Linkuri accesibilitate

Manifestaţii pro şi contra în preajma Zilei Internaţionale Împotriva Homofobiei


Activişti gay la Sankt Petersburg, 1 mai 2013
Activişti gay la Sankt Petersburg, 1 mai 2013

Declarații pro și contra marșurilor s-au făcut chiar astăzi în Georgia, Ucraina și Federația Rusă.


În zilele și săptămânile următoare sunt programate ca în fiecare an marșuri și festivaluri ale minorităților sexuale în multe state vest-europene, din Suedia până în Italia – dar și în țări care, ca și Moldova, nu au experiență cu asemenea manifestații. Declarații pro- și contra marșurilor s-au făcut chiar astăzi în Georgia, Ucraina și Federația Rusă. Așa cum veți auzi în relatarea lui Alexandru Eftode.

Înainte de Ziua Internațională Împotriva Homofobiei marcată la 17 mai, reprezentanții comunității LGBT se plâng de încălcarea drepturilor la Moscova, sunt apărați de premierul Georgiei și amenințați de comuniștii și naționaliștii din Ucraina. Alexandru Eftode rezumă câteva relatări ale agențiilor internaționale de știri.

Aproximativ 300 de oameni s-au adunat astăzi în fața Radei Supreme de la Kiev cu lozinci ca: „Noi suntem majoritari și suntem împotriva homosexualilor”, sau „Nu homosexualilor! Da familiei! Salvați Ucraina!”.

Pe fundalul acestui protest, Parlamentul ucrainean a decis astăzi să amâne dezbaterea unei noi legi împotriva discriminării, care ar fi apărat între altele și minoritățile sexuale.

Guvernul ucrainean a introdus în luna februarie proiectul în parlament. Ministrul de externe, Leonid Kojara spune că legea este o condiție a Uniunii Europene pentru abolirea vizelor pentru ucraineni. În parlament, proiectul a fost criticat de naționaliștii din partidul Svoboda care are baza electorală printre ucrainenii catolici din vestul țării și de deputații Partidului Comunist.

După protestul anti-gay la Parlamentul de la Kiev, participanții s-au mutat în fața primăriei, unde au spus că se opun planurilor comunității LGBT de a organiza o paradă gay în capitala ucraineană la 25 mai. Au cerut autorităților locale să interzică parada, spunând că au adunat pe o petiție 11 mii de semnături.

Proteste la Kiev împotriva proiectului legii nediscriminării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00

La Moscova, autoritățile din capitala rusă au interzis și fără petiție un marș al minorităților sexuale plănuit la 25 mai. Primăria Moscovei a spus astăzi că nu are de gând să autorizeze marșul. „Din punctul nostru de vedere, organizarea unui asemenea eveniment în oraș nu este necesară”, este citat de agenția Interfax Alexei Maiorov, șeful departamentului regional de securitate al primăriei de la Moscova.

Activiștii pentru drepturile omului și-au exprimat protestul. Asemenea interdicții împotriva întrunirilor pașnice ale activiștilor pentru drepturile gay-ilor, lesbienelor, bisexualilor și transsexualilor sunt inacceptabile”, le-a declarat jurnaliștilor, astăzi, la Moscova, Tatiana Lokşina de la oficiul local al organizației Human Rights Watch. „Prin asta autoritățile arată că încurajează homofobia și că ele însele nu sunt străine de acest sentiment”, a mai spus Lokșina.

Cea mai cunoscută activistă pentru drepturile omului din Rusia, Ludmila Alexeeva, șefa Grupului Helsinki de la Moscova a spus că, în vreme ce lumea întreagă începe să accepte că homosexualitatea nu este un moft, atitudinea autorităților ruse este ca în secolul al 19-lea.

Pe de altă parte, deputata Elena Mizulina care conduce comisia Dumei de Stat pentru familie, femei și copii a anunțat că a primit multe plângeri față de legea adoptată la sfârșitul anului trecut despre interzicerea a ceea ce legea definește drept propagandă homosexuală printre minori. Mizulina a spus că sugestiile de amendare a acelei legi prohibitive vor fi adunate și dezbătute împreună cu reprezentanții comunității LGBT, dar a adăugat, potrivit Interfax, că „publicul, de obicei, nu trimite sugestii prețioase”.

În mod neașteptat, comunitatea LGBT a anunțat că ar fi primit permisiunea să organizeze un marș la 17 mai la St. Petersburg, orașul rus care a interzis primul propaganda homosexuală printr-o lege locală, înainte ca interdicția să devină valabilă în toată Federația Rusă. Activiștii au mai spus că au pus la punct câteva căi alternative de participare la protest. Cei care nu vor putea lua parte fizic, se vor putea aduna online, pe rețelele de socializare, a anunțat organizația
Coming Out.

O veste bună pentru comunitatea LGBT a venit de la Tbilisi, unde premierul Georgiei, Bidzina Ivanișvili a promis astăzi că va avea grijă personal să fie asigurată securitatea unei parade împotriva homofobiei pe 17 mai în capitala georgiană. La 50 de metri de acest marș care va avea loc pe strada Rustaveli vor să mărșăluiască, la 17 mai, și membrii organizației Apărarea Moralității. Promițând securitatea paradei LGBT, premierul Ivanișvili a declarat că, „în Georgia, minoritățile sexuale au aceleași drepturi ca oricare alt grup, în orice stat democratic”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG