Linkuri accesibilitate

„În perspectiva accederii Moldovei la UE, este de dorit ca în aceasta țară să nu se schimbe regulile jocului democratic în timpul jocului”


Jerzy Buzek
Jerzy Buzek

Interviu cu fostul președinte al Parlamentului European Jerzy Buzek.


După adoptarea la Chișinău a amendamentului la legea Curții Constituționale care permite demiterea judecătorilor Curții dacă nu au „încrederea” Parlamentului și după măsura care constă în ridicarea pragului electoral, coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Catherine Ashton și comisarul european Štefan Füle au dat publicității la sfîrşitul săptaminii trecute o declaraţie în care își exprimă îngrijorarea față de aceste măsuri.

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisarului european responsabil cu extinderea UE a explicat Europei Libere că îngrijorările au fost determinate mai ales de modalitatea și rapiditatea cu care au fost adoptate legi extrem de importante pentru viitorul Moldovei.

Ieri, într-un interviu cu postul nostru de radio, fostul premier Vlad Filat a apărat modalitatea rapidă de a fi aprobate de Parlament amendamentele la aceste legi importante. În opinia domnului Filat, amendamentele adoptate vineri de parlament, cu votul comuniştilor şi liberal democraţilor, nu periclitează parcursul european al Moldovei, dar că autorităţile de la Chişinău ar trebui să ia in serios ingrijorările europene şi să explice mai bine raţiunile pentru care au fost adoptate amendamentele. Tot miercuri, guvernul interimar a anunţat că examinează criticile aduse Moldovei de oficialităţile de primă mărime ale Uniunii Europene si Comisiei de la Veneţia.

Corespondenta noastra la Strasbourg, Iolanda Bădilită a stat de vorbă despre ultimele evolutii politice din Moldova cu fostul preşedinte al Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek care face parte din partidul Popular European, la fel ca fostul premier de la Chisinau si actualul premier interimar.



Europa Liberă: Dle Presedinte Buzek, cum apreciati ultimele schimbari operate in legislatia moldoveneasca referitoare la Curtea constitutionala, la legea electorala? Intre experti exista teama ca aceste schimbari vor afecta independenta si echilibrul intre institutiile statului.

Jerzy Buzek:
„Recentele evolutii din Moldova trimit semnale foarte alarmante Uniunii Europene. Decizia Parlamentului care submineaza independenta Curtii Constitutionale sunt o amenintare reala la adresa democratiei, caci in democratie noi preferam sistemul de verificare si echilibru, care ofera un echilibru intre puterile executiva, juridica si legislativa. Aceasta ar trebui sa imparta puterea si sa se verifice reciproc.”

Europa Liberă: Prin urmare aceasta este ingrijorarea dumneavoastra majora, pe care a exprimat-o, de altfel si Comisia Venetia. Aceasta a spus, si voi cita, ca „amendamentele aduse legislatiei cu privire la Curtea Constitutionala sunt in contradictie cu Constitutia moldoveneasca dar si cu standardele europene in materie de constitutionalitate”.

Jerzy Buzek:
„Ambele ingrijorari sunt foarte importante. Am vizitat Moldova pe vremea cand eram presedintele Parlamentului European, in 2010. De asemenea, am avut intruniri cu liderii tarii aici, la Parlamentul European. Imi amintesc foarte bine ca si la vremea aceea democratia din Moldova era pusa sub semnul intrebarii. Dar datorita culturii dialogului dintre partidele politice toate acele probleme au fost depasite. Iata de ce s-a creat o atmosfera foarte buna in jurul Moldovei si tara a fost promovata pentru a intra pe un parcurs european care ar putea duce chiar la aderare. Situatia de acum, faptul ca totul se misca atat de rapid, ma ingrijoreaza foarte mult.”

Europa Liberă: Dar, Dle Buzek, cele doua partide care au votat in Parlament aceste amendamente sunt partide legitimate, democratic, prin votul populatiei. Prin urmare, s-ar putea spune ca aceste modificari sunt facute in interesul celor care i-au votat.

Jerzy Buzek: „
Intr-o oarecare masura, putem spune ca aveti dreptate in ceea ce afirmați. Insa nu trebuie sa uitam ca nici un partid politic nu trebuie sa actioneze impotriva Constitutiei tarii si impotriva standardelor europene in justitie constitutionala. Nu e posibil ca prin faptul ca exista o coalitie sau o majoritate in parlament sa votezi orice. Prin urmare, sustin in totalitate punctul de vedere al Comisiei Venetia. As mai adauga ceva. Maniera rapida in care a fost adoptat totul si fara consultarea celorlalte partide, fara o consultare publica sau a Comisiei Venetia.”

Europa Liberă: As dori sa comentati si ridicarea pragului electoral, de la 4 la 7%.

Jerzy Buzek:
„Pragul electoral poate fi diferit de la o tara la alta, desigur, si este decis de Parlament. In alegerile pentru Parlamentul European am cazut de acord ca un prag de 5% este acceptabil. Nu ma asteptam ca in Moldova sa se ridice pragul electoral la 7%. Fac un apel la responsabilii politici sa actioneze in mod responsabil. O coalitie majoritara ar trebui intotdeauna sa coopereze cu partidele aflate in minoritate. Asa este democratic.”

Europa Liberă: Analiza dumneavoastra se bazeaza pe faptul ca in Moldova tabloul politic este foarte pestrit, foarte divizat? Si ca sistemul politic, prin urmare, ar trebui sa ofere fiecarui actor, cat de mic, sansa de a participa la deciziile din Parlament?

Jerzy Buzek:
„In perspectiva accederii Moldovei la UE, este de dorit ca in aceasta tara sa nu se schimbe regulile jocului democratic in timpulmeciului. Cu cativa ani in urma eram optimist cu privire la sansele Moldovei de a deveni membru al UE. Insa aceste schimbari legislative creaza obstacole serioase in dezvoltarea democratica viitoare a tarii.

In acesta lumina, perspectiva incheierii Acordului de liber schimb in noiembrie, la Vilnius, pare foarte nesigura. Noi tratam fiecare tara cu o atentie speciala. Insa ultimele evolutii din Moldova, pun sub semnul intrebarii abordarea noastra de pana acum, cand am considerat tara un candidat serios de aderare. Insa lucrurile pot fi schimbate rapid, daca majoritatea din Parlament doreste desigur, cele doua partide care au acum majoritate, prin revenirea la o legislatie in acord cu legislatia europeana.”
XS
SM
MD
LG