Linkuri accesibilitate

Campania pascală „Masa Bucuriei”: cinci tone de produse alimentare donate numai în capitală


Donaţia fiecăruia dintre noi poate umple farfuria unui flămând! – cu această învățătură Mitropolia Basarabiei și Misiunea sa socială „Diaconia" organizează în aceste zile campania de Paşti „Masa Bucuriei".


Sâmbătă şi duminică moldovenii au putut participa la campania de Paşti „Masa Bucuriei” organizată de misiunea socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei. Îndemnaţi de 200 de voluntari repartizaţi în 17 supermarketuri din Chişinău, Orhei, Cahul şi Edineţ, oamenii au avut posibilitate să doneze produse alimentare neperisabile (sau nealterabile) pentru bătrâni şi nevoiaşi. Mai multe auziţi în reportajul Allei Ceapai, care a fost la câteva supermarketuri din capitală.

Am petrecut câteva ore, duminică, alături de voluntarii de la misiunea socială „Diaconia”.

Anastasia Catan: „Vrem să vă invităm să participaţi la campania noastră de Paşti „Masa Bucuriei”. Puteţi procura un produs nealterabil cum ar fi cartofi, zahăr, ulei şi acesta va fi donat bătrânilor în ajun de Paşti.”

Ion (cumpărător): „Să-mi explicaţi încă odată ce trebuie să fac eu.”

Anastasia Catan: „Trebuie să cumpăraţi un produs alimentar nealterabil, adică să nu fie lapte, pâine, dulciuri.”

Europa Liberă: Cum vi se pare această campanie?

Ion: „Foarte super. O să încerc să ajut, să fac o donaţie.”

Anastasia Catan: „Şi la sfârşit, la ieşirea din magazin este o boxă unde puteţi lăsa donaţia.”

În boxa aproape plină dintr-un supermarket erau de toate - paste făinoase, conserve, cartofi, zahăr, ulei, hrişcă şi orez. Stau de vorbă cu doi voluntari Marco Povero şi Anastasia Catan. Anastasia, tu încurajezi oamenii, care vin la acest supermarket, să participe la această campanie. Sunt oamenii dispuşi să facă donaţii?

Anastasia Catan: „Sunt diferite categorii. Sunt oameni care sunt receptivi, emotivi şi dacă vor să facă această donaţie o fac cu mult drag.

Marco Povero: „Sunt persoane care ne spun că le pare rău că au puţini bani şi că pot dona doar o sticlă cu apă.”

Anastasia Catan: „Dar sunt şi oameni indiferenţi care trec, nici nu te ascultă. Unii zic că o să doneze, dar pleacă şi nici nu te observă.”

Marco Povero: „Din 50 de oameni cu care vorbim, 30 nici nu ne ascultă. 10 se fac că ne ascultă şi doar o persoană discută cu noi şi înţelege ce este „Diaconia” şi ce este campania noastră.”

Europa Liberă: De ce refuză unii?

Marco Povero: „Cred că ei nu înţeleg bine cum se desfăşoară campania sau nu au încredere că donaţiile se fac pentru persoanele nevoiaşe. Dar trebuie de explicat că exista anumite nevoi, este cineva care vrea să ajute şi trebuie cu toţii împreună să ajutăm persoanele care au nevoie.”

Europa Liberă: Doamnă, aţi donat ce?

„Un pachet cu hrişcă. Să le facem şi bătrânilor, nevoiaşilor sărbătorile mai dulci. Aş fi vrut să fiu mai caritabilă, dar din puţinul pe care îl am, fac şi eu ce pot. Dacă o să fie vremuri mai bune, o să pot să donez mai mult.”

Europa Liberă: De ce aţi decis să faceţi această donaţie?

„Este un act de binefacere pentru persoane care suferă şi poate nu au ceea ce avem noi.”

Europa Liberă: Dar sunt moldovenii mărinimoşi?

„Eu cred că da. În mare parte moldovenii fac donaţii pentru persoanele care au nevoie.”

Europa Liberă: Dar o fac numai în ajun de sărbători, de Paşti sau Crăciun?

„Cred că o fac atunci când au ocazie şi când simt.”

„Ar trebui în fiecare zi, nu numai de sărbători.”

Europa Liberă: Cât de deschişi sunt moldovenii să facă acţiuni de caritate?

„Nu foarte deschişi. Mai curând sunt egoişti şi se gândesc numai de sărbători.”

Voluntarii misiunii sociale "Diaconia"
Voluntarii misiunii sociale "Diaconia"
Aşa sau altfel, moldovenii mărinimoși au donat în acest weekend nu mai puţin de cinci tone de produse alimentare pentru bătrâni şi nevoiaşi. Cel puţin aşa arată primele calcule a misiunii sociale „Diaconia” care nu includ, deocamdată, donaţiile din Orhei, Cahul şi Edineţ, îmi spune Anna Zastavneţcaia responsabilă pentru relaţii cu publicul a misiunii:

„Toate produsele vor ajunge la cantinele sociale ale Diaconiei, la cantina socială de la Roşu, raionul Cahul şi la cantina socială de la Leova şi vor deveni prânzul cald al bătrânilor singuratici şi oamenilor nevoiaşi care sunt beneficiarii cantinei sociale Aproape de aproapele. Este o cantină mobilă lansată în această lună. Am început cu 30 de beneficiari. Sperăm că pe parcursul anului numărul acestora să fie de peste 150. Cantina socială o să activeze pe tot parcursul anului în Chișinău şi datorită donaţiilor din campania de Paşti, dar şi altor donaţii sperăm să reuşim să asigurăm un prânz cald în fiecare zi, nu doar de Paşti.”

În campania pascală de anul trecut misiunea socială Diaconia a colectat 1,5 tone de produse alimentare şi peste 16 mii de lei. Ele au ajuns la cantina socială din Cahul şi cea din Leova, unde zilnic iau masa câte 20 de bătrâni. Alţi 220 de bătrâni singuratici au primit în ajun de Paşti pachete cu produse alimentare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG