Linkuri accesibilitate

PCRM și PSRM au demonstrat de 1 mai la Chișinău


Moldova, Communists 1st of may rally in Chisinau
Moldova, Communists 1st of may rally in Chisinau

Sindicatele au amânat demonstrația pentru 7 iunie.





Mii de simpatizanți ai comuniștilor și socialiștilor au mărșăluit pe străzile Chișinăului la doua parade paralele, de 1 mai, Ziua Internațională a Solidarităţii Oamenilor Muncii. Guvernul și sindicatele s-au ținut departe de mitinguri. Participanții la ele și-au adresat unii altora apeluri la solidaritate, dar nu s-au contopit, având fiecare agenda politică proprie, după cum veți auzi din reportajul Tamarei Grejdean.

Mitingul simpatizanţilor şi membrilor partidului comuniştilor a început în faţa Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Echipaţi cu drapele cu seceră şi ciocan, bicolore dar şi cel al Transnistriei, participanţii la manifestaţie au afişat mesaje cu îndemnul la solidaritate şi dreptate pentru Moldova.

Din partea festivă a demonstraţiei nu au lipsit discursurile care au început cu felicitări dar au insistat asupra mesajelor politice.

După ce a criticat fosta alianţă de guvernare, liderul comuniştilor Vladimir Voronin le-a vorbit oamenilor despre nevoia alegerilor anticipate:

„Avem o singură cale pentru a ieşi din această situaţie, alegerile parlamentare anticipate. Misiunea şi scopul nostru este să începem să ne pregătim foarte serios de alegeri, să ajungem la fiecare om şi să le spunem cine sunt actualii guvernanţi.”

În continuare liderul comuniştilor şi-a felicitat simpatizanţii şi i-a îndemnat să-i susţină pe cei care sunt în stare să asigure bunăstare poporului.
Chiar dacă unii participanţi mi-au spus că au ieşit în stradă aşa cum făceau altădată pentru a-i cinsti pe muncitori alţii au venit pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de situaţia politică şi economică din ţară:

„Noi sărbătorim şi este sărbătoare pentru noi.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă solidarizare, pentru că s-au auzit şi declaraţii politice?

„Declaraţii politice e imposibil să nu fie astăzi, pentru că situaţia în care ne aflăm astăzi e o batjocură pentru popor.”

Coloana manifestanţilor a trezit interesul trecătorilor, iar unii s-au arătat supăraţi de astfel de acţiuni:

„Mi se par acţiuni bolşevice, rămase de pe vremea Uniunii Sovietice, e o propagandă sovietică asta.”

Europa Liberă: Adică nu sunteţi de acord cu mesajul manifestanţilor?

„Nu suntem de acord, vrem mai repede în Europa.”

„Declaraţiile politice nu le accept, ziua de azi trebuie să fie una neutră şi nu politică.”

Concomitent cu acţiunea comuniştilor în scuarul Teatrului de operă şi balet, şi partidului socialiştilor a organizat un miting cu sloganul ,,Noi vrem altceva.”

Liderul formaţiunii, deputatul Igor Dodon a spus mulţimii că partidul pe are îl conduce optează pentru schimbare şi a enunţat obiectivele spre care ţinteşte:

„Avem nevoie de un program strategic de dezvoltare a ţării, să ştim unde mergem. Doi, tinerii nu trebuie să fie doar viitorul ţării, ei trebuie să fie şi prezentul ţării. Trei, noi trebuie să venim cu dezvoltarea ţării de la nivel de sate şi oraşe, şi patru, trebuie să facem în sfârşit ordine în Chişinăul nostru.”

Coloana comuniştilor care se îndrepta spre Ministerul Agriculturii unde a luat sfârşit acţiunea lor, s-a intersectat cu manifestanţi socialişti, care i-au întâmpinat cu urale.

Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii urma să fie marcată şi de Confederaţia Naţională a Sindicatelor.

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, preşedintele acestei organizaţii Oleg Budza a declarat anterior că demonstraţia a fost amânată până pe 7 iunie, de Ziua Sindicalistului, în speranţa că până atunci va fi desemnat un nou guvern căruia îi vor înainta cerinţe social - economice pentru muncitori.

Anul trecut sindicatele împreună cu patronatele şi guvernul Republicii Moldova au organizat o acţiune comună unde şi-au asumat obligaţia de a oferi cetăţenilor condiţii mai bune de muncă.

Prremierul interimar al Republicii Moldova, Iurie Leancă a transmis un mesaj de felicitare în care a menţionat că guvernul este interesat să coopereze eficient cu partenerii sociali, pentru a promova politici de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG