Linkuri accesibilitate

Pe 25 aprilie, anul curent, cetățenii Federației Ruse au avut ocazia să adreseze toate întrebările care îi frămîntă direct președintelui Vladimir Putin. Această tradiție de a răspunde întrebărilor oamenilor a început și avut loc pentru prima dată în decembrie 2001. Anul acesta, timp de 4 zile, au fost primite în total peste 1,5 mln de sunete telefonice, peste 300 mii de mesaje SMS și aproape 200 mii de mesaje electronice.

Printre primele întrebări adresate președintelui Federației Ruse a fost dacă preşedintele este mulţumit de felul în care sunt realizate obiectivele care urmează să fie atinse în următorii 5 ani, obiective stipulate în decretele de mai, care au fost semnate anul trecut de îndată ce a fost re-investit în funcţia de preşedinte. Putin a anunţat faptul că salariul în Rusia creşte mai repede decît nivelul de productivitate a muncii, ceea ce din punct de vedere economic nu este un indicator foarte bun, dar din punct de vedere a echităţii sociale - lucrurile merg în direcţia corectă. Pe parcursul acestui an pensia a fost indexată de două ori ajungînd astfel la 10 mii ruble pe lună.

Întrucît preşedintele a atins problema salariilor, următoarea întrebare a fost din partea unui muncitor din domeniul sănătății, care încerca să înțeleagă cum se poate ca un paramedic care răspunde direct de viața oamenilor primeşte din fondurile federale doar 3500 de ruble, dar o soră medicală care nu răspunde direct de viaţa oamenilor se bucură de 5000 de ruble. Putin a răspuns că salariul mediu în domeniul ocrotirii sănătăţii este puţin mai sus decît în domeniul educaţiei: în cazul acesta pare să fie mai degrabă o problemă administrativă, pentru că banii sunt transferați la nivelul regiunilor, dar uneori se întîmplă să nu ajungă la muncitorii de rînd.

Președintele rus a fost întrebat de reuniunea fără precedent pe tematică economică care a avut loc la Soci, unde s-au întîlnit reprezentanţii din administraţia centrală şi comunitatea de experţi: motivul întîlnirii au servit semnalele alarmante legate de încetinirea creşterii economice în Federaţia Rusă. Putin a spus că acestă încetinire nu este surprinzătoare pentru că problemele economice cu care se confruntă Europa nu aveau cum să nu afecteze şi Rusia. Europa este principalul partener economic al Rusiei, iar schimburile comerciale reprezintă mai mult de 50%.

La această temă a intervenit fostul ministru al finanțelor, Alexei Kudrin, care s-a aflat în această funcţie timp de 11 ani şi care a încercat să explice încetinirea economică din ultimul an. El a spus că încetinirea economică este mai degrabă din contul factorilor interni, pentru că preţul petrolului s-a păstrat la un nivel înalt, dar economia rusească oricum a continuat să înregistreze o creştere mică. Soluţia pe care o vedea fostul ministru constă în înlăturarea dependenţei economiei ruseşti de petrol. Într-al doilea rînd trebuie să fie îmbunătăţit climatul investiţional, iar într-al treilea rînd este nevoie de o susţinere mai mare a regiunilor, pentru că în ultima perioadă au crescut foarte mult cheltuielile la nivel federal printre care pentru apărare şi fondul de pensii. Kudrin a propus să fie oferită mai multă independenţă regiunilor, care în felul acesta se vor dezvolta şi respectiv creşterea economică va avea loc şi din contul acestei dezvoltări la nivel regional. Fostul ministru al finanţelor a dorit de asemenea să accentueze că nu trebuie să-i bucure creşterea salariului, care întrece creşterea productivităţii muncii, pentru că în felul acesta mai puţini bani vor fi investiţi ceea ce va duce la o creştere şi mai lentă a economiei. Corect ar fi, după Kudrin, o creştere mai mare a productivităţii muncii şi în urma acesteia creşterile salariale.

De data aceasta, președintelui rus i-a fost mult mai ușor să răspundă chiar dacă Kudrin a fost foarte tranşant în expunere. Putin se pare că a înțeles mai bine ce are în vedere întrucît gîndirea președintelui cu siguranță este ancorată în raționamente la nivel de procese macro-economice ceea ce face ca să poată mult mai ușor formula un răspuns. Preşedintele rus l-a contrazis uşor pe Kudrin spunînd că nu poate califica factorii externi drept benefici, pentru că chiar dacă preţul la petrol este la un nivel înalt - a scăzut prețul și cererea de metale la nivel mondial ceea ce trage după sine un lanț întreg. Kudrin a intervenit prin a spune că acest sistem de jumătăți de măsură nu va funcționa și în felul acesta economia rusească nu va scăpa de dependența petrolului.

Răspunzînd la o întrebare ce ține de presupusele ilegalități comise de fostul Ministru al Apărării, Serdiukov, Putin i-a asigurat pe toți că un anumit nivel de corupție este peste tot în lume doar că în Rusia acest nivel este mult prea ridicat față de nivelul acceptabil, de aceea va continua lupta împotriva corupției cu aceeași perseverență cu care statul luptă împotriva inflației monetare.

Președintele Putin a explicat de ce demnitarii de stat trebuie să păstreze mijloacele financiare în băncile rusești: dacă își ține banii în bănci străine, atunci acești demnitari sunt într-o dependență de procesele care au loc în acele țări, de aceea ei trebuiesc scutiți de această dependență, pentru că nu poți inspira încredere prin faptul că lucrezi la stat, dar ai conturi bancare aflate înafara țării - ceea ce lasă impresia că demnitarii nu au încredere în sistemul economic rusesc.

În ceea ce privește atacurile de la maratonul din Boston, SUA şi recentul atac din oraşul Belgorod situat în Federaţia Rusă - preşedintele rus a răspuns că de regulă înăsprirea pedepsei nu duce la scăderea nivelului criminalităţii, de aceea nu vede pentru moment suficiente motive de a reveni la sentinţa cu moartea. Putin a dorit să atragă atenţia asupra faptului că Rusia este de asemenea victima atacurilor teroriste, dar din păcate partenerii occidentali cît şi reprezentanţii mass-media din occident au calificat de multe ori teroriştii care au săvîrşit atacuri groaznice pe teritoriul Federaţiei Ruse drept rebeli şi aproape niciodată nu i-au recunoscut drept terorişti.

A fost întrebat despre eficiența investițiilor în compania de stat Rosnano, care necătînd la faptul că anul acesta va avea pierderi semnificative, personalul din managementul companiei primesc salarii care cu mult depășesc salariile angajaților companiilor private. Putin a răspuns că rezultatele acestei companii au schimbat toată structura economiei rusești și trendul de dezvoltare. Mai mult, să dai înapoi ca racul e mult mai ușor, dar ca să mergi înainte trebuie curaj.

Discuția a continuat cu întrebările unui veteran nonagenar participant în cel de-al doilea Război Mondial, care este îngrijorat de vandalizarea monumentelor care slăvesc Victoria împotriva fasciștilor. S-a vorbit și despre scrisorile răposatului oligarh Berezovsky adresate președintelui Putin, despre drumurile proaste, despre consecințele în urma aderării la Organizația Mondială a Comerțului, care potrivit întreprinzătorilor înregistrează pierderi foarte mari, despre programul național de susținere a familiilor care decid să aibă un al doilea sau al treilea copil, program care este valabil pînă în 2016; discuțiile au continuat cu problemele pe care le întîmpină familiile cu multi copii - în special cele care adoptă copiii, cu problemele legate de migranție și altele.
XS
SM
MD
LG