Linkuri accesibilitate

Condiția depășirii crizei politice? Alegeri anticipate!


Moldova - Vladimir Voronin, communist leader, Chisinau, 28Feb2013
Moldova - Vladimir Voronin, communist leader, Chisinau, 28Feb2013

Vladimir Voronin despre revocarea președintelui Parlamentului și a Procurorului general...


Liderul PCRM, Vladimir Voronin, răspunde întrebărilor Valentinei Ursu despre evenimentele zilei.

Europa Liberă: În ce condiţii poate fi depăşită criza politică?

Vladimir Voronin: „O singură condiţie – alegeri anticipate!”

Europa Liberă: Cine le provoacă şi cum se ajunge la alegeri anticipate?

Vladimir Voronin: „Însăşi guvernarea le provoacă. Ei toţi aceşti patru ani de zile au săpat acel drum spre alegeri anticipate. Ei au demonstrat categoric neputinţa de a conduce, de a hotărî problemele ţării, de a lucra în contact cu populaţia, cu oamenii.”

Europa Liberă: Ca să se ajungă la un scrutin anticipat trebuie să se urmeze toţi paşii constituţionali?

Vladimir Voronin:
„Aceasta ţine de demnitatea, de onoarea şi de conştientizarea acestei necesităţi din partea acelor partide care se opun deocamdată şi de preşedintele Timofti.”

Europa Liberă: Domnule Voronin, dvs. aţi promis şi v-aţi ţinut de cuvânt votaţi pentru toţi împotrivă. De ce îl destituiţi pe domnul Lupu din funcţie?

Vladimir Voronin: „În mod legal, în mod reglementat de către Constituţie, de către legile ţării, inclusiv şi de legea privind activitatea Parlamentului.”

Europa Liberă: Dar de ce nu vă place faptul că el stă în fruntea Parlamentului?

Vladimir Voronin: „Noi am înaintat pe 21 ianuarie propunerea şi proiectul hotărârii de a fi demis Lupu. Au trecut deja trei luni de atunci. Iar Marian Lupu prin diferite motivaţii nu a dorit să introducă în ordinea de zi acest proiect al nostru. Poate că atunci avea să fie respins şi conform legislaţiei noi toţi împreună am mai putut fi trăgăna demisia lui în sesiunea actuală. Dar după ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în activitatea Parlamentului şi după ceea ce a declarat Lupu benevol în faţa Parlamentului că el doreşte să revină la varianta zero, înainte de a fi demis guvernul Filat. Acum a venit timpul să-şi onoreze promisiunile domnul Lupu. El atunci a spus că după ce va fi demis guvernul Filat, el îşi onorează promisiunea şi depune cererea de demisie.”

Europa Liberă: Este o răzbunare a PCRM?

Vladimir Voronin: „Doamne fereşte! Care răzbunare? Eu vă spun că noi de la 21 ianuarie am înaintat această propunere, când această alianţă încă era consolidată.”

Europa Liberă: Ce va fi cu soarta procurorului? Poate domnul Gurin să rămână în această funcţie?

Vladimir Voronin: „Nu pot eu să le ştiu pe toate. Lasă să lucreze oamenii la locurile lor şi să facă treabă.”

Europa Liberă: Deci domnul Gurin să rămână în funcţie?

Vladimir Voronin: „Eu nu am spus aşa.”

Europa Liberă: Cum poate fi demis procurorul acum?

Vladimir Voronin: „Aţi auzit care au fost argumentele că nu corect au fost numărate voturile şi nu au ajuns voturi pentru a fi confirmat procurorul. Dacă acest lucru se confirmă, atunci clar lucru că trebuie de revenit. Şi atunci ori o să fie reales din nou, ori altfel.”

Europa Liberă: Cum se destituie? Numai că nu a avut numărul suficient de voturi când a fost investit?

Vladimir Voronin: „Nu. Noi nu am formulat chiar în acest fel propunerea noastră. Noi considerăm că trebuie de întors la procedura de votare şi să-i întrebăm pe cei care au votat nominal. Şi dacă vor fi acumulate voturile necesare atunci asta va fi voinţa Parlamentului.”
XS
SM
MD
LG