Linkuri accesibilitate

Comisarul european pentru extindere Štefan Füle va vizita Moldova...


...ca și în alți ani, de Zilele Europei, care se celebrează în 18 și 19 mai.



Aflat joi la sediul din Praga al Europei Libere, Štefan Füle a precizat că va fi vorba de o vizită particulară.

Reamintim că în calitatea sa oficială, aceea de comisar european pentru extindere, Füle a semnat săptămâna trecută împreună cu șefa politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Catherine Ashton o declarație în care își exprimă îngrijorarea față de adoptarea la Chișinău a amendamentului la legea Curții Constituționale care permite demiterea judecătorilor Curții dacă nu au „încrederea” parlamentului.

Această lege, se spune în declarația de la Bruxelles, și alte legi importante care se referă la funcționarea democrației Moldovei au fost adoptate cu o grabă extremă, și fără consultarea serioasă a societății moldovenești, sau respectul cuvenit față de standardele europene legate de reforma constituțională, în special acelea stabilite de Comisia de la Veneția din Consiliul Europei.

Catherine Ashton și Štefan Füle adaugă că au aceleași îngrijorări exprimate vinerea trecută de șeful Comisiei de la Veneția.

Gianni Buquicchio, președintele Comisiei pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (cunoscută sub numele de Comisia de la Veneția) a criticat aspru și el vineri amendamentul care permite demiterea judecătorilor Curții Constituționale dacă nu au „încrederea” Parlamentului, spunînd că acest amendament „contravine standardelor europene privind justiția constituțională, și este o violare clară a articolului 137 din Constituția Republicii Moldova”.

Cele două oficialități europene fac în continuare referire în declarația lor și la celelalte măsuri luate vinerea trecută de parlamentul de la Chișinău, legate de ridicarea pragului electoral, de prerogativele premierului în exercițiu de a demite miniștri și șefi de instituții, și de schimbarea statutului Centrului Național Anticorupție.

Acestea, se spune în declarația de la Bruxelles, urmează unui nou fel îngrijorător de a lua decizii în Moldova, reflectat și în alte măsuri legislative, în care instituții ale statului au fost folosite în interesul unor puțini.

„Ne reafirmăm din nou îngrijorarea că aceste măsuri, luate fără pregătirea și consultarea prealabile, ar putea fi o amenințare la adresa independenței unor instituții naționale cheie pentru dezvoltarea viitoare a Moldovei și la adresa unui stat de drept stabil.

Cerem liderilor politici ai Moldovei să nu piardă din vedere impactul pe termen lung al deciziilor lor, inclusiv asupra realizării aspirațiilor Moldovei”, se spune în încheierea declarației dată publicității de coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Catherine Ashton și comisarul european Štefan Füle.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG