Linkuri accesibilitate

Vladimir Voronin restabileşte „ordinea democratică” şi respinge criticile UE


Vladimir Voronin
Comuniştii, din opoziţie, par în acest moment să aibă poziţia cea mai confortabilă: au obţinut, cu ajutorul liberal-democraţilor, ce au vrut, în primul rând, renunţarea la sistemul electoral mixt, fără să fi făcut, la prima vedere, concesii importante. Nefiind la putere, comuniştii, greşit, par să creadă că strategia europeană este numai responsabilitatea guvernului. Aşa că liderul comuniştilor Vladmir Voronin şi-a exprimat, fără echivoc astăzi, opinia despre structurile europene care criticaseră prompt şi sever amendamentele adoptate vineri de Parlament, acuzându-le de cinism:

Făcând uz de tradiţionalul său limbaj ce se vrea o combinaţie dintre bravul soldat Švejk şi Vasea Tyorkin, liderul comuniştilor Vladimir Voronin a respins criticile înalţilor demnitari europeni pe motiv că, aşa cum a explicat Voronin, votul de ocazie al comuniştilor şi liberal-democraţilor de vinerea trecută a avut drept scop restabilirea ordinii democratice:

„Ce i-a indignat totuşi atât de profund pe sponsorii poveştii de succes moldoveneşti? Unde au văzut şi văd ei ameninţare pentru modernizarea europeană a Moldovei? Ameninţarea constă în faptul că două partide cu viziuni ideologice şi politici diametral opuse au decis, în sfârşit, să restabilească în Moldova regulile de joc democratice. Să restabilească sistemul electoral care a funcţionat timp de 20 de ani, să rupă curtea constituţională din schemele corupte, să creeze condiţii pentru alegeri libere şi democratice, anulând orice şanse pentru oligarhi de a cumpăra voturile alegătorilor.”

Voronin s-a arătat indignat că emisarii europeni nu au reacţionat cu aceeaşi promptitudine, de exemplu, atunci când Curtea Supremă de Justiţie a lăsat in vigoare decizia de închidere a postului de televiziune a opoziţiei NIT, chiar dacă anterior înalţi funcţionari de la Bruxelles îi dăduseră asigurări ca NIT-ul va fi repus în drepturi. Liderul PCRM a calificat drept unul selectiv şi duplicitar sprijinul european acordat Chişinăului. Totodată, Voronin a repetat poziţia comuniştilor că singura soluţie de natură să scoată Moldova din criza politică ar fi alegerile parlamentare anticipate:

„Numai alegerile anticipate hotărăsc problema. Nu de aceea că ei timp de patru ani s-au prăbuşit definitiv. Nu de aceea că nu sunt competenţi şi sunt corupţi. Dar de aceea că altfel nu o să ieşim din situaţia aceasta de criză. Cum nu ar trăgăna, de la cine din Europa nu ar avea susţinere, totuna trebuie să ajungem la aceste alegeri anticipate.”

Analistul politic Bogdan Ţîrdea este de părere că partidele din fosta alianţă de guvernare, deşi nu o declară deschis, doresc şi ele alegerile parlamentare anticipate. Însă spre deosebire de partidele liberal-democrate, comuniştii ar fi avantajaţi de poziţia de lider pe stânga eşichierului politic:

Bogdan Ţîrdea
Bogdan Ţîrdea
„Chiar dacă nu ar fi fost operate aceste modificări la pragul electoral de la 4 la 6 la sută, comuniştii într-un mod categoric ar fi acaparat acest bazin electoral. Noi vedem că PD se află în criză de imagine, PSRM tot are probleme foarte mari, PSD nici nu a avut creşteri spectaculoase. Plus problemele din interiorul alianţei. Toate acestea dau virilitate politică acestui partid. Fiecare actor este deja în campanie electorală anticipată, fiecare înţelege că alianţa nu mai poate fi resuscitată. Toată întrebarea e cine va declanşa şi în ce condiţii vor fi declanşate alegerile anticipate.”

În opinia mai multor experţi, supărările afişate de comunişti ar face şi ele parte din arsenalul de instrumente pre-electorale, iar ţintele adevărate nu sunt neapărat cele anunţate.
XS
SM
MD
LG