Linkuri accesibilitate

Thorbjorn Jagland: „Credibilitatea strategiei europene a țării este în joc.”


„Consecvenţa şi credibilitatea strategiei europene a ţării sunt în joc” se arată într-o declaraţie a secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, referitoare la ultimele amendamente legislative, adoptate vineri de Parlamentul Republicii Moldova.

Jagland se declară îngrijorat de ultimele evoluţii din Moldova și mai ales de faptul că o serie de legi „fundamentale au fost amendate, în unele cazuri de mai multe ori…, fără consultări prealabile”.

Secretarul general al Consiliului Europei se declară în special îngrijorat de modificările aduse la legea privind Curtea Constituţională, care par să fie „în contradicţie cu Constituţia Moldovei şi standardele europene privind legislaţia în domeniul constituţional”.

Sunt menţionate şi celelalte măsuri luate vineri de Parlamentul de la Chișinău, legate de ridicarea pragului electoral, de prerogativele premierului în exercițiu de a demite miniștri și șefi de instituții, și de schimbarea statutului Centrului Național Anticorupție.

Thorbjorn Jagland avertizează că „amendamentele şi modul în care au fost adoptate riscă să pună în pericol independenţa şi echilibrul instituţiilor”.

Seria de amendamente, adoptate vineri de deputaţii liberali democraţi şi comunişti, a fost deja criticată de Comisia de la Veneţia şi de Comisia Europeană într-o rară declarație comună a șefei politicii externe Catherine Ashton și a comisarului pentru extindere, Štefan Füle.
XS
SM
MD
LG