Linkuri accesibilitate

„Integrarea europeană şi statul nu se gestionează cu pauze în timpul sărbătorilor” (Adevărul)


Conducerea autonomiei găgăuze ameninţă să nu permită organizarea viitoarelor alegeri parlamentare pe teritoriul său (kommersant.md).


„Adevărul” constată lipsa de rezultate în urma consultărilor şefului statului cu liderii politici pentru a identifica un candidat la funcţia de premier şi lipsa de reacţie, sau de promptitudine din partea autorităţilor faţă de declaraţiile critice ale oficialilor europeni faţă de adoptarea unor legi considerate a fi „în contradicţie” cu standardele europene. „Niciuna din fracţiunile parlamentare nu a făcut vreo propunere de candidat,” este citat şeful statului după runda de discuţii referitoare la viitorul prim-ministru.

„Integrarea europeană şi statul nu se gestionează cu pauze în timpul sărbătorilor”, susţine pe paginile publicaţiei Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.
Trecând în continuare în revistă toate criticile internaţionale, „Adevărul” trage linie: este un „cartonaş roşu” arătat politicienilor; asistăm la colapsul istoriei de succes; atitudinea faţă de Republica Moldova se schimbă şi se răceşte; vina aparţine tuturor componentelor AIE; şansele Moldovei de a parafa la Vilnius în toamnă acordul de asociere sunt îndoielnice.

Portalul informaţional „Noi.md” a urmărit declaraţiile fostului reprezentant al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, pe reţeaua de socializare Facebook. Referindu-se la implicarea europeană, dl Mizsei observă că greșeala inițială a fost de a permite Alianței să alunece pe panta aleasă de domnul Ghimpu la începutul anului 2010, prin libera interpretare a Constituției în interesele sale. Mai exact, Consiliul Europei s-a dovedit a fi atunci mai puțin principial. „Am rămas atunci singur în tentativa de a întoarce totul înapoi,” este citat Kalman Mizsei. De asemenea, domnia sa se arată convins că un rol-cheie în rezolvarea crizei politice ar trebui să-l joace societatea civilă şi nu forțele din afară.

„kommersant.md” consemnează primul efect advers al legii votului mixt, mai întâi adoptată, iar apoi abrogată de parlament. Prezidiul Adunării Populare a Autonomiei Găgăuze cere Chişinăului să-i ofere o cotă în Parlament de 5 deputaţi care s-ar alege în baza de circumscripţii uninominale în autonomie. Dacă cererea va fi respinsă, conducerea autonomiei ameninţă să nu permită organizarea viitoarelor alegeri parlamentare pe teritoriul său. În Adunarea Populară a Găgăuziei există părerea că votul proporţional pe liste de partid afectează interesele autonomiei, lipsind-o practic de reprezentare în legislativul moldovenesc.
XS
SM
MD
LG