Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


Creștinii ortodocși, inclusiv cei din Moldova, marchează astăzi lunea Paștelui, ultima zi a celei mai mari sărbători din calendarul lor anual.

În alte țări ale lumii viața politico-economică este ceva mai agitată. Iată câteva repere ale agendei internaționale a zilei:
La Budapesta este așteptat în vizită ministrul de externe al Germaniei, Guido Westerwelle, care se va întâlni cu omologul său ungar, Janos Martonyi. Dintre țările mari ale Uniunii Europene, Germania a fost cea care a criticat cel mai fățiș evoluțiile politice interne din Ungaria ultimilor ani, în primul rând modificarea Constituției de către guvernul de centru-dreapta al premierului Viktor Orban, care se bucură de o majoritate confortabilă în parlament în urma alegerilor din 2010. O altă tendință îngrijorătoare pe care Westerwelle ar putea-o aborda astăzi la Budapesta este xenofobia și antisemitismul în creștere în Ungaria, unde un partid de extremă-dreapta, Jobbik, a devenit al treilea ca mărime după reprezentarea în legislativ.

În Armenia ar urma să fie anunțate astăzi rezultatele preliminare ale unor alegeri locale considerate importante: e vorba de scrutinul de duminică pentru postul de primar al capitalei Erevan.

La Bruxelles se va afla în vizită premierul Irlandei, Enda Kenny, care se va întâlni cu președintele Consiliului European, Herman van Rompuy și cu comisarul european al finanțelor și bugetului, Janusz Lewandowski. Irlanda este una din țările zonei euro care au fost nevoite să apeleze la credite de salvare de la partenerii europeni pentru a rezolva criza datoriilor. Economiștii consideră că Irlanda este țara salvată de la faliment care s-a descurcat cel mai bine odată ce a fost ajutată, reușind să-și reducă deficitele peste așteptările creditorilor internaționali.

Înalta Curte de Justiție din orașul spaniol La Palma, capitala insulei Mallorca, va decide astăzi dacă s-o pună sub acuzare pe prințesa Cristina, membră a familiei regale spaniole, într-o anchetă penală de corupție asupra soțului ei. Noul scandal de la Palatul regal de la Madrid a contribuit la scăderea și mai mare a popularității monarhiei, acuzată în ultimii ani de mai multe ori că nu și-a adaptat suficient comportamentul la vremurile de criză economică.

Președintele Coreei de Sud, Park Geun-hye, se va întâlni la sediul Națiunilor Unite din New York cu compatriotul său, secretarul-general ONU Ban Ki-moon. Pe agenda discuțiilor se va afla situația din peninsula coreeană, tensionată de noile amenințări nucleare ale Nordului comunist.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, are programată începând de astăzi o vizită de patru zile în China. Este de așteptat ca liderul israeliean să discute cu lideri chinezi situația din Orientul Mijlociu, tensionată în prezent de conflictul din Siria și de ambițiile nucleare ale Iranului. China este alături de Rusia unul din marii aliați ai Damascului – și tot ca Rusia are drept de veto în Consiliul de Securitate ONU.

Ieri, cu o zi înaintea lui Netanyahu, a sosit la Beijing și președintele palestinian Mahmud Abbas. O întâlnire între cei doi nu este însă pe agendă – Netanyahu își începe vizita la Șanhai, iar Abbas la Beijing.

În China, mai precis în regiunea cu statut special Hong Kong se va afla ministrul de externe al Franței, Laurent Fabius, care va discuta printre altele criza datoriilor din zona euro și atragerea de investiții din Hong Kong în economia franceză, amenințată anul acesta cu recesiunea.

Între timp la Paris guvernul premierului socialist François Hollande va ține o ședință specială, la un an de la câștigarea alegerilor, urmând să prezinte un program de redresare economică și socială.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG