Linkuri accesibilitate

Anglia şi Europa - divorţaţi împreună


Adevărul e că englezii n-au fost niciodată de-ai casei în Europa.



Pînă şi cei mai neinteresaţi de politică au băgat, probabil, de seamă, că englezii nu se au bine cu Europa. Partidul Conservator care dă Primul Ministru fierbe. 4-5 miniştri au declarat deschis că vor ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Parlamentarii conservatori vor, în mare parte, organizarea unui referendum cu întrebarea: vreţi sau nu să rămîneţi în Uniunea Europeană?

Ce i-a apucat pe englezi? Adevărul e că englezii n-au fost niciodată de-ai casei în Europa. Au gusturi complet diferite la haine şi la mîncare. Sistemul lor politic, legile şi mersul banilor sînt foarte diferite de Europa. Asta nu înseamnă că nu le place să meargă în Europa, mai ales în Spania.

Însă, în mod principal, Europa e pentru ei o destinaţie exotică, nu foarte diferită de tropice. Englezii sînt, în aparenţă, mari inventatori de noutăţi. Au dat muzica pop. Tot ce fac tinerii europeni a venit din Anglia. De fapt, englezii iubesc tradiţia iar una din tradiţii e să fie excentrici. Indiferent de vîrstă, englezii poartă în sînge ideea că lucrurile nu trebuie schimbate uşor şi că viaţa e un lucru foarte practic. Europenii le par, din acest motiv, neserioşi, slabi şi periculoşi.

Apoi, vine o oarecare aroganţă: Anglia a salvat Europa şi a creat America. E adevărat, dar amîndouă stau azi mai bine decît Anglia. În cele dn urmă, cearta Angliei cu Europa e veche şi va continua. O ruptură nu va avea loc niciodată, aşa cum niciodată lucrurile nu se vor potoli. Cine are dreptate? Toată lumea. Englezii trebuie înţeleşi: sînt altfel şi nu se prefac. Dar şi englezii trebuie să înţeleagă: lumea se schimbă cu sau fără ei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG