Linkuri accesibilitate

Partidul lui Saakaşvili „se topeşte”


Mihail Saakaşvili
Mihail Saakaşvili

Acum, majoritatea georgienilor spune că sprijină normalizarea relaţiilor cu Rusia, politică opusă total strategiei lui Saakaşvili, şi crede că noua guvernare are mai multe şanse să ducă Georgia în NATO.


În Georgia, partidul preşedintelui Mihail Saakaşvili, Mişcarea Unităţii Naţionale, se topeşte, încet, dar sigur, după ce a pierdut alegerile generale din octombrie anul trecut. Relatarea de la Tbilisi a corespondentului Europei Libere, Brian Whitmore, este rezumată de Ileana Giurchescu:

Pe 19 aprilie, la Tbilisi avea loc un miting organizat de Mişcarea Unităţii Naţionale, la care nu s-au adunat decât câteva mii de simpatizanţi. Mulţi, relatează corespondentul Europei Libere, aduşi cu autobuzele, în capitală. Încrederea georgienilor în partidul preşedintelui Saakaşvili se topeşte. Este ce arată ultimele sondaje de opinie. Şi ce confirmă participanţii la mitingul de la Tbilisi

Mitingul MIşcării lui Saakaşvili, Tbilisi, 19 aprilie 2013
Mitingul MIşcării lui Saakaşvili, Tbilisi, 19 aprilie 2013
Anna Loliaşvili a fost şi a rămas o simpatizantă a preşedintelui, dar nu mai crede în viitorul partidului. Lumea, în opinia ei, este mult prea dezamăgită de fostul guvern.

Uniunea Naţională a dominat, fără opoziţie aproape, politica georgiană timp de aproape zece ani. În numai şase luni de la pierderea alegerilor, electoratul ei potenţial a scăzut aproape de 10 la sută, sunt şi sondaje de opinie care pun partidul sub această barieră.

Marina Muskelişvili, directoarea Centrului de studii sociale de la Tbilisi, crede că Mişcarea Uniuni Naţionale va avea soarta partidului lui Eduard Şevarnadze, care a dispărut în 2003, după ce a pierdut alegerile.

Toate partidele care au fost la putere, precizează Muskelişvili, au fost extrem de puternice cât au fost la guvernare, dar odată învinse în alegeri s-au topit.

Desigur, liderii Uniunii au declarat că ultimul miting de la Tbilisi a fost un mare succes, o demonstraţie puternică a forţei partidului. Saakaşvili a declarat chiar că nu putea să vadă unde se termină mulţimea. Afirmaţii contrazise de mulţi observatori şi de poliţie.

La scurt timp după miting a apărut şi un sondaj de opinie care arăta că Mişcarea Unităţii Naţionale ar avea o cotă de sprijin de numai 10 la sută. În acelaşi sondaj, coaliţia „Visul georgian” aflată la putere era cotată cu 60 la sută. Mai mult, 63 la sută se declarau mulţumiţi de noul premier Bidzina Ivanişvilli, faţă de numai 15 la sută care se declarau mulţumiţi de preşedintele ţării.

În general, sondajul arată că electoratul preferă, în toate domeniile, politica alianţei de guvernământ. Chiar şi când vine vorba de două subiecte care erau „punctele tari” ale Mişcării Unităţii Naţionale: relaţia cu Rusia şi aderarea la NATO.

Acum, majoritatea spune că sprijină normalizarea relaţiilor cu Rusia, politică opusă total strategiei lui Saakaşvili. Şi tot peste 50 la sută cred că actuala guvernare are mai multe şanse să ducă Georgia în NATO.

Confruntaţi cu astfel de sondaje, liderii Mişcării Unităţii Naţionale spun că este un fenomen normal şi trecător şi că partidul lor se va reface până la alegerile locale din mai sau cel târziu, până la cele prezidenţiale din octombrie.

Unii analişti, cum este Ghia Nodia de la Institutul pentru Caucaz, sunt de părere că Mişcarea Unităţii Naţionale are o şansă de a se reface dacă rezistă suficient de mult pentru a aştepta momentul când alianţa de la guvernare începe să piardă din popularitate. „Partidul mai există la şapte luni de la înfrângerea în alegeri, declară Ghia Nodia, asta în sine este o performanţă”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG