Linkuri accesibilitate

Bulgaria - scandaluri pre-electorale în lanț


Boiko Borisov și fostul său ministru de interne
Boiko Borisov și fostul său ministru de interne

Boiko Borisov, Miroslav Naidenov, fost ministru și Nikolai Kokinov, procurorul șef al Sofiei vor fi interogați în legătură cu înregistrări audio.


Еx-premierul Boiko Borisov, ex-ministrul agriculturii din guvernul său Miroslav Naidenov și procurorul șef al capitalei Nikolai Kokinov vor fi interogați în legătură cu înregistrări audio de lao întâlnire a lor la vila lui Borisov. Aceste înregistrări reprezintă o demonstrație clasică de trafic de influență. Ex-ministrul agriculturii, anchetat de corupție inclusiv cu fonduri europene, este informat de procurorul capitalei de mersul anchetei.

La rândul său, procurorul se plange ca este izolat de șefi si nu poate interveni pentru a-l „salva” pe ex-ministrul și cere sprijinul lui Borisov ca noul procuror general Țațarov pe care „tu l-ai ales” să-și îndulcească atitudinea și să-l promoveze în procuratura de apel.

Întâlnirea celor trei este garnisită de tot felul de cinisme. Sunt numiți drept homosexuali - ca o reacție la atitudinea lor ostilă fața de Kokinov -, cei doi adjuncți ai săi, Roman Vasilev și Borislav Djambazov. Iar Borisov spune că și el este pe cale de a deveni gay ca să-l creadă lumea că este deștept și educat.

Sunt lansate amenințări la adresa unor ziariști denumiți narcomani și homosexuali. Inregistrarile au fost trimise mediilor însoțite de o scrisoare semnata de un ofiter anonim din serviciul de ascultare al MI. Este descrisă schema de ascultare ilegala aplicata de ex-viceprimministrul si ministru de interne Tzvetanov – nr. 2 in partidul GHERB. Operatiuni ilegale au fost ordonate, sub forma unor misiuni de
antrenament, si dupa demisia guvernului Borisov cand Tzvetanov nu mai conducea oficial MI.

Borisov a refuzat sa comenteze continutul inregistrarii. Juriști renumiți apreciază că dacă se va dovedi veridicitatea acestora ex-premierul va putea primi o sentință
între unu și șase ani de închisoare. Pînă la finele campaniei pentru alegerile anticipate din 12 mai sunt așteptate să apară și alte fapte compromițătoare despre foștii
guvernanți.

Unul din cel mai bogați oameni de afaceri – coproprietar al uzinei de asamblare de autoturisme chinezești „Grate Wall” i-a acuzat pe foștii guvernanți că prin presiuni și amenințări i-au furat afacerile cu zahăr. În loc să ancheteze semnalale pentru furt de TVA ei au lansat o anchetă – încheiată fără un rezultat – împotrivă celui care a trimis aceste semnale. Au fost ignorate zeci de semnale pentru contrabandă.

Și ca să fie imaginea și mai sumbră ex-deputatul Emil Dimitrov – pînă nu de mult prieten bun al lui Borisov, a declarat că în cadrul MI există un grup de executarea de comenzi murdare. Pentru a garanta securitatea copiilor Dimitrov și-a scos familia din țara și a depus mărturii la un notar austriac.
Previous Next

XS
SM
MD
LG