Linkuri accesibilitate

„Eu sper că nimeni nu va escalada situaţia şi lucrurile vor fi abordate de o manieră calmă”


Valentina Ursu în dialog cu ambasadorul Kálmán Mizsei.

În noaptea de 26 spre 27 aprilie, autoritățile transnistrene au încercat să instaleze fără acordul Chișinăului sau al OSCE patru posturi de control lângă satul Varnița, stârnind protestele localnicilor și avertismente din partea tuturor celor implicați în rezolvarea conflictului transnistrean. Incidentul care continuă să fie discutat la Chișinău a fost prilejul unui interviu acordat Valentinei Ursu de fostul reprezentant special al UE la Chișinău pentru chestiunea transnistreană Kalman Mizsei.

Europa Liberă: Cum ati comenta incidentele ce au avut loc în zona de securitate de la Varniţa?

Kálmán Mizsei:
„În acest interviu, aş prefera să nu vorbesc despre situaţia de la Bender pentru că aş vrea mai întâi să aflu mai multe detalii despre ce s-a întâmplat. Vă voi vorbi cu plăcere peste vreo două zile, acum însă, nu înţeleg suficient de bine situaţia de acolo pentru a vorbi. Acum însă, vreau să vă spun că eu sper că nimeni nu va escalada situaţia şi lucrurile vor fi abordate de o manieră calmă, iar nimeni nu va recurge la acţiuni unilaterale. Toate acţiunile ar trebui coordonate cu forurile corespunzătoare. Consider acţiunile unilaterale drept contraproductive.”

Europa Liberă: Desi printre prioritățile conducerii de la Chisinau se afla si rezolvarea diferendului transnistrean păstrand integritatea teritoriala a Republicii Moldova, populatia de pe ambele maluri ale Nistrului are o apatie. Cum s-ar explica aceasta atitudine?

Kálmán Mizsei:
„Ei bine, pentru că este o situaţie care durează de foarte mult timp şi populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului au învăţat deja să trăiască în acest mod. Pe parcursul unei perioade mari nu au existat eforturi de a îmbunătăţi nivelul de încredere, de a menţine un nivel ridicat de comunicare dintre cele două maluri.

Oamenii au probleme cotidiene care diferă de la un mal la altul pentru că au fost separaţi artificial, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să depunem toate eforturile pentru a găsi o soluţie definitivă a problemei pentru că, adevărul este că acest conflict prelungit are efecte negative asupra celor patru milioane de oameni de pe ambele maluri, este în mod special negativ pentru populaţia din Transnistria – o fâşie îngustă de pământ care fiind izolată, nu va putea exista ca o entitate viabilă.

Deci, este în interesul oamenilor de a rezolva problema, dar, din păcate, politicienii, nu doar cei din Moldova şi Transnistria, ci şi cei din alte părţi, păstrează acest conflict ca pe un prizonier, în care bunăstarea populaţiei de acolo nu este prioritară. ”

Europa Liberă: Ar fi momentul potrivit acum să i se mai ceara Moscovei, a cata oara, retragerea armatei ruse si schimbarea formatului fortelor de mentinere a pacii din zona de securitate?

Kálmán Mizsei:
„Realităţile de astăzi arată că ar fi bine să se întâmple acest lucru, dar că aşa ceva se va întâmpla doar în contextul negocierilor de reglementare a conflictului. Sigur că ar fi foarte dezirabil ca să plece contingentul armatei ruse, care oricum este unul simbolic, de pe teritoriul Republicii Moldova. Dar, iarăşi, dacă e să vorbim realist, acest lucru se va întâmpla doar în urma negocierilor dintre ruşi, europeni şi americani.”

Europa Liberă: Se zice ca acolo unde sunt militari cu arma situația e mai incertă și lumea traiește cu frica…

Kálmán Mizsei:
„Este adevărat, întotdeauna va exista o marjă pentru acţiuni unilaterale atâta timp cât nu există o rezolvare. Dar este de asemenea adevărat că din vara lui 1992, sunt 21 ani de atunci, au fost evitate conflicte pe scară largă. Acest ultim incident subliniază importanţa unor discuţii politice serioase în formatul 5+2 referitoare la status quo-ul Transnistriei şi la asistenţa internaţională, în sens larg, a găsirii unei soluţii, a monitorizării şi a sorţii trupelor pacificatoare, a contingentului internaţional care nu doar să monitorizeze ci şi să sprijine şi să supravegheze reglementarea. Acesta est un subiect serios şi toată lumea trebuie să fie responsabilă, să se aşeze şi să negocieze în mod serios reglementarea.”

Europa Liberă: Rusia pare satisfăcută de status quo în conflictul transnistrean - prin faptul ca ramane nesolutionat acest diferend in conditiile cand situatia se inrautateste mai putem vorbi despre acest status quo?

Kálmán Mizsei:
„Eu nu urmăresc situaţia economică din Transnistria suficient de minuţios pentru a vă răspunde, dar, bineînţeles, nici un conflict nu face bine climatului investiţional. Adevărul este că Transnistria nu este un teritoriu atractiv pentru investiţii, cel puţin până nu se ajunge la o limpezire a status quo-ului. Pentru economia regiunii transnistrene necesitatea reglementării este critică. Mai întâi, pentru a trăi în pace şi într-o atmosferă calmă şi doi, pentru a reglementa conflictul. Numai aşa vom putea face Transnistria să se dezvolte. Regiunea a suferit teribil de pe urma acestui status quo din ultimii 21 ani.

În ce priveşte economia Moldovei, nu cred că există un asemenea impact per se, în afară de faptul că o rezolvare a conflictului ar îmbunătăţi climatul investiţional. Aşa ajungem la ceea ce este mai important – criza din Moldova. Ceea este mult mai important pentru Moldova, este ca să semneze cu Europa cele trei acorduri referitoare la călătoria fără vize pentru cetăţenii moldoveni, acordul de comerţ liber cu UE, care reprezintă cea mai mare piaţă din lume – toate acestea în cadrul acordului de asociere. Aceste lucruri sunt mult mai importante decât orice altceva pentru economia Moldovei.”
XS
SM
MD
LG