Linkuri accesibilitate

„Legile adoptate vineri sînt o ameninţare pentru dezvoltarea democratică a Moldovei”


Peter Stano
Peter Stano

Declaraţia a fost făcută Europei Libere de către Peter Stano, purtătorul de cuvînt al comisarului european pentru extindere, Štefan Füle.




Legile adoptate vineri de Parlamentul de la Chişinău sînt o ameninţare pentru principalele instituţii ale ţării şi un obstacol pentru dezvoltarea democratică a Moldovei şi a statului de drept.

„Sîntem îngrijoraţi că toate aceste măsuri au fost luate cu o grabă extremă, fără o consultare cu societatea civilă", a mai spus Stano.

Reamintim că atît Comisia Europeană cît și Consiliul Europei au criticat ferm legile adoptate de parlamentul de la Chișinău, prin voturile comuniștilor și liberal-democraților.

Marți însă, liderul PCRM Vladimir Voronin a respins criticile europene la adresa schimbării rapide a unor legi în parlament, spunând că votul comun al PCRM și al liberal-democraților a avut ca scop restabilirea ordinii democratice în țară și a independenței Curții Constituționale.

Potrrivit IPN, Voronin a mai afirmat că integrarea europeană ar fi un proiect geopolitic al cărui sens „este simplist: de a împiedica cu orice preţ parteneriatul dintre Moldova şi Rusia, de a anula şansele pentru fortificarea relaţiilor integraţioniste ale Moldovei în spaţiul post-sovietic”.

Tot marți, liderul Partidului Democrat și 9 organizații neguvernamentale i-au trimis separat preșeidntelui Nicolae Timofti scrisori deschise în care îi cer șefului statului moldovean să nu semneze legile adoptate vineri de parlament.

Vom reveni cu varianta integrală a interviului acordat Europei Libere de Peter Stano
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG