Linkuri accesibilitate

Ambasadorul W. Moser critică legislația anti-gay din Autonomia Găgăuză (Ziarul Național)


Încărcătura a 26 de maşini confiscată în punctele de trecere a frontierei cu România pentru contrabandă (Adevărul).



Site-ul Publica.md conţine la rubrica opinii un comentariu al editorialistului Petru Bogatu despre situaţia politică din Republica Moldova după votarea, cu două vineri în urmă în Parlament, a unui pachet de legi de către comunişti şi liberal-democraţi. Domnul Bogatu crede că acest pachet de legi şi-a atins scopul: „Păpuşarul s-a clătinat şi a scăpat pentru moment sforile din mâini. Sistemul monstruos, obţinut prin încrucişarea contra naturii a businessului obscur cu politica fără obraz, nu a fost sfărâmat, bineînţeles, dar bâta justiţiei la comandă a ajuns să se tăvălească pe jos”, scrie comentatorul şi continuă: „Votul PLDM-ului împreună cu PCRM le repugnă puritanilor politicii autohtone. Numai că atunci când eşti lovit mişeleşte cu ranga în cap, nu ai cum să reacţionezi regulamentar. Apuci şi tu ce ai la îndemână, o scândură sau un pietroi, ca să te salvezi. Exact aşa au procedat liberal-democraţii. Orice s-ar spune, ei s-au aflat în legitimă apărare.”

Site-ul Ziarulnaţional.md preia un interviu oferit de Ambasadorul SUA în R. Moldova, William Moser, postului Publika TV în care diplomatul critică decizia autorităților locale din Bălți și Găgăuzia care au decis să limiteze drepturile persoanelor cu orientare netradiţională, făcând derogări de la Legea privind egalitatea de șanse. Diplomatul le-a recomandat autorităţilor centrale să ceară ajutorul Curţii Constituţionale sau altor instanţe pentru a demonstra că aceste acte adoptate de autoritățile locale contravin legilor R. Moldova. Este vorba despre interzicerea căsătoriilor între persoanele de același gen pe teritoriul autonomiei, precum și comunităților de homosexuali sau a paradelor gay, dar şi decizia de a nu se considera a fi o discriminare refuzul de angajare în câmpul muncii a persoanelor care deschis se declară homosexuali.

„Nu sunt expert în jurisprudenţa din Moldova, dar voi spune că SUA a condamnat aceste legi individuale, în special cele care sunt împotriva guvernării centrale”, a precizat Moser în interviul citat de ziarulnaţional.md.

Moldova a pierdut primul loc la contrabanda cu ţigări spre România, în acest an, titrează adevărul.md, ediţia electronică a cotidianului cu acelaşi nume. Angajaţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi susţin că acum pe primul loc în contrabanda cu ţigări sunt produsele aduse din duty-free, pe locul secund la ţigări nedeclarate se află Ucraina, iar pe al treilea loc se situează Republica Moldova. Poliţiştii de frontieră de peste Prut mai spun că ţigările de contrabandă sunt aduse la punctele de trecere a frontierei în mare parte ascunse în alte produse al căror transport nedeclarat este legal, ori ascunse în elementele de caroserie ale maşinilor. Drept urmare, în primele luni ale acestui an poliţiştii de frontieră ieşeni au confiscat nu mai puţin de 26 de maşini în punctele de trecere a frontierei, din cauza ţigărilor ascunse în spaţii special destinate.
XS
SM
MD
LG