Linkuri accesibilitate

Valeriu Streleț respinge criticile europene la deciziile luate vineri de Parlamentul Moldovei


Valeriu Streleț.

Șefa politicii externe europene, comisarul european pentru extindere și Comisia de la Veneția au criticat aspru deciziile legislativului de la Chișinău.Liderul fracțiunii parlamentare liberal-democrate, Valeriu Streleț, a apărat deciziile luate vineri de Parlament cu voturile partidului său și ale comuniștilor, respingând criticile europene pe această temă.

Potrivit agenției IPN, Streleț a spus că deciziile de vineri privind funcționarea Curții Constituționale sau Centrului Anticorupție au scos aceste instituții și altele de sub influența unui singur partid, prin care pare să înțeleagă Partidul Democrat.

Liderul liberal Mihai Ghimpu a scris pe blogul său că deciziile de vineri ale deputaților urmăresc să întoarcă Moldova „cu fața spre Rusia”.

Reamintim că șefa politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Catherine Ashton, și comisarul european pentru extindere Štefan Füle au dat publicității o declarație în care își exprimă îngrijorarea față de adoptarea la Chișinău a amendamentului la legea Curții Constituționale care permite demiterea judecătorilor Curții dacă nu au „încrederea” parlamentului.

Această lege, se spune în declarația de la Bruxelles, și alte legi importante care se referă la funcționarea democrației Moldovei au fost adoptate cu o grabă extremă, și fără consultarea serioasă a societății moldovenești, sau respectul cuvenit față de standardele europene legate de reforma constituțională, în special acelea stabilite de Comisia de la Veneția din Consiliul Europei.

Catherine Ashton și Štefan Füle adaugă că au aceleași îngrijorări exprimate vineri de șeful Comisiei de la Veneția.

Gianni Buquicchio, președintele Comisiei pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (cunoscută sub numele de Comisia de la Veneția) a criticat aspru și el vineri amendamentul care permite demiterea judecătorilor Curții Constituționale dacă nu au „încrederea” Parlamentului, spunînd că acest amendament „contravine standardelor europene privind justiția constituțională, și este o violare clară a articolului 137 din Constituția Republicii Moldova”.

Cele două oficialități europene fac în continuare referire în declartaia lor și la celelalte măsuri luate vineri de parlamentul de la Chișinău, legate de ridicarea pragului electoral, de prerogativele premierului în exercițiu de a demite miniștri și șefi de instituții, și de schimbarea statutului Centrului Național Anticorupție.

Acestea, se spune în declarația de la Bruxelles, urmează unui nou fel îngrijorător de a lua decizii în Moldova, reflectat și în alte măsuri legislative, în care instituții ale statului au fost folosite în interesul unor puțini.

„Ne reafirmăm din nou îngrijorarea că aceste măsuri, luate fără pregătirea și consultarea prealabile, ar putea fi o amenințare la adresa independenței unor instituții naționale cheie pentru dezvoltarea viitoare a Moldovei și la adresa unui stat de drept stabil.

Cerem liderilor politici ai Moldovei să nu piardă din vedere impactul pe termen lung al deciziilor lor, inclusiv asupra realizării aspirațiilor Moldovei”, se spune în încheierea declarației dată publicității de coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Catherine Ashton și comisarul european Štefan Füle.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG