Linkuri accesibilitate

„Nimeni nu sărbătoreşte independenţa României. Mulţi români nici nu au habar că 9 mai 1877 e ziua proclamării lor ca naţiune de sine stătătoare” (gândul.info)


Un interviu despre situația din R. Moldova (ziare.com).



Site-ul ziare.com publica astazi un interviu despre situatia din Republica Moldova cu Dan Dungaciu, Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane. Dungaciu face o scurta reconstituire a evenimentelor care au dus la criza politica actuala, si care, in opinia sa, a fost provocata de conflictul dintre Vlad Filat si Vlad Plahotniuc.

Acest conflict mai vechi a mai izbucnit de cateva ori din 2009 incoace, dar de aceasta data nu a mai putut fi oprit. Dungaciu acuza necomunicarea dintre Chisinau si Bruxelles, mai bine zis dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova. Decizia lui Filat de a rupe unilateral Alianta pentru Integrare Europeana trebuia sa fie rezultatul unei consultari cu partenerii europeni, inclusiv cu România.

Daca discutia a avut loc si europeanii nu au intevernit, e greseala lor. Chiar si daca nu a fost asa, opinia invitatului ziare.com este ca Uniunea Europeana trebuia sa intervina mai demult in legatura cu ce se intampla la Chisinau, intrucat este evident ca Moscova doreste doar tensiune si haos in Republica Moldova. O asemenea stare descalifica tara de la aderare. In punctul la care s-a ajuns, Moldova deja nu mai raspunde criteriilor de aderare, iar Vilnius, unde ar urma sa fie semnat Acordul de asociere la Uniunea Europeana, este acum foarte departe, arata Dungaciu.

Intrebat despre solutiile de depasire a momentului, expertul este destul de rezervat: in esenta, ar trebui refacuta Alianta pentru Integrare Europeana. Fie in formula actuala, si atunci Vlad Filat ar trebui sa se retraga, fie fara liderul liberal Mihai Ghimpu, cooptand in alianta doar un grup dizident din Partidul Liberal. Ca premier, ar fi de dorit actualul ministru de externe, Iurie Leanca. A treia varianta este cea mai proasta si de evitat: alegerile anticipate. Dan Dungaciu crede ca ele ar aduce din nou comunistii la putere: „suntem in situatia paradoxala de a risca sa construim gazoductul Iasi-Ungheni, care sa ofere gaz mai ieftin pentru... regimul Voronin!”. Interviul abordeaza si politicile Bucurestiului, legat de Republica Moldova. Din pacate, Moldova nu mai reprezinta o prioritate pentru Bucuresti, nici in plan politic, nici mediatic. Proba: ziua de 6 iunie, care a trecut neobservata.

Iata insa ca nici zilei de 9 iunie nu i se acorda mai multa atentie. In editorialul publicatiei gandul.info, Cristian Tudor Popescu scrie: „Nimeni nu sărbătoreşte independenţa României. Mulţi români nici nu au habar că 9 mai 1877 e ziua proclamării lor ca naţiune de sine stătătoare”. Jurnalistul tine sa le reaminteasca romanilor ca niciuna dintre marile puteri nu a dorit independenta României. In primul rand Rusia, care la momentul respectiv si-a anexat Basarabia in schimbul retrocedarii Dobrogei. Germania, Franţa şi Marea Britanie au tergiversat si ele recunoaşterea independenţei României până în 1880. Mai spune Cristian Tudor Popescu: „independenţa României, ca şi unirea Principatelor din 1859, a fost forţată prin tactica faptului împlinit, de către politicieni patrioţi şi curajoşi, care au avut şi norocul, indispensabil, al unor conjuncturi favorabile în confruntările dintre Marile Puteri”.
XS
SM
MD
LG