Linkuri accesibilitate

Trendul acesta - Să rîdem cu poftă! Să ne veselim pînă ne dau lacrimile! - e unul dominant în meniurile propuse de televiziuni.
Constat cu tristeţe că apariţia unui număr impresionant de televiziuni a dus la proliferarea unui soi de emisiuni în care şi-au făcut loc derizoriul, senzaţionalul ieftin, divertismentul băşcălios. Scopul acestor emisiuni e să se facă rating cu orice preţ, sfidîndu-se cu nonşalanţă bunul-simţ.

Am văzut deunăzi, pe sticlă, o chestie dizgraţioasă care ar trebui să ne dea de gîndit. Un ziarist tînăr, volubil, hiperenergic, lua în băşcălie oamenii care se bronzau într-un parc din capitală. Vasăzică, se apropie ziaristul de o doamnă vîrstnică, în costum de baie, şi-i spune că e sexy. Apoi se apropie de o altă doamnă vîrstnică, care se bronza pe o cuvertură, şi începe a ţopăi caraghios împrejurul ei, intimidînd-o vizibil. Iar apoi se apropie de un bărbat vîrstnic, în slip, căruia - atenţie! - îi zice aşa: „Aveţi nişte mameloane deosebite!” După care se întinde cu tupeu lîngă bărbatul zăpăcit, sprijinindu-şi capul de burta acestuia.

Dacă înţeleg eu bine, televiziunea cu pricina voia să-şi distreze pe cinste admiratorii, să-i binedispună, să le provoace rîsul nechezat. Trendul acesta - Să rîdem cu poftă! Să zîmbim cu gura pînă la urechi! Să ne veselim pînă ne dau lacrimile! - e unul dominant în meniurile propuse de televiziuni.

Nişte limite ar trebuie să existe şi aici, totuşi. Mai cu seamă în ajun de Paştele Blajinilor. Atunci cînd îi distrezi pe telespectatori, bătîndu-ţi joc de cetăţeni, violîndu-le intimitatea, riscul e mare. Şi nu doar pentru faptul că stimulezi rîsul prostesc şi atitudinea băşcălioasă. E de la sine înţeles că asemenea secvenţe nu au menirea să te îmbogăţească sufleteşte sau să te facă mai reflexiv.

Riscul e mare şi pentru ziariştii care ies în stradă să facă de rîs pe cineva. E foarte posibil ca unii cetăţeni să fie supăraţi de modul băşcălios în care sînt abordaţi şi să riposteze vehement. Oare nu din această cauză ziaristul hiperenergic sus-pomenit se apropia numai de oameniii vîrstnici? Nişte flăcăi mai tineri, de vîrsta lui, ar fi putut să reacţioneze altfel. Eu unul, o spun cu toată sinceritatea, m-aş fi simţit profund jignit dacă un individ cu o cameră de luat vederi ar fi început să ţopăie în jurul cuverturei pe care mă bronzez.

Dacă aşa arată generaţia new power a mass-mediei actuale, eu prefer să am de-a face cu ziariştii de modă veche, mai anemici şi mai zgîrciţi la vorbă.
XS
SM
MD
LG