Linkuri accesibilitate

„Băsescu vrea să învie mortul cu incantaţia macrostabilităţii” (Adevărul)


Romania - newspapers, press, generic, Aug2010

Nu ar fi de dorit ca „anticomunismul în R. Moldova să însemne un antisemitism feroce” grație lui P. Goma (A. Cioflânca/România liberă).La Chisinau se va infiinta un Centru de studiere a comunismului în Basarabia şi Bucovina, pe care îl va coordona scriitorul Paul Goma, informeaza cotidianul Romania libera, referindu-se la un anunt facut de presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu.

Cotidianul de la Bucuresti a obtinut informatii suplimentare de la scriitorul Andrei Turcanu, cel care „s-a luptat” patru ani pentru reacordarea cetateniei moldovenesti fostului dizident. El spune ca „autorităţile de peste Prut nu s-au arătat deschise să finanţeze din bani publici un asemenea proiect”, drept care va fi vorba de o investitie privata. Va fi inchiriat un sediu, in care Goma sa si locuiasca, intrucat urmeaza sa se instaleze la Chisinau indata ce formalitatile vor fi incheiate. Despre activitatea Centrului, Turcanu nu poate da prea multe detalii, spune doar ca Goma isi va aduce arhiva de documente care au stat la baza cartilor sale despre Basarabia si Bucovina si ca va fi formata o echipa de tineri cercetatori. Cotidianul de la Bucuresti il citeaza si pe istoricul roman Adrian Cioflanca, potrivit caruia disidentul anticomunist are „un palmares antisemit în scrierile sale”. In opinia lui Cioflanca, nu ar fi de dorit ca „anticomunismul în Republica Moldova să însemne un antisemitism feroce”. Goma apare ca antisemit si in Raportul Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, mai noteaza Romania libera.

Presedintele României, Traian Basescu, este aspru criticat de comentatorii de presa pentru discursul tinut joi seara despre situatia economica a tarii. Basescu a sustinut ca România este stabilizata macroeconomic, ca s-a ieşit din procedura de deficit excesiv şi că nu mai pune problema de a nu se putea plati salariile si pensiile. Pentru acest rezultat, a laudat guvernele Boc, Ungureanu si Victor Ponta. „Băsescu vrea să învie mortul cu incantaţia macrostabilităţii”, scrie Ioana Lupea in Adevarul.

In comentariul sau din Evenimentul zilei, Ion Cristoiu vorbeste direct de „pupici dulci adresaţi Uniunii Social-Liberale”. „Chiar dacă ieşirea din criză s-a datorat guvernelor anterioare, profitorul electoral rămâne Guvernul Ponta. Insistând cu abnegaţie pe situaţia economică bună din prezent, preşedintele s-a angajat din plin – cu sau fără voia sa – ca propagandist al Guvernului USL”, mai spune Cristoiu, care crede ca, prin acest episod, presedintele le-a aratat romanilor ca „e muritor”.

O interpretare mai speciala da aceluiasi discurs Dan Cristian Turturica, in Romania libera. El crede ca Traian Basescu are din nou o tactica cinica, dar abila, ale carei sanse de reusita nu pot fi masurate in imediat. Basescu ar avea un scop personal, acela de a ramane in politica si dupa incheierea mandatului de presedinte, scop care se va intersecta - sau nu! - cu interesul national, ceva mai tarziu. Pe scurt, ar vrea sa rupa mai intai Uniunea Social-Liberala, sa scoata din joc forte politice direct antieuropene, cum sunt Partidul National Liberal condus de Crin Antonescu si Partidul Conservator aflat sub autoritatea lui Dan Voiculescu - urmand sa-si reconsolideze apoi pozitia de lider al unei forte politice pro-democratice, care sa contrabalanseze stanga pe scena politica romaneasca. Tinta presedintelui este, asadar, sa nu plece invins de la Palatul Cotroceni, si chiar mai mult, „să iasă marele învingător din ceea ce urmează” (Dan Cristian Turturica, de la România libera).
XS
SM
MD
LG