Linkuri accesibilitate

Austeritate vs. consolidare fiscală (Hotnews)


Costurile eventualului „divorț” dintre Partidul Social-Democrat și Partidul Național-Liberal (ziare.com).



Doua comentarii din presa de azi se opresc la dezbateri din spatiul european. Una dintre teme este austeritatea. Pe site-ul Contributors.ro, reluat si de Hotnews, Cristian Socol atrage atentia ca austeritatea este adesea confundata cu consolidarea fiscala, pe care o defineste ca „ajustare predominant calitativă, bazată pe managementul mai bun al banului public”. In timp ce „austeritatea şi-a dovedit limitele, [...] consolidarea fiscală este necesară o lungă perioadă de timp”, spune comentatorul, care crede ca, dupa alegerile generale din toamna acestui an, Germania insasi isi va revizui pozitia privind politicile de austeritate si va accepta masuri de alimentare a cererii in spatiul european.

In România insa, dezbaterile pe acest subiect sensibil nu depasesc nivelul discutiei despre „efectele nocive ale asa-numitului capitalism cocktail”, spune Socol. El observa ca lipsa unei reactii adecvate este mult mai frapanta in sectorul privat al economiei, decat la nivelul politicilor de stat. In România, multe firme private au gasit cum sa nu-si asume esecul pe o piata, in sfarsit, concurentiala. Sub acoperirea ca „pastreaza locuri de munca”, ele solicita de ani de zile subventii de la stat. In schimb, programele guvernamentale de finantare a dezvoltarii sectorului privat (derulate cu fonduri europene) raman an de an neaccesate.

De asemena, pe Contributors.ro, Valentin Naumescu semneaza o analiza politica despre viitorul structurilor de conducere europene. Alegerile europarlamentare din 2014 vor aduce la Bruxelles lideri noi, si Naumescu crede ca ei nu vor mai semana cu Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului european, sau cu Viviane Reding, comisarul european pentru justitie. Pe fondul cresterii masive a neincrederii in viitorul Europei Unite, se profileaza un nou tip de discurs politic si inceputul ciclului istoric al reculului ideii europene, spune Naumescu. „La nivelul Uniunii este aşteptată [...] o schimbare majoră de paradigmă, fie în sensul unor reforme structurale profunde [...], fie în sensul dezintegrării politice şi al resuscitării discursului naţionalist, populist şi protecţionist”.

Ioana Ene-Dogioiu scrie pentru ziare.com un comentariu de politica interna, despre costurile eventualului „divort” dintre Partidul Social-Democrat si Partidul National-Liberal, aliate la guvernare. Alianța lor a fost oricum una de conjunctura, arata jurnalista: partid puternic dintotdeauna, PSD a avut nevoie de crearea Uniunii Social Liberale doar ca sa fie sigur ca va da primul ministru. Semnalele vizibile acum indica o consolidare continua a social-democratilor si o scadere direct proportionala a liberalilor. Liderul acestora, Crin Antonescu, are tot mai putine sanse sa fie sustinut la prezidentiale de USL. El a pierdut teren nu atat din pricina cresterii in sondaje a PSD, ci pe mana propriei prestatii de vara trecuta, cand a functionat ca presedinte interimar pe perioada suspendarii lui Traian Basescu. Cu un discurs nationalist antioccidental si cu porniri antidemocratice, pesedistilor le-ar fi si greu sa-l mai sustina in clipa de fata, arata Ioana Ene pe site-ul ziare.com.
XS
SM
MD
LG