Linkuri accesibilitate

„Răcirea relaţiilor cu FMI demotivează investitorii străini să vină pe piaţa noastră.”


Studiul despre tendințele în economia Moldovei exprimă totuși prognoze optimiste.


Reprezentantul permanent la Chișinău al FMI, Tokhir Merzoev, a confirmat astăzi la Europa Liberă că Moldova nu va primi ultima tranșă de împrumut de 76 de milioane de dolari din cauza neonorării unor angajamente. Alla Ceapai a folosit ocazia lansării unor date noi despre economia moldoveană la Academia de Științe pentru a-i întreba pe experți cât de grav este anunțul creditorului internațional.

Primele şi cel mai grav vor fi afectate investiţiile spune directorul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică, Alexandru Stratan. Astfel experţii s-ar putea să renunţe la prognozele făcute anterior privind creşterea investiţiilor cu 7 la sută în acest an:

La lansarea studiului la Chișinău în 2012
La lansarea studiului la Chișinău în 2012
„Şi aşa am avut o situaţie instabilă la capitolul investiţii străine directe. Deseori când vine un investitor în ţară sau un donator care doreşte să acorde Republicii Moldova un împrumut sau un grant prima întrebare pe care o pun este ce relaţii aveţi cu FMI sau dacă aveţi un memorandum cu Fondul. Sigur că în acest caz, ratarea tranşei, ar putea speria pe unii donatori şi parteneri de dezvoltare, şi cu atât mai mult investitorii străini.”

Alexandru Fala
Alexandru Fala
Un alt expert economic de la Institut, Alexandru Fala, spune că această ultimă tranşă din creditul FMI urma să completeze rezervele valutare a Băncii Naţionale. Respectiv, lipsa acestor bani nu va afecta direct situaţia economică din Moldova:

„Tranşele de la FMI nu afectează direct activitatea economică este un efect indirect, care ţine în primul rând de imagine. Cooperarea cu partenerii internaţionali se realizează în tandem, astfel dacă sunt probleme cu FMI, evident că o să fie o răcire şi cu alte instituţii internaţionale care vin în special cu suport financiar. În al doilea rând, răcirea relaţiilor cu FMI este asociată cu un factor ce demotivează investitorii străini să vină pe piaţa noastră.”

Asemenea FMI, Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică prognozează o creştere economică de 4% în acest an. Este o prognoză mai optimistă decât cea oficială de 3,5% a Ministerului Economiei şi decât cea de 3 la sută estimată de Banca Mondială. Iată cum argumentează prognozele Institutului Alexandru Stratan:

„Anul acesta se prevede o recuperare din contul agriculturii foarte mare. Dacă lucrurile vor merge bine, cel puţin noi vedem că am avut o iarnă bună şi am avut o primăvară bună din punct de vedere climateric, atunci am putea asista la creşteri de peste 4% chiar. O evoluţie mai rea este constatată de factorii externi, şocurile externe şi, din păcate, incertitudinea politică care mai presează şi influenţează economia. Ar putea să fie o temperare, dar nicidecum o recesiune ca în anul trecut. Conform calculelor noastre, dacă am exclude efectul negativ al secetei în agricultură, am fi asistat la o creştere de 3% în economia în 2012.”

În studiul lansat astăzi despre tendinţele în economia Moldovei experţii mai fac şi alte prognoze optimiste. Volumul producţiei agricole ar putea creşte cu 23%, iar exportul în Est şi în Vest - cu circa 10%. Uşor ar putea creşte şi remiterile din partea migranţilor moldoveni urmare a stabilizării situaţiei economice din UE şi creşterea economică constantă din Federaţia Rusă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG