Linkuri accesibilitate

Diaspora și vocile ei: „avem nevoie cu toții de stabilitate politică!”


La ambasada R.Moldova din Bucureşti, în alegerile din 29 iulie 2009
La ambasada R.Moldova din Bucureşti, în alegerile din 29 iulie 2009

Dorin Duşceac, doctor în fizică, rezident în Franţa, în dialog cu Valentina Ursu.


Europa Liberă: Pentru că voi, cei din diasporă, aţi contribuit semnificativ la victoria forţelor pro-democratice din Republica Moldova, să vedem dacă înţelegeţi ce se întâmplă astăzi la Chişinău şi ce ar fi mai bine: alegeri parlamentare anticipate sau o nouă coaliţie de guvernare?

Dorin Duşceac: „Bineînţeles că noi, cei din diasporă, suntem foarte atenţi la ultimele evoluţii ale vieţii politice din Republica Moldova. Am urmărit toate aceste evoluţii, începând cu scandalul legat de accidentul din Pădurea Domnească din luna ianuarie a anului curent şi până la ultimele decizii, cel puţin, discutabile ale Curţii Constituţionale şi demiterea preşedintelui Parlamentului, domnului Marian Lupu.

Vreau să vă spun că toate aceste schimbări pe plan politic în Republica Moldova nu pot fi considerate de bun augur. Fiindcă, acum în preajma summit-ului de la Vilnius, aveam nevoie cu toţii de o stabilitate, ca să fie ratificate anumite documente foarte importante pentru parcursul european al ţării noastre. Şi, de fapt, noi, cei care suntem departe, peste hotarele ţării, nu putem decât să constatăm, cu mare regret, faptul că politicienii din Republica Moldova nu sunt întotdeauna capabili să vadă – printre propriile interese – să vadă şi interesul naţional, interesul ţării noastre.”

Europa Liberă: Dacă se ajunge la un eventual scrutin parlamentar, putem vorbi despre entuziasmul care a existat acum aproape 4 ani?

Dorin Duşceac: „Nu cred că entuziasmul va fi la fel de puternic. Un eventual scrutin parlamentar, desfăşurat într-o atmosferă foarte războinică, să o numim aşa, ar fi o adevărată catastrofă atât pentru clasa politică, aflată la guvernare astăzi, cât şi pentru întreaga ţară, fiindcă, din ultimele sondaje, înţelegem cu toţii că un scrutin parlamentar, desfăşurat în viitorul apropiat, ar însemna revenirea la putere a Partidului Comuniştilor.”

Europa Liberă: Ce aţi înţeles voi că se întâmplă în vârful puterii?

Dorin Duşceac
Dorin Duşceac
Dorin Duşceac: „În vârful puterii au loc anumite reglări de conturi. S-a utilizat ca şi pretext un tragic incident de la o banală vânătoare într-o pădure. Acest incident a dus la anumite evenimente de ordin politic, ceea ce, până la urmă, nu este normal. Să ne amintim cu toţii că de la acest scandal a pornit demiterea procurorului general. A urmat apoi denunţarea acordului AIE-2, după aceasta a fost desfiinţată o funcţie din conducerea Parlamentului Republicii Moldova.

A urmat apoi o întreagă isterie şi nebunie alimentată de către anumiţi lideri politici care a fost îndreptată împotriva altor lideri politici, din aceeaşi coaliţie de guvernare, apoi o decizie, cel puţin, discutabilă a Curţii Constituţionale care a contramandat în integralitate şansele Republicii Moldova de a-şi regăsi o anumită stabilitate la guvernare. Şi, până la urmă, a fost demis preşedintele Parlamentului. Adică constatăm că, în mod evident, vectorul acestor acţiuni este orientat într-un mod haotic. Un observator din exterior nu ar fi capabil să identifice o anumită logică în toate aceste acţiuni, în afară de una singură, acea a reglărilor de conturi de ordin personal.”

Europa Liberă: În caz dacă se ajunge la depăşirea crizei politice, se instalează un nou guvern, ce priorităţi ar trebui să aibă viitorul cabinet de miniştri?

Dorin Duşceac: „Viitorul cabinet de miniştri ar trebui, în primul rând, să recupereze aceste 3 sau 4 luni de scandal politic non-stop, să facă aşa încât această perioadă de instabilitate să rămână doar o amintire tristă în memoria şi a concetăţenilor noştri, dar şi a partenerilor de dezvoltare din exterior. Timpul ne presează deja într-un mod foarte serios, fiindcă a rămas mai puţin de jumătate de an până la summit-ul de la Vilnius. Or, acest eveniment, acest for internaţional este unul crucial pentru şansele noastre în viitor. Summit-ul Parteneriatului Estic la Vilnius nu este important doar pentru momentul politic al anului 2013, ci este foarte determinat şi pentru, cel puţin, următorii 10 ani, pentru parcursul Republicii Moldova în următorul deceniu sau poate chiar şi într-o perioadă de timp mai îndelungată.”

Europa Liberă: În presa franceză s-a mediatizat această criză politică de la Chişinău?

Dorin Duşceac: „Urmăresc destul de atent presa franceză, sunt abonat la mai multe ziare franceze, dar nu am găsit încă vreun articol de sinteză şi de analiză. Cred că se datorează inclusiv faptului că pentru un observator din exterior este greu să înţeleagă ce anume se întâmplă în Republica Moldova. Şi mai există un lucru foarte important şi anume că, în ultimele două săptămâni, evenimentele s-au derulat cu o vitează uluitoare. Deci un comentator din exterior, pur şi simplu, nu ar fi avut timp ca să analizeze toate aceste evenimente, să le pună cap-coadă şi să tragă nişte concluzii coerente, mai ales, că situaţia este de aşa o natură că nu permite emanarea unor concluzii coerente.”
XS
SM
MD
LG