Linkuri accesibilitate

„Viitorul nostru nu este şi nu poate fi în cadrul Uniunii Eurasiatice. Viitorul nostru poate fi doar în cadrul Europei.”


Vasile Botnaru de vorbă cu primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă.Subiectele interviului: vizita și declaraţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin făcute joi la Chişinău şi la Tiraspol.

Europa Liberă: Ce atitudine ar trebui să ia autorităţile faţă de ceea ce s-a întâmplat, mai cu seamă faţă de ceea ce a declarat oficialul de la Kremlin, chiar dacă a fost în presupusă vizită privată?

Dorin Chirtoacă:
„Chestiunea cu vizita privată este doar o speculaţie, un paravan. Asemenea lucruri nu se pot întâmpla fără ştirea autorităţilor Republicii Moldova. mai ales că Republica Moldova a semnat la Așgabat, la 5 decembrie, o decizie prin care se angajează să organizeze manifestări de amploare cu ocazia zilei de 9 mai. Punctul meu de vedere, poziţia mea personală atât ca primar al municipiului Chişinău şi ca vicepreşedinte al PL, dar ca şi om, ca şi cetăţean al Republicii Moldova este următoarea - viitorul nostru nu este şi nu poate fi în cadrul Uniunii Eurasiatice. Viitorul nostru poate fi doar în cadrul Europei. Acolo unde ne sunt şi rădăcinile. Acolo de unde am fost rupţi fără voia noastră. Atât domnului Rogozin, cât şi misiunii nediplomatice a Federaţiei Ruse le pot comunica că în nici un caz nu se va întâmpla ceea ce-şi doresc ei. Dimpotrivă, cu siguranţă, vom face parte din familia europeană nu astăzi, mâine. Mai uşor, mai complicat, dar acesta este destinul nostru pe care trebuie să-l îndeplinim.”

Europa Liberă: Domnule Chirtoacă, dar tocmai dvs. vi se reproşează că aţi îngăduit manifestări în inima Chişinăului.

Dorin Chirtoacă:
„Oricât de mult nu mi-ar plăcea ceea ce s-a făcut pe 9 mai, nu este vorba de ceea ce s-a făcut la Memorial, mă refer la ceea ce s-a făcut în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi abuzul la care s-a dedat Ambasada Federaţiei Ruse - misiunea nediplomatică, aşa cum i-am spus şi aşa o să rămână de acum în acolo din partea mea. Oricât de mult nu mi-ar plăcea, legea Republicii Moldova trebuie să prevaleze. Aş fi putut recurge la o şmecherie, la un tertip. Dar oare, dacă noi avem angajament de integrare europeană, trebuie să ajungem să facem găinării pentru a promova Ziua Europei? Sau noi trebuie pe 9 mai să sărbătorim Ziua Europei în centrul Chişinăului, iar 9 mai - Ziua Victoriei - să fie sărbătorit la Memorial, sau pe 8 mai aşa cum este în toată Europa civilizată. Noi avem principiul primul venit, primul servit prevăzut de lege. Respectiv, oricine, de la un simplu om de rând, până la ONG, structură privată, srl, societate pe acţiuni, organizaţie internaţională, oricine are dreptul să vină şi să depună o declaraţie că face ceva, într-o anumită zi, în PMAN. Dânşii au toată libertatea să o facă dacă Piaţa nu a fost rezervată de cineva şi nu avem o manifestaţie publică, manifestaţie oficială organizată de o autoritate de nivel local sau central. Noi, Primăria am fi organizat pe 9 mai Ziua Europei, pentru că noi tot timpul am organizat pe 9 mai Ziua Europei începând din 2008. Însă Delegaţia UE ne-a rugat, tocmai pentru a nu tensiona spiritele, să nu o facem pe 9 mai, ci în altă zi. De exemplu, anul acesta va fi tocmai pe 18. Noi am răspuns pozitiv la solicitarea Delegaţiei UE. Nu era cazul să ne certăm cu ei şi prin aceasta poate să le creăm lor un disconfort. Însă iată că bunul simţ şi modestia Delegaţiei UE este folosită împotriva scopului iniţial, împotriva ideii de convieţuire a două evenimente. De aceea, având în vedere abuzul care a fost făcut ieri, de acum în colo, noi, Primăria municipiului Chişinău ne asumăm să organizăm Ziua Europei pe 9 mai în fiecare an, în PMAN. Astfel încât să punem capăt tuturor speculaţiilor. Iar parlamentului ne-am adresat să includă în lista sărbătorilor oficiale şi a tuturor datelor importante din Republica Moldova şi Ziua Europei. Ea până în ziua de azi lipseşte acolo. Există doar Ziua Victoriei şi a Comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa patriei. Care patrie? Pentru că Moldova după 9 mai 1945 a fost reocupată, ca urmare a ocupaţiei din 40.”

Europa Liberă: Deci, acest demers l-aţi depus deja la Parlament oficial?

Dorin Chirtoacă:
„Eu l-am semnat, urma să fie depus de colegi. În cel mai rău caz, marţi va ajunge în Parlament.”
XS
SM
MD
LG