Linkuri accesibilitate

„Ziua Europei în Moldova trebuie să însemne că avem valori identice: democraţie, justiţie, stat de drept”


Interviu cu Hubert Duhot, ataşat diplomatic la Delegația Europeană din Chișinău.


Europenii marchează astăzi Ziua Europei. Cetăţenii Republicii Moldova vor fi invitaţi şi ei de către Delegaţia Uniunii Europene din de la Chișinău la mai multe evenimente cu această semnificaţie. Pe data de 18 mai la Chişinău, iar pe 26 mai la Tiraspol vor fi inaugurate câte un Orășel european în care ambasadele țărilor membre și statele candidate în Uniune vor oferi specialități culinare, dar și scurte lecții de limbă a țării respective. Ulterior, tot la Chişinău şi Tiraspol, se va ţine un festival de film european. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Hubert Duhot, ataşat diplomatic şi manager de proiecte la Delegaţia Uniunii Europene, ne-a dat mai multe detalii despre aceste evenimente şi altele prilejuite de Ziua Europei.

Hubert Duhot
Hubert Duhot
Hubert Duhot: „Deja de 3 ani noi organizăm Ziua Europei în tot teritoriul Republicii Moldova. Acum doi ani am fost la Bălţi. Anul trecut am fost la Cahul. Iar în acest an vom fi la Tiraspol. Prin urmare, vom avea un festival cultural la Chişinău şi Tiraspol, şi un festival de film european la fel la Chişinău şi Tiraspol. Aş vrea să menţionez că autorităţile din stânga Nistrului au fost foarte deschise pentru a organiza acest eveniment. Avem un parteneriat foarte bun cu oraşul Tiraspol. Este, fireşte, un eveniment non-politic, unul cultural. Am observat că importanţa acestor evenimente creşte şi este un succes din punctul nostru de vedere. Ca şi până acum, vom avea mai multe runde de dezbateri: una despre cooperarea politică între UE şi Republica Moldova, şi alta pe subiecte economice. Invităm la aceste discuţii ambasadorii ţărilor UE, dar şi oficiali, cetăţeni din Republica Moldova. Subiectele sunt foarte deschise, astfel încât tot publicul poate avea întrebări, pe care să le adreseze reprezentanţilor ţărilor UE, ambasadorilor. Nu este vorba despre discuţii prea tehnice, ci ceva la care sperăm să poată participa orice cetăţean. Aş vrea să mai menţionez că 2013 pentru europeni este Anul Cetăţenilor şi obiectivul nostru specific este ca şi societatea civilă, publicul să participe la procesul de dezvoltare, la procesul de luare a deciziilor de importanţă publică.”

Europa Liberă: Dar ce semnificaţie are această zi pentru europeni şi în ce măsură coincide percepţia europenilor cu cea a cetăţenilor moldoveni în acest sens?

Hubert Duhot:
„Pentru cetăţenii europeni Ziua Europei are o bază istorică foarte solidă. Domnul Schuman, care era Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Franceze, făcuse o declaraţie, un discurs foarte cunoscut acum la nivel european, care a pus bazele construcţiei europene. Ziua Europei în Moldova trebuie să însemne că avem valori identice - democraţie, justiţie, stat de drept - care sunt nişte valori comune. Mai înseamnă că cetăţenii Republicii Moldova au posibilitatea să fie mai aproape de toată diversitatea culturală pe care poate să o ofere UE, din punct de vedere al artei, al bucătăriei, al dansurilor, muzicii etc. De aceea şi organizăm acest festival simbolic, care este totuşi mai mult un eveniment festiv, la care noi sperăm să participe un public larg din Republica Moldova pentru a cunoaşte toată diversitatea culturală a UE.”

Europa Liberă: În ce măsură această zi răspunde aşteptărilor celor care cred în UE, se văd acolo, împărtăşesc valorile europene?

Hubert Duhot: „Aş vrea să spun că Ziua Europei este tocmai menită să demonstreze că UE nu este doar o chestiune economică, politică, ci şi o construcţie de valori, de cultură. Că trebuie să facem ceva în comun, în diversitate. Şi dacă acest eveniment va putea creşte un pic suportul pentru UE, va fi perfect. Sigur că UE are dificultăţi, dar este încă un proiect foarte dinamic, foarte atractiv. Croaţia este un exemplu de ţară care vrea să devină membră a UE în 1 iunie a acestui an. Din punct de vedere de vecinătate, care cuprinde toată Marea Mediterană şi Ţările Europei de Est, avem legături foarte speciale. Iată de ce a fost lansată această Politică de Vecinătate, ca să stabilim nişte relaţii de cooperare foarte puternice din punct de vedere economic şi politic, şi din punct de vedere al asistenţei. În cazul Republicii Moldova, se aşteaptă acest summit al Parteneriatului Estic din septembrie de la Vilnius unde va fi discutat acordul de asociere, ceea ce este un semn clar al interesului UE pentru această ţară. Dar cred că avem valori comune - de integrare, de democratizare, de drept – şi cred că asta este cel mai important.”

Europa Liberă: La cât se cifrează suportul UE care vine pe diverse proiecte menite tocmai să fortifice anumite domenii în care UE vede deocamdată o problemă şi care ar mai trebui să treacă timp şi efort ca să ajungă la nivelul standardelor europene?

Hubert Duhot:
„Asistenţa din partea UE pentru Republica Moldova este largă şi diversificată. Aş vrea să vă dau doar două cifre. În 2011 au fost oferite 74 milioane de euro, doar în cadrul asistenţei bilaterale. Şi în acest an, 2013, lucrăm cu 104 milioane de euro. Ceea ce înseamnă că suportul este foarte larg, că acest suport a crescut, că există o dorinţă mare de a asista moldovenii în procesul de reformare. Pot să spun că există în mod firesc şi asistenţa pentru societatea civilă, pentru mediul de business care este foarte important pentru Moldova, şi acum, şi în viitor, şi acordăm o atenţie particulară pentru organizaţiile de tineri care sunt viitorul acestei ţari. De aceea un domeniu special de cooperare sunt programele educative care oferă oportunităţi pentru studenţii moldoveni de studiere peste hotare, în baza de schimb de studenţi cu Italia, Germania, Marea Britanie etc. Asistenţa noastră este poate nu întotdeauna foarte vizibilă, dar este foarte importantă.”
XS
SM
MD
LG