Linkuri accesibilitate

Cobaii sistemului


Mii de oameni din fosta R. D. Germană abuzaţi de către producători de medicamente.



„Omul este cel mai preţios capital”, susţinea I. V. Stalin într-o cuvîntare, rostită în anul 1935. Lanţul dezvăluirilor despre practicile inumane ale sistemului comunist dau acestor cuvinte, voit metaforice, o dimensiune mai mult decît cinică. O nouă piesă la acest lanţ al cinismului de partid şi de stat a fost adăugată acum dosarului socialismului real existent de către revista germană „Der Spiegel”.

Din cercetările revistei, publicate la începutul acestei săptămîni, rezultă că în fosta Republică Democrată Germană 50.000 de persoane au fost supuse unor experienţe medicale fără ştirea lor. Mai exact: pacienţilor din cel puţin 50 de spitale est-germane le-au fost administrate medicamente neomologate - transformîndu-i, astfel, în cobai. Este vorba despre medicamente pentru tratarea accidentelor vasculare şi antidepresive. Toate aceste medicamente proveneau de la firme şi concerne occidentale care plăteau autorităţilor est-germane sume importante pentru permisiunea de a face testele pe oameni.

În toată această afacere tenebroasă a fost implicat şi renumitul spital din Berlin, „Charité”. „Der Spiegel” citează în relatarea publicată acum documente necunoscute ale Ministerului sănătăţii din RDG, ale securităţii est-germane Stasi şi ale Institutului de Medicamente din Germania răsăriteană. Cu complicitatea autorităţilor medicale est-germane, producătorii occidentali de medicamente au efectuat teste cu 600 de medicamente neomologate.

Autorii unui reportaj, transmis de canalul doi al televiziunii publice germane, ZDF, susţin că au descoperit 3000 de persoane care deveniseră victime ale acestor teste secrete. În acelaşi reportaj se mai susţine că cel puţin 80 de persoane au decedat în urma experienţelor la care au fost supuse în timp ce erau trataţi în spitale de către medici în care aveau toată încrederea.

Faptul că medicii care au acceptat să facă aceste teste secrete - fără a-şi înştiinţa pacienţii - demonstrează gradul ridicat de complicitate existent între personalul medical şi autorităţile comuniste, pe de o parte, şi complicitatea între concernele avide de bani şi aceleaşi autorităţi, pe de altă parte. Istoricul în medicină, Volker Hess, a explicat televiziunii ZDF că aceste practici condamnabile făceau parte din politica economică a statului est-german.

Exprimîndu-şi indignarea faţă de aceste practici la care s-au dedat concernele occidentale, directorul Oficiului pentru administrarea arhivelor fostei securităţi est-germane, Stasi, Roland Jahn, a subliniat într-o declaraţie difuzată de televiziunea ZDF, necesitatea continuării procesului de reconsiderare critică a trecutului: „Acest caz demonstrează din nou că nu este nevoie doar de a dezvălui practicile securităţii Stasi, ci şi felul cum a funcţionat o dictatură şi cum au fost influenţate pînă şi segmente ale medicinei. Chestiunea arată, în acest caz concret, ce a însemnat dictatura pentru oameni.”

Mai multe organizaţii ale victimelor au cerut acum despăgubiri pentru persoanele supuse testelor ilegale. În acest context, s-a dat ca un exemplu pozitiv concernul suedez IKEA. Acesta a promis că foştii deţinuţi est-germani, obligaţi să fabrice mobilă pentru IKEA, vor primi despăgubiri pentru prejudiciul produs.
Previous Next

XS
SM
MD
LG