Linkuri accesibilitate

„Voronin – preşedinte, Muntean – premier, Petrenko - speaker” (Timpul)


„Invazia ruşilor de ziua Europei” (Adevărul).


Ocupaţi din nou”, este titlul unui text din Jurnal de Chişinău, dedicat confruntărilor dintre „manifestanţii şi contramanifestanţii” din Piaţa Marii Adunări Naţionale, care au avut loc pe 9 mai. Svetlana Corobceanu oferă cuvântul mai multor „contramanifestanţi”, revoltaţi de abundenţa simbolurilor sovietice din piaţă. Autoarea îl citează şi pe vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, prezent şi el la concertul organizat de Ambasada Federaţiei Ruse: „De azi înainte, Moldova să sărbătorească aşa această zi importantă care leagă Republica Moldova de Federaţia Rusă şi de întreaga Uniune Sovietică”.

Cei doi editorialişti de la Jurnal îşi dedică ambii textele fostului prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Anume demiterea acestuia din funcţie, consideră Nicolae Negru, a condus la „războiul total” de pe scena politică moldovenească.

La rândul său, Petru Bogatu scrie: „Căzut în groapa săpată altuia, Plahotniuc o transformă în tranşee”, autorul oferă şi un răspuns la întrebarea pe care tot el o formulează: „De ce Lupu cere desemnarea grabnică a premierului?”. De ce, aflaţi în Jurnalul de astăzi.

Şi în Timpul de astăzi scrie despre evenimentele de ieri din piaţa principală a ţării: „Marş cu simboluri interzise”.”Ziua Victoriei? Victoria cui?” întreabă George Damian, iar deputata Ana Guţu din grupul de „reformatori PL” afirmă: „Care „victorie”, doamnelor şi domnilor?”.

Constantin Tănase scrie ce va urma după alegerile anticipate: „Voronin – preşedinte, Muntean – premier, Petrenko - speaker” şi tot el găseşte răspunsul la întrebarea „Pentru ce şi contra la ce votează PCRM cot la cot cu PLDM?”: „Asta înseamnă că Filat ne-a promis integrarea europeană, dar, de fapt, votează pentru integrarea în uniunea euroasiatăcă a lui Putin”, conchide autorul.

Adevărul scrie „Invazia ruşilor de ziua Europei” şi descifrează cu ajutorul unor analişti politici mesajul vicepremierului rus prezent la concertul de 9 mai din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Potrivit acestora, mesajul Moscovei este clar: „Federaţia Rusă a fost, este şi va rămâne aici”.

În acelaşi ziar găsim şi un interviu cu preotul Pavel Borşevschi, dedicat în principal Paştelor Blajinilor. „Pomeniţi frumos blajinii. Nu mănâncă morţii sarmale!” îndeamnă preotul.

În ajun de Paştele blajinilor, Ziarul Naţional află cât costă un loc la cimitir. Concluzia: „Preţurile pentru locurile de veci au ajuns să concureze cu cele ale unei garsoniere în oraş. Chiar şi aşa, cei care acordă servicii funerare nu duc lipsă de cumpărători.”

Şi Adevărul Nistrean vorbeşte despre 9 mai şi despre paşte: „Scrisori de pe front” şi „O aşteptare tainică a Învierii Domnului” – două articole de pe prima pagină a „ediţiei prezidentului şi a Sovetului Suprem al RMN”. Articole scrise în grafie chirilică, desigur.
XS
SM
MD
LG