Linkuri accesibilitate

Marea Unire de o zi (România liberă)


Basarabia la cheremul orbecăielii fără ţintă (ziare.com)


„Marea Unire de o zi dintre Romania si Basarabia” se intituleaza articolul lui Dan Gheorghe din Romania libera, care vorbeste de „un moment istoric”. El a durat numai cateva ore, pentru ca, citam, „şi azi se face încă simţit efectul Pactului Ribbentrop-Molotov, din 1939, în urma căruia României i-au fost smulse Basarabia şi Bucovina de Nord, printr-un ultimatum, de către fosta URSS”.

In editia centrala a ziarului Adevarul, Ion Petrescu rezuma evocarea pe care a facut-o in studiourile postului american de televiziune NBC momentului 6 iunie 1990. Sunt amintiti mai multi ofiteri ai armatei basarabene, care au murit atunci, dar si atmosfera de la granita, in momentul in care frontiera s-a deschis. „<MOLDOVA, ARDEALUL ŞI ŢARA ROMÂNEASCĂ!> Acestea au fost cuvintele la care a tremurat Mihail Gorbaciov”, scrie Petrescu, amintind ca liderul de atunci de la Moscova l-a sunat pe omologul sau de la Bucuresti, Ion Iliescu, cerandu-i sa nu „abuzeze” de entuziasmul unionist. In articolul postat pe blogurile Adevarul este evocat si un amanunt emotionant: la deschiderea granitei, prima faptura care a trecut Prutul dinspre Basarabia spre Romania a fost... o caprioara.

Si acest text, dar si altele din presa de azi, se opresc la ce se intampla acum in Republica Moldova, dupa ce Parlamentul a adoptat vineri prevederea ca membrii Curtii constitutionale pot fi revocati cu trei cincimi din voturile deputatilor. „Acum, Republica Moldova este scuturată de ultimele spasme ale boierilor vânduţi Moscovei, precum ultimii conducători ai Republicii Democrate Germane”, scrie semnatarul din Adevarul, Ion Petrescu.

Pe site-ul ziare.com, un comentariu retine colaborarea de vineri din Parlament dintre Partidul Comunistilor si Partidul Liberal-Democrat ca pe o intelegere periculoasa, care vizeaza excluderea celorlalte doua partide (Liberal si Democrat) din fosta Alianta pentru Integrare Europeana. Drept urmare, citam, „Basarabia se afla din nou la cheremul orbecaielii fara tinta, a legii bunului plac. (...) Prinde contur o dramatica trimitere in trecut a unor milioane de romani a caror unica vina e aceea ca la tinutul lor au poftit si poftesc altii”. Acelasi articol face lista actelor normative adoptate la Chisinau la initiativa comunistilor, dar cu sprijinul liberal-democratilor lui Vlad Filat. Chisinaul este acum locul unde, citam din nu, „vocea si faptele fostului presedinte Vladimir Voronin, doar o perioada estompate, reintra intr-o actualitate deloc linistitoare pentru acei cetateni care si-au construit un crez din libertate si democratie”.

Nu a trecut neobservata reactia doar neoficiala a autoritatilor de la Bucuresti fata de decizia Parlamentului moldovean. Ziare.com reda fragmentar o postare pe facebook a consilierului prezidential Iulian Chifu, care apare insa pe larg in Cotidianul, si pomeneste precum si de insemnarea europarlamentarului democrat-liberal Cristian Preda de pe propriul blog, in care cere guvernului de la Bucuresti sa ia pozitie.
XS
SM
MD
LG