Linkuri accesibilitate

Ajutoare CNSM pentru familiile celor decedați în accidente de muncă


În 28 aprilie se celebrează ziua mondială a siguranței la locul de muncă.



Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a marcat de timpuriu, vineri, ziua mondială pentru securitate și sănătate la locul de muncă, care se celebrează în 28 aprilie. Liderii sindicali au anunțat că le vor acorda câte trei mii de lei familiilor celor 30 de persoane decedate anul trecut la locul de muncă. Alla Ceapai își începe relatarea de la un asemenea caz.


Una dintre beneficiarele ajutorului de 3000 de lei din partea sindicatelor este Ludmila Zaporojan din oraşul Drochia. Ea îmi povesteşte despre soţul ei care a decedat acum 10 luni la locul de muncă. Atunci era angajat la Gospodăria Comunală şi a fost lovit mortal de un automobil în timp ce mătura trotuarul. Accidentul putea fi evitat, crede Ludmila Zaporojan, dacă soţul ei ar fi purtat echipament special:

„Era opt seara în timpul lucrului. El muncea, când o doamnă cu viteză mare a trecut cu maşina şi l-a pălit şi pe loc a decedat. Nu avea să se întâmple asta dacă era pus semn într-o parte şi în alta în timp ce ei măturau. Dar nu era nimic, lucrătorii nici uniformă nu purtau măcar.”

Ludmila Zaporojan spune că nu a primit vreun ajutor din partea celui care se face vinovat de accident:

„Cât gospodăria comunală a cumpărat secriul, groapa au făcut-o şi la biserică au plătit. Mai mult nimic nu am primit. Până şi salariu până azi mai are de primit vreo trei mii de lei şi nu sunt bani. Au spus că o să ne dea banii, dar nu ştiu când. Ajutorul de astăzi de trei mii de lei e primul pe care-l primesc. Sunt bucuroasă. Dă Doamne să fie cât mai puţine accidente ca să nu rămână soţiile fără soţi şi copii fără tată.”

Salariaţii care suferă traumatisme grave sau decedează la locul de muncă trebuie să beneficieze de o indemnizaţie unică de câteva sute de lei din partea angajatorului. Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, adoptată acum trei ani, mai obligă patronul să asigure lucrătorilor examenul medical corespunzător riscurilor profesionale, dar şi să reducă situaţiile de risc pentru salariaţi. Angajatorii de cele mai dese ori însă nu-şi onorează aceste obligaţii, spune preşedintele sindicatelor Oleg Budza. Iar cei care lucrează în condiţii de risc sporit şi de nocivitate de cele mai multe ori sunt recompensaţi ca în perioada sovietică cu un litru de lapte pe zi, sau cu un concediu suplimentar şi adaos de câteva zeci de lei la salariu, spune Oleg Budza:

„Cu concediu adăugător, cu salariu adăugător noi nu schimbăm sănătatea omului. locul de muncă care este nociv şi greu, care aduce daune la sănătate trebuie să fie lichidat, reorganizat şi omul trebuie să fie reprofilat. Altfel o să avem invalizi, o să avem oameni care merg în instanţele de judecată pentru a dovedi boli profesionale. Noi trebuie să depunem eforturi să creăm locuri de muncă care nu omoară oamenii.”

Bunăoară, anul trecut îndemnizaţiile pentru incapacitatea de muncă a salariaţilor au constituit peste 500 de milioane de lei. Bani care ar putea fi economisiţi în Bugetul de stat, dacă autorităţile ar obliga angajatorii să asigure condiţii de muncă pentru salariaţi, spune Oleg Budza.

Marea majoritate a întreprinderilor din Moldova încalcă sau ignoră legislaţia privind securitatea muncii. Iar situaţia nu se schimbă prea mult după ce inspecţia muncii îi atenţionează sau penalizează pe angajatori, spune şeful adjunct al Inspecţiei Muncii Igor Ciloci. L-am întrebat pe Igor Ciloci dacă pot fi protejate şi persoanele care muncesc ilegal, adică iau salarii în plic:

„Atunci când se produc accidente de muncă cu persoanele care nu aveau o relaţie de muncă ei se regăsesc înafara legii, nu sunt protejaţi nici de lege, nici de angajatorii care i-au angajat în condiţia ce contravine normei legale. Şi atunci lucrătorul rămâne doar cu nivelul minim de garanţii sociale pe care le poate oferi statul.”

Faptul că lucrătorul nu-şi cunoaşte pe deplin drepturile, spune Igor Ciolici, îl face să ajungă victimă nu numai a accidentelor de muncă, dar şi a patronului. Datele statistice ale Inspecţiei Muncii atestă că în anul trecut peste 400 de salariaţi au fost implicaţi în accidente de muncă, dintre care 30 au decedat. De la începutul acestui ani 9 salariaţi au fost accidentaţi mortal.
Previous Next

XS
SM
MD
LG