Linkuri accesibilitate

Continuă festivalul minorităților sexuale „Curcubeu peste Nistru”; Şedinţa Parlamentului; La Washington se discută acordul de liber-schimb cu UE


Agenda zilei: astăzi în Moldova şi în lume.


La Chișinău continuă festivalul minorităților sexuale „Curcubeu peste Nistru”, care are astăzi în program printre altele o manifestare consacrată celei de-a 15-a aniversări a organizației Gender-Doc, singura din Moldova specializată în apărarea drepturilor comunității LGBT. Tot astăzi vor fi premiate persoanele care au contribuit cel mai mult în ultimul an la promovarea drepturilor minorităților sexuale.

Tot astăzi, în replică la festivalul minorităților sexuale, o grupare conservatoare religioasă din jurul Bisericii Buna Vestire va protesta împotriva gay-ilor și lesbienelor.

Partidul Liberal avea programată pentru astăzi o manifestație în Piața Marii Adunări Naționale cu ocazia celei de-a 201-a aniversări a integrării Basarabiei în Imperiul Țarist.

De la ora 10, parlamentul se reunește în ședință.

În Statele Unite, o comisie din Camera Reprezentanților va analiza mijloacele de negociere a acordului de liber-schimb dintre Statele Unite și UE, care ar putea duce la crearea celei mai mari și mai bogate zone de comerț liber din lume.

Tot la Washington se va afla în vizită premierul Turciei, Tayyip Erdogan, care urmează să fie primit la Casa Albă de președintele Barack Obama. Pe agendă se va afla în primul rând cooperarea în domeniul securității pe fondul conflictului prelungit din Siria, care are loc în imediata vecinătate a Turciei.

Astăzi se împlinesc doi ani de când liderii țărilor din zona euro au aprobat creditul de salvare de aproape 80 de miliarde de euro pentru Portugalia, una din primele țări din zona euro care au apelat la împrumuturi externe pentru a-și echilibra bugetul îngreunat de datorii.

La Madrid premierul spaniol Mariano Rajoy se întâlnește astăzi cu lideri sindicali și ai patronatului pentru a discuta reforma pensiilor și a instituțiilor finanțate de la buget.

La Cannes începe prima zi ”plină” a festivalului de film care s-a deschis aseară cu prezentarea de gală a noii ecranizări a romanului lui F. Scott Fitzgerald ”Marele Gatsby”. Juriul este prezidat anul acesta de regizorul american Steven Spielberg, iar printre membri se numără actrița australiană Nicole Kidman și regizorul român Cristian Mungiu.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG