Linkuri accesibilitate

PLD o ia pe arătură


În numele aşa-zisei lupte cu mafia, PLD l-a „demis” pe Vladimir Plahotniuc din funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului, apoi aproape că se împăcase şi au votat împreună cu PD schimbarea codului electoral şi instituirea votului mixt; au votat la funcţia de procuror general pe Corneliu Gurin, au votat o lege prin care interziceau votarea în baza paşaportului sovietic, iar Vladimir Filat a dat chiar dezminţiri în presă precum că între el şi Vladimir Plahotniuc nu ar exista animozităţi şi neînţelegeri așa precum se vehiculează.

Însă după decizia Curții Constituționale din 22 aprilie, care a hotărît că un premier demis prin moţiune de cenzură pentru acte de corupţie nu mai poate să ocupe această funcţie, PLD şi-a schimbat aproape la 180 de grade politica: l-a demis mai întîi pe speakerul Parlamentului Marian Lupu, au anulat împreună cu comuniştii numirea lui Corneliu Gurin la funcţia de procuror general, au ridicat la solicitarea comuniştilor pragul electoral de la 4% la 7%, au invalidat trecerea la sistemul electoral mixt precum și legea potrivit căreia deţinătorii de paşapoarte sovietice nu vor mai putea vota în baza lor. Mai mult, au votat la iniţiativa comuniştilor o lege care stipulează că judecătorii CC vor putea fi demişi de către Parlament. Iar toate aceste cedări au fost făcute de PLD în schimbul trecerii CNA în subordinea guvernului, care reprezintă o anti-reformă, pentru că adevarata reforma avuse loc prin trecerea CNA în subordinea Parlamentului - la recomandarea venită din partea UE.

Îmi este neclar ce fel de reforme urmărește PLD și am impresia că acum au loc exact aceleași schimbări și răsturnări de situație pe care le-a făcut Ponta odată ajuns premier în România.

Consider toate aceste virajuri politice pe care le fac liberal-democrații ne-justificate și foarte riscante pentru perspectiva noastră europeană, pentru că, chiar dacă nu avem oficial o coaliție liberal-democrat-comunistă, toate legile votate împreună cu comuniștii ne arată cît de periculoasă poate fi o revenire a comuniștilor la guvernare. Nu m-aș mira ca viitorul premier Leancă să fie votat la fel împreună cu comuniștii, care în schimb se vor alege cu funcția de speaker. În felul acesta vom avea practic o mică alianță de guvernare, care va fi doar o guvernare provizorie, pentru că riscul alegerilor anticipate nicidecum nu dispare. Cel mai probabil că va fi pregătit terenul pentru alegerile anticipate și cînd vor considera că sunt gata - atunci le vor declanșa pentru că Filat nu va avea destulă răbdare să stea prea mult timp fără funcție.

Știm că partidul care face alianță cu comuniștii dispare ulterior de pe scena politică, iar exemplu PPCD este grăitor. Totuși, în cazul acesta vorbim de PLD, care are 31 de mandate și nu poate fi vorba despre o dispariție imediată întrucît își permit o alianță „tehnică” de scurtă durată cu comuniștii. În felul acesta liberal-democrații speră să lase înafara guvernării PD-ul și PL-ul care eventual ar pierde din susținere, pentru că electoratul de regulă votează partidele aflate la guvernare. Dar s-ar putea întîmpla invers și liberalii, și democrații să crească mai mult prin aflarea în opoziție.
XS
SM
MD
LG