Linkuri accesibilitate

„Aş fi un susţinător a unei legi de vot uninominal gândită şi făcută cum trebuie”


Avocatul George Teodorescu
Avocatul George Teodorescu

George Teodorescu: „cum poţi ca să traduci votul popular în putere politică este parte din esenţa democraţiei.”


În Parlament au avut loc luni audieri publice legate de legea care stabileşte trecerea la sistemul electoral mixt, pe liste şi uninominal. Iniţial, legea a fost votată de democraţi şi democrat liberali în numai două zile. Acum, democrat liberalii s-au alăturat comuniştilor care critică, între altele, rapiditatea cu care a fost adoptată legea şi lipsa unei consultări publice. În această dimineaţă, invitatul Europei Libere este avocatul George Teodorescu care conduce compania de avocatură americană Vernon David - membra a Camerei de Comerț americane.

George Teodorescu: „Prin acest sistem ne asigurăm că cei care sunt aleşi şi primesc o majoritate de voturi intră în Parlament şi că există un al doilea tur de scrutin ceea ce nu este în România. Deci, să fim foarte clari, sub noua lege dacă din 4-5 candidaţi niciunul nu a primit o majoritate de 50+1 se va intra într-un al doilea tur de scrutin, unde cei doi candidaţi care au primit cel mai mare număr de voturi se vor înfrunta unul împotriva celuilalt. Până la urmă cine va ajunge în Parlament în urma votului uninominal va avea, totuşi, o legitimitate mai mare ca fiind ale cu o majoritate de voturi, decât în momentul de faţă se întâmplă în România, de exemplu.”

Europa Liberă: Criticii spun că dimpotrivă, acest lucru ar demonstra clar că intenţia, ţinta ar fi ca tocmai între aceste două scrutine să se umble cu banul, cu convingerile neortodoxe.

George Teodorescu:
„Ce se va întâmpla de multe ori între aceste două tururi de scrutin este că odată ce candidaţii au pierdut şi partidele care avea aceşti candidaţi vor decide că vor fi mai câştigaţi cu un partener dintre aceştia doi vor începe a discuta pentru a face coaliţii formale sau informale. Cum este şi în SUA şi în alte locuri unde acest vot uninominal există, cei care au pierdut, perdanții se vor adresa susţinătorilor lor şi le vor spune – eu vă sugerez să votaţi pentru cutărescu este ca şi cum aţi vota pentru mine. Şi în felul acesta într-adevăr se vor face anumite cheaguri, se vor face anumite blocuri electorale, dar până la urmă este parte din esenţa democraţiei de a vedea cum poţi ca să traduci votul popular în puterea politică.”

Europa Liberă: Totuşi, de ce ar trebui cetăţeanul să fie mai fericit cu acest sistem?

George Teodorescu:
„Dacă acest sistem ar funcţiona cum ar trebui să funcţioneze sunt mai multe motive. Primul, după cum am spus, îl cunoaştem pe Ionel. El a crescut cu mine. Îl cunosc şi dacă el ajunge în Parlament eu am încredere că acest om pe care îl cunosc destul de bine şi care este din comunitate va reprezenta interesele urbei sau satului, sau, mai bine spus, circumscripţiei electorale din care vine.

Al doilea lucru, genul acesta de sistem ar încuraja cel puţin o anumită autonomie a parlamentarului vis-a-vis de partid sau de şeful de partid. Genul acesta de sistem, în teorie, ar trebui să pună în primul rând grija parlamentarului asupra alegătorilor, pentru că el ştie că în patru ani se va întoarce la aceşti alegători. Şi se va chinui să le explice că merită din nou acest vot. Nu se va ascunde în spatele unui lider de partid. Nu se va ascunde în spatele unor afişe electorale, în spatele unei locomotive. Ci va trebui să se afirme în Parlament pentru a putea să ceară votul din nou.

Să ne întoarcem un pic la legea aceasta pentru că aş vrea să scot în evidenţă câteva probleme. Probleme care au existat şi în implementarea legii acestea în România. Probleme care au dat naştere la câţiva monştri electorali. Prima este rezidenţa. Reşedinţa şi faptul că ai crescut în mediul acestor oameni este un lucru foarte important.

Problema este că în Moldova curenta lege nu are o obligaţie de rezidenţă în acel loc. Partidul poate să-l ia pe cineva din Briceni, să-l aducă în Ştefan Vodă şi să zică tu reprezinţi Ştefan Vodă, mergi acolo şi spune oamenilor că reprezinţi Ştefan Vodă. Strict constituţionalist aş spune: dar care e problema? Oamenii sunt votanţi educaţi, ei pot să decidă să-l voteze sau nu.

Noi ştim că în realitate lucrurile nu stau chiar aşa: oamenii votează de multe ori personalităţi sau lideri de partid. În România, ca să fac o paralelă, există o foarte uşoară obligaţie de a avea cel puţin buletin din acea zonă. În primul rând avem aici o problemă cu legătura locală. Toţi care spun - da e adevărat un vot uninominal sensibilizează omul la problemele locale – trebuie să înţeleagă că prin lege ar trebui, totuşi, să fie obligaţie ca să fie de acolo.”

Europa Liberă: Dar, totuşi, problema la care indică cei mai mulţi dintre cei care urmăresc, de exemplu, evoluţia neafiliaţilor din Parlamentul de la Chişinău, neafiliaţii fiind cei care s-au desprins de la un grup parlamentar din anumite motive, oamenii care urmăresc cum votează ei îşi pot da seama cam ce hram poartă. Urmărind ce s-a întâmplat în Găgăuzia, de exemplu, unde un partid anume a avut foarte mic scor electoral, dar a ajuns acum să fie majoritari în conducerea locală de acolo. Şi mai sunt date exemplele câtorva raioane. Şi atunci îngrijorarea cea mare pe care o aud sonorizată de observatorii vieţii politice este că se vor cumpăra aceşti oameni care nu au în spate un partid.

George Teodorescu:
„Acest lucru poate fi uşor reglat legislativ - dacă îţi schimbi partidul, îţi pierzi mandatul. Este total constituţional ce spun în sensul că atunci când un om te votează, bineînţeles te votează pentru un cocktail de calităţi pe care le ai, una dintre ele fiind apartenenţa de partid cu a cărui platformă respectivul se identifică. Dacă tu mergi pe o platformă în Parlament şi eşti votat pe această platformă şi pe urmă schimbi platforma, adică schimbi partidul tu efectiv ţi-ai trădat mandatul faţă de cei care te-au votat pe tine.”

Europa Liberă: Uitaţi-vă am ajuns deja la două îmbunătăţiri care s-ar putea aduce la această lege, probabil ele sunt încă multe. Totuşi, dacă ar fi să puneţi pe cântar ca să se meargă înainte cu această lege cu multe dacă şi multe îmbunătățiri care ar urma să fie aduse ei sau să se renunţe?

George Teodorescu:
„Eu aş fi un susţinător a unei legi de vot uninominal care este gândită şi făcută cum trebuie.”

Europa Liberă: Bine, dar în momentul când faci un pas, probabil trebuie să-i faci şi pe ceilalţi doi-trei. Că dacă nu-i faci s-ar putea într-adevăr să se întâmple ceea ce ziceaţi dvs. în România.

George Teoderescu: „Da e foarte important şi, de fapt, în momentul de faţă în România deja se vorbeşte despre întoarcerea listei de partid. Trebuie să înţelegeţi că în cazul votului uninominal chiar e nevoie de muncă din partea candidatului. Nu este doar să intre la televizor seara, să pui câteva afişe şi să nu apari niciodată în Donduşeni. E muncă urâtă, trebuie să săruţi bebeluşii, să baţi bătrânii pe spate şi să mergi pe tractor. Efectiv trebuie să fii populist la politician. Ceea ce de multe ori greii partidului nu le place chiar să iasă în glod, cum s-ar spune.

Deci pentru mulţi, cel puţin în România, a început din ce în ce mai mult ideea că de fapt treaba asta e un pic nu total de nasul nostru. Motivul de bază este că de multe ori anumite lucruri care merg foarte bine în Occident unde există o platformă şi o experienţă care s-a clădit de-a lungul anilor şi un anumit gen de mentalitate este folosit în feluri total perverse în ţările unde se pune de la bun început.”

Europa Liberă: Un politician, mă refer la clasa politică, care într-adevăr are în gând interesul alegătorului, ar face o reformă de asta în trei zile?

George Teodorescu:
„Aş spune că orice lege sau orice reformă majoră ar trebui să treacă prin filtrul democratic al discuţiilor în societate, a lua expertiza internaţional în domeniu.”

Europa Liberă: Dacă aş face un rezumat la ceea ce aţi spus dvs. cred că aş zice că vorba proverbului ce se face se face spre bine. Deci, chiar indiferent de modul cum s-a adoptat această reformă, dacă ar fi gândită şi s-ar aduce anumite îmbunătăţiri ar fi un bine?

George Teodorescu:
„Aş spune că într-adevăr dacă s-ar înrădăcina conceptele de bază care stau în spatele ideii de vot uninominal şi dacă ar exista o educaţie adâncă în domeniu eu cred că acest pas chiar va fi unul pe care aş vrea să-l văd făcut. aş vrea totuşi să discut un pic despre o altă problemă. Şi asta are de a face cu faptul că noua lege chiar scoate într-un fel, minimalizează diaspora moldovenească. Aici ar trebui de avut foarte mare grijă. Diaspora moldovenească este una destul de mare, nu ştiu, trei-patru sute de mii de moldoveni.”

Europa Liberă: Absolut, dar care ar fi soluţia?

George Teodorescu:
„Soluţii sunt peste tot. Multe ţări au votul prin corespondenţă. Dacă doreşti cu adevărat să le dai dreptul la vot oamenilor, să voteze în circumscripţia lor electorală chiar când sunt plecaţi. Constituţia Republicii Moldova garantează dreptul la vot şi garantează dreptul la circulaţie. Problema este că în momentul de faţă sub acest nou sistem dacă tu ai plecat din sat la cuscri, în alt raion, în altă circumscripţie electorală, tu nu mai poţi vota, pierzi acest drept de vot.

Avem un număr de probleme de ordin constituţional aici. Probabil, cineva va face într-o zi o sesizare la Curtea Constituţională pentru a revizui, pentru a se uita asupra acestei legi. Vedem că Curtea Constituţională a devenit foarte activă în promovarea statului de drept. Şi e important, probabil, de a se uita şi a fi sigur că cetăţenilor moldoveni cu drept de vot nu li se îngrădeşte acest drept de vot.

În cazul diasporei, loveşte foarte, foarte tare în diasporă. Şi aici vorbim despre un grup de cetăţeni care trimit acasă echivalentul a aproape 1/3 a PIB naţional. Oameni care cu adevărat s-ar simţi probabil lezaţi în drepturile lor şi s-ar simţi poate chiar mai îndepărtaţi de Moldova dacă simt că acest lucru li se ia.”
XS
SM
MD
LG