Linkuri accesibilitate

„Nu puneţi botniţă presei” (Jurnalul național).„Marele talent al PSD, atunci când se află într-o coaliţie de guvernare, este să-şi strângă în braţe partenerul şi să-l sufoce cu dragostea sa”, scrie Silviu Sergiu in editorialul ziarului Evenimentul zilei. Articolul arata insa ca, pe langa, priceperea PSD de a trece in prim plan, principalul sau aliat din Partidul National Liberal, principalul aliat la guvernare, Partidul National Liberal, isi taie si singur craca ce sub picioare.

Sociologii spun ca scaderea in sondaje a liderului liberal Crin Antonescu isi are cauza in prestatia sa lamentabila din vara trecuta, cand a ocupat interimar fotoliul presedintelui suspendat Traian Basescu. Sunt însă de adaugat aici, crede Silviu Sergiu, destule alte greseli ale partidului. Un fost ministru liberal al apararii figureaza, de pilda, in scandalul „case pentru generali”, adica si-a cumparat pe nimic de la stat o locuinta.

Este apoi trioul naș-fini format din liberalii recent numiti la conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, structura care administreaza „Banii românilor” de pe bursă, din asigurări şi fondurile private de pensii. Mai sunt si aparatorii liberali ai coruptilor. Parlamentari precum Sorin Rosca Stanescu si Tudor Chiuariu se bat neobosit pentru salvarea de tribunale a celor „care fură din taxele şi impozitele românilor”, mai arata editorialistul de la Evenimentul zilei. In opinia lui, „PNL este [...] favorit în a deconta electoral o guvernare care nu va aduce lapte şi miere pe mesele românilor”.

In Adevarul, Liviu Avram explica de ce este o „tâmpenie” (cuvantul ii apartine) recenta decizie a Curtii Constitutionale de a invalida un text de lege adoptat cu peste sase ani in urma. Este vorba despre un articol din Codul penal, care dezincrimina insulta si calomnia, delicte privite intotdeauna ca fiind strans legate de presă si de libertatea ei. Cu alte cuvinte, renuntarea la incadrarea penala a acestor delicte ar fi fost un act de respectare a liberatii de expresie.

In fapt, arata Liviu Avram, dezincriminarea penala a fost formulata prost, nu s-a putut aplica niciodata ca lumea, iar instantele de judecata au facut cum le-a taiat capul. Uneori au achitat, alteori au condamnat. Curtea Constitutionala a incercat sa clarifice lucrurile, dar mai mult le-a incurcat. Acum, chiar ca procesele de calomnie sunt cu adevarat blocate, arata jurnalistul de la ziarul Adevarul.

Jurnalul national nu se incurca în explicatii juridice. In fruntea paginii sale electronice, a pus astazi titlul petitiei online intitulate „Nu puneţi botniţă presei”.
XS
SM
MD
LG