţara să se mişte înainte şi am făcut-o consecvent şi conştient, asumându-ne riscuri. Ce aţi făcut cu această încredere? Nu aţi făcut absolut nimic, aţi distrus absolut totul, acum trebuie să plecaţi în istorie. Altă soluţie nu există.”

Europa Liberă: Dar schimbarea vectorului politicii externe poate cumva să ajute Moldova să devină mai prosperă, cu justiţie reformată, cu structurile statale care s-ar bucura de încrederea cetăţeanului?

Igor Dodon: „Eu vreau să fie foarte clară poziţia noastră: ca economist, ca tehnocrat, ca profesionist, eu sunt ferm convins că, din punct de vedere economic, Republica Moldova are de câştigat din aprofundarea relaţiilor cu ţările membre ale Uniunii Euroasiatice. Însă noi nu vom fi membri ai Uniunii Euroasiatice încă mulţi ani înainte. Noi trebuie să ducem o politică pro-Moldova. Noi trebuie să ne mândrim că suntem moldoveni şi să nu mergem cu capul aplecat ba la Bruxelles, ba la Moscova. Trebuie să rezolvăm problemele aici. Şi noi putem face acest lucru.”

Europa Liberă: Dar politica pro-Moldova e susţinută de către UE? Pentru că altfel Moscova impune o altă politică, pro-Rusia.

Igor Dodon: „Nu trebuie să căutăm duşmani în Bruxelles contra Moscovei şi în Moscova contra Bruxelles-ului. Aceasta va fi o politică greşită. Noi mergem la Bruxelles: poate acolo Moldova va obţine ceva contra Rusiei. Nu este corect. Noi trebuie să avem o poziţie foarte clară pro-Moldova, să vedem ce putem să obţinem de la Uniunea Europeană. Regim liberalizat de vize? Ceva în comerţ? Ok. Ce putem obţine de la Federaţia Rusă, în relaţia cu Uniunea Euroasiatică?”

Europa Liberă: Ce?

Igor Dodon: „Putem obţine deschiderea pieţei? Putem obţine. Putem obţine un preţ mai ieftin la gaze, dacă denunţăm Pachetul Energetic III care nu ne dă absolut nimic, la această etapă. Trebuie să-l denunţăm. Şi să fim foarte pragmatici. În interesul cetăţenilor, trebuie să ne întărim statul nostru.”

Europa Liberă: Da, dar vedeţi că e un lanţ şi aici: dacă nu te conformezi anumitor rigori, de exemplu, denunţi Pachetul Energetic, atunci nu poţi obţine altceva. Îţi condiţionează şi Bruxelles-ul.

Igor Dodon: „Sunt ţări care au regim liberalizat de vize, dar nu au nici Pachet Energetic, nu au nici legi cu privire la antidiscriminare şi aşa mai departe. Şi s-au mişcat bine. Totul depinde de puterea de convingere şi de negocieri.”
XS
SM
MD
LG