Linkuri accesibilitate

AIE îşi joacă ultima carte (Adevărul)


Presiuni interlope asupra judecătorilor (Ziarul de Gardă)


AIE îşi joacă ultima carte, titrează „Adevărul”. Reporterii cotidianului au solicitat opiniile mai multor analişti privind şansele Republicii Moldova de a avea un nou guvern după nominalizarea lui Iurie Leancă. Majoritatea cred că posibilitatea este de 50 la 50% şi că această tentativă este ultima pentru Republica Moldova de a ieşi din criză şi de a merge pe drumul european. „Problema este în neîncrederea între partidele din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană. Totodată, de frica de a se prăbuşi, în cazul unor eventuale alegeri anticipate, aceste formaţiuni ar putea găsi un compromis”, a comentat analistul politic Igor Boţan pe paginile cotidianului.

Săptămânalul „Ziarul de Gardă” varsă lumină peste un caz invocat anterior de şeful statului, Nicolae Timofti, ca fiind un exemplu că magistraţii, adesea criticaţi pentru corupţie, mai sunt şi ţinte ale unor presiuni extraordinare din partea lumii interlope. La începutul lunii aprilie, Centrul Naţional Anticorupţie a verificat felul în care, de pe un cont bancar, deschis pe numele unei judecătoare de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), s-au ridicat nu mai puţin de 297 mii USD, echivalentul a aproximativ 3,6 mil. de lei. Până la urmă, procurorii au ajuns la concluzia că ar fi vorba despre o înscenare şi că magistrata nu ar avea nicio legătură cu acel transfer. „Asta face parte din campania lansată împotriva judecătorilor. /.../ Sunt lucruri uşor de demonstrat, dar rămâne ca procurorii să se ocupe de caz şi să demonstreze că ridicarea banilor nu a avut loc şi s-a făcut asta pentru a o murdări pe judecătoare”, susţine şeful CSJ, Mihai Poalelungi.

Săptămânalul de investigaţii mai relatează ceea ce pare a fi o afacere dubioasă în care este implicat un consilier prezidenţial. Este vorba despre Mihail Şleahtiţchi, consilier pentru cultură, învăţământ şi ştiinţă al preşedintelui R. Moldova, care ar fi fondat în anul 2010, precum se arată în articolul semnat Iurie Sănduţa, o instituţie privată - „Universitatea Deschisă – Europedia”, care a oferit mai multe servicii contra plată prin intermediul Ministerului Educaţiei, încă pe timpul când Şleahtiţchi deţinea funcţia de ministrul al Educaţiei. Printre fondatorii de la „Europedia” se numără şi un decan de la USM, Vladimir Guţu, decorat anul trecut cu distincţia de stat „Gloria muncii”. Decorarea s-a produs la scurt timp după ce Şleahtiţchi a devenit consilierul lui Nicolae Timofti.

Reporterii de la „Ziarulnational.md” scriu că Ministerul Justiţiei a descoperit abateri procedurale grave la examinarea litigiului dintre ÎS „Registru” și compania „Intercomsoft LTD”, iar în rezultat a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în vederea sancţionării judecătorilor care au obligat întreprinderea să plătească despăgubiri de 7,8 milioane de dolari omului de afaceri Boris Birștein. Cazul era pomenit ieri în şedinţa de guvern de către prim-ministrul desemnat Iurie Leancă ca fiind o dovadă că pe timp de incertitudine politică se înteţesc încercările de preluare ostilă a unor bunuri publice. Iurie Leancă solicitase prudenţă maximă în gestiunea acestor bunuri, iar în acest caz concret a semnat şi o dispoziţie privind crearea unui grup de lucru care să monitorizeze situaţia la ÎS „Registru” şi să investigheze cauzele care au dus la obligarea companiei la o astfel de despăgubire enormă.
XS
SM
MD
LG