Linkuri accesibilitate

Situaţia e tristă şi vine să confirme sărăcia endemică şi proverbială a ţării.Un sondaj de opinie curios a fost realizat recent de Magenta Consulting, la comanda companiei de colectare a datoriilor INCASO. Sondajul cu pricina îşi propune să ne arate cum stau moldovenii cu economiile. Şi cum stau? Au economii sau nu prea? Păi, 55% dintre participanţii la sondaj au mărturisit că nu au economii din simplul motiv că au venituri modeste. Alţii, 29%, au nişte sume acasă, prea mici însă pentru a fi investite în imobile sau depuse pe un cont bancar.

Aşadar, la o primă vedere, situaţia e tristă şi vine să confirme sărăcia endemică şi proverbială a ţării. „Oameni fără economii” sună niţel sinistru, mai cu seamă cînd aceştia constituie tocmai 55% din populaţia intervievată. Prin urmare, iese că avem o mulţime de cetăţeni care sînt pe buza prăpastiei. Căci anume asta înseamnă să nu ai nişte bani agonisiţi şi puşi de-o parte. Păi, ce face omul fără economii atunci cînd, ferească Dumnezeu, e atacat de o boală crîncenă sau cînd rămîne fără serviciu?

Aş face totuşi cîteva precizări, avînd ca punct de plecare sondajul sus-pomenit. Trăim într-un spaţiu în care oamenilor nu le place să-şi divulge veniturile, economiile, banii puşi „la ciorap”. Oamenii se cam tem să-şi etaleze sumele agonisite. Şi asta pentru că în spaţiul tranziţiei interminabile se pot întîmpla lucruri triste. Poţi să atragi invidia unora sau să fii jecmănit de alţii. De aceea, mai toată lumea preferă să nu discute despre economii. Chiar dacă e vorba de un sondaj care te ţine în anonimat. Uneori şi cei cu sondajele îi fac pe oameni suspicioşi şi temători.

Apoi să constatăm că în ţara în care oamenii nu prea au economii, în care salariile sînt mici, apar ca ciupercile după ploaie castele faraonice, maşini luxoase, creşte mereu numărul cetăţenilor care se odihnesc verile pe plaje exotice. Veţi spune că plajele exotice şi maşinile luxoase sînt numai apanajul oamenilor cu economii. Poate că e aşa. Dacă însă dai crezare sondajului sus-pomenit şi te uiţi cîte castele şi maşini avem, ar trebui să constaţi că şi unii oameni fără economii o duc bine.

Problema cu economiile e simplă. Dacă faci bani, îi aduni şi-ţi plănuieşti viitorul. Dacă nu-i faci, punga ţi-i goală şi trăieşti numai cu prezentul. De aceea, am impresia că mai multe despre starea reală a economiilor s-ar fi putut afla dintr-o întrebare nevinovată. De pildă, „plecaţi la mare anul acesta?”
XS
SM
MD
LG