Linkuri accesibilitate

Obligația la prostie


Numărul celor ce vor să creadă că tot răul din lume vine de la opresori, iar opresorii sînt mereu democrațiile, a crescut vizibil.


Să nu ne bucurăm. Tehnologia a ușurat publicarea oricărei opinii și bilanțul trist. Prostia și deruta cresc. Sau poate sînt aceleași dar acum se văd mai bine. Cazul atacului teorist de la Boston e încă un capitol deprimant. Contul de Facebook al unuia din autorii măcelului a fost inundat de zeci de mii de mesaje de simpatie. Prostia se împarte în două categorii care se bat cap în cap dar asta contează mai puțin în lumea prostiei militante.

După unele mesaje de felcitare, avem de-a face cu doi eroi care au avut curajul și onoarea de a ucide civili care fiind americani sînt oricum vinovați. În schimb, alte mesaje știu că totul a fost o conspirație a guvernului american care a plantat bombele. Aici, cei doi sînt complet străini de atentat.

Asemenea păreri au însoțit fiecare nenorocire și crimă a ultimilor ani. Cineva poate spune că proștii și paranoicii nu sînt o noutate pe lume. Așa e. Dar epidemia de prostie și industria paranoiei sînt o noutate. Numărul celor ce vor să creadă că nimic nu e ce pare, că tot răul din lume vine de la opresori iar opresorii sînt mereu democrațiile a crescut vizibil. În plus, reacțiile de acest gen vin în marea majoritate de la oameni care trăiesc în democrațiile care le apără persoana, libertatea și libertatea de expresie. O anomalie? Mai curînd o schimbare gravă: dreptul la prostie a devenit obligație.
Previous Next

XS
SM
MD
LG