Linkuri accesibilitate

Relansarea popularității președintelui Traian Băsescu (România Liberă).Editia electronica a ziarului „România liberă” a inregistrat in cursul zilei decizia deputatilor de la Chisinau de ocupare interimara a functiei de presedinte al Parlamentului.

Stirea are drept sursa agentia Mediafax. Sunt citati doi deputati, unul cu precizarea ca in regulamentul legislativului moldovean nu exista nicio prevedere acoperitoare pentru asemenea situatii, celalalt cu opinia ca interimatul este ilegal, nefiind prevazut in Constitutie.

Potrivit liderului liberal Mihai Ghimpu, după demiterea preşedintelui Parlamentului, insasi continuarea şedinţei ar fi ilegala.

In consecinta, domnia sa intentioneaza sa sesizeze Curea constitutionala. Presedintele demis al Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu, este pomenit in „România liberă” cu opinia ca interimatul ar fi fost posibil si legal doar in cazul unei delegari de atributii, ceea ce nu este cazul.


O analiza semnata de Cristian Câmpeanu in acelasi cotidian de la Bucuresti semnaleaza coincidenta unor date din trei sondaje de opinie realizate in ultima perioada.

Cel mai spectaculos aspect este relansarea popularitatii presedintelui Traian Basescu. Jurnalistul citeaza sociologi si analisti politici.

Ei sunt de parere ca revirimentul de imagine al presedintelui se leaga de diminuarea componentei politice a gesturilor sale, dar mai ales de reusita compromisului de coabitare cu premierul social-democrat Victor Ponta.

Acordul dintre cei doi se bucura de sprijinul a peste 60% dintre romani, se mai arata in analiza publicata de „România liberă”.

Despre compromis, dar in cadrul dreptei, vorbeste si Sever Voinescu, intr-un articol din „Evenimentul zilei”, care se refera la lansarea Initiativei Romania liberala - o structura civica fondata de cativa contestatari liberali ai politicii lui Crin Antonescu.

Sever Voinescu a participat la eveniment, pentru ca a fost invitat. Citam explicatia: "Este o premieră absolută în România ca, la lansarea unei asociaţii fondată de oameni cu nedezminţit trecut politic antiprezidenţial să fie invitaţi şi susţinători la fel de fervenţi ai preşedintelui".

Democrat-liberalul se declara incurajat de depasirea unui blocaj important, respectiv impartirea dreptei in "basisti" si "anti-basisti", si spune ca simte nevoia largirii cercului politic, in conditiile in care, chiar si pentru unii liberali, e limpede ca adversarul dreptei este socialismul.

Socialismul ilustrat de guvernul Victor Ponta este, in opinia lui Sever Voinescu, unul "al falimentelor", "al furtului premiat cu doctorat" si al sărăciei unui popor "strivit de incompetenţa guvernului".

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG