Linkuri accesibilitate

Bulgaria: învingătorul în alegeri ar putea trece în opoziție


E posibil ca socialiștii și etnicii turci să dispună de majoritate.



Rezultatele oficiale după numărarea a 96% din buletine arată un avantaj de 3,1% a partidului GHERB în fața socialiștilor - respectiv 30,7 și 27,6%. În noul parlament vor mai intra partidul etnicilor turci – cu 10,4% și ultranaționaliștii din Ataka – 7,4%.

Avantajul fostului general de poliție Boiko Borisov nu este insuficient pentru ca acesta să rămână la putere. Niciunul din celelalte trei partide parlamentare nu dorește o coaliție cu formațiunea sa GHERB.

Dimpotrivă, partidul socialist, etnicii turci și ultranaționaliștii doresc urgentarea anchetelor deschise fostului ministru de interne și nr.2 în GHERB, Țvetan Țvetanov, inițierea unor anchete pentru abuz de putere împotriva lui Borisov și se pregătesc pentru tratative în vederea formării unui guvern de experți.

Socialiștii au propus deja un guvern de program cu prim-ministru Plamen Oreșearski – fost ministru de finanțe în guvernul Stanișev adjunct de ministru de finanțe în guvernul UFD.

Liderul PSE a declarat că guvernul interimar a eșuat în organizarea alegerilor. Socialiștii au suferit în urma fraudelor, a votului controlat și a comerțului cu voturi dar nerecunoașterea alegerilor ar echivala cu rămânerea la putere a lui Borisov.

Accente în programul unui nou guvern vor fi oprirea rachetului asupra companiilor mici și mijlocii, măsuri urgente în energie, noi legi anti-monopol, locuri de muncă pentru tineri printr-un program de 10 ani pentru reindustrializarea țării.

Liderul ultranaționalist Siderov a promis sprijin unui guvern care să lupte contra „jugului colonial”.

Nu este încă sigur, dar e posibil ca socialiștii și etnicii turci să dispună de o majoritate de un loc sau două în parlamentul cu 240 de deputați.

Va trebui așteptat rezultatul votului etnicilor turci care au votat in Turcia de unde vor putea veni 50 000 de voturi suplimentare.
XS
SM
MD
LG