Linkuri accesibilitate

Marian Lupu revocat din funcţia de președinte al Parlamentului R. Moldova


Marian Lupu: „Noi nu ne vom opune alegerilor anticipate şi vreau să vă spun că suntem şi vom fi gata pentru ele.”


Președintele Parlamentului, Marian Lupu, a fost înlăturat astăzi din funcție după votarea, la cererea comuniștilor, a două inițiative de demitere mai vechi. Așa cum veți auzi în relatarea Valentinei Ursu, liderul democraților a fost demis cu voturile a trei sferturi din deputați, mai ales liberal-democrați și comuniști.

Igor Vremea: „După numărarea buletinelor valabile s-a constatat că deputaţii au votat: pentru revocare – 76 de deputaţi, contra – 3 deputaţi. Domnul Marian Lupu este revocat din funcţia de președinte al Parlamentului Republicii Moldova cu 76 voturi, ceea ce constituie mai mult de 2/3 din voturile deputaţilor în Parlament.”

Procedura de vot a fost secretă. La ea au participat deputaţii comunişti, liberal-democraţi, reformatorii liberali conduşi de Ion Hadârcă, grupul lui Igor Dodon şi cel a lui Vadim Mişin, precum şi deputaţii neafiliaţi Sergiu Sârbu şi Mihai Godea.

Cei 15 deputaţi democraţi şi parlamentari liberali loiali lui Mihai Ghimpu nu au intrat în cabina de vot. Comisia care a organizat procesul de vot a anunţat că liberal-democrata Liliana Palihovici vice-preşedinta Parlamentului va asigura interimatul funcţiei, lucru care a stârnit nemulţumirea liberalilor şi democraţilor.

Deputatul PD Adrian Candu a declarat că prin votul liberal-democraţilor şi comuniştilor se declanşează alegerile anticipate. Iar liberalul Mihai Ghimpu a spus că decizia privind interimatul nu este constituţională:

Mihai Ghimpu: „Sesizăm la Curtea Constituţională şi această hotărâre a voastră zboară. Dar din ce motive, o să aflaţi mai târziu. Ţineţi minte ce vă spun eu azi.”

Artur Reşetnicov: „Referitor la Curtea Constituţională, probabil că domnul Ghimpu cunoaşte unele decizii care sunt în calitate de proiect scrise la Curtea Constituţională.”

„Nu sunt întristat după demiterea din funcţia de preşedinte al Parlamentului” – este declaraţia pe care a făcut-o imediat Marian Lupu. El a mai spus că era pregătit încă din luna ianuarie să plece din prezidiul Legislativului. Liderul democraţilor a promis că va participa şi în continuare la negocieri cu partidele din Legislativ în scopul evitării alegerilor parlamentare anticipate:

Marian Lupu: „Nu mă afectează deloc, nici ca persoană, nici ca lider de partid. Spre deosebire de alţii care au orgolii nemăsurate, cu dorinţa nesăbuită de a fi în funcţie, eu văd lucrurile altfel. Noi nu vom condiţiona întâmplarea de azi mersul reluării negocierilor politice. Mai sunt şanse, mai rămân şanse pentru o normalizare a situaţiei. Prin decizia zilei de astăzi, marcându-se o consolidare a căii îndreptate spre alegerile anticipate, PLDM susţinând dezideratul PCRM să se genereze alegeri anticipate. În acest caz nu uitaţi că dacă aceste decizii au fost adoptate, unii au 34 de voturi, alţii au 31 de voturi, asta este realitatea. Noi nu ne vom opune alegerilor anticipate şi vreau să vă spun că suntem şi vom fi gata pentru ele.”

Iniţiativa revocării din funcţie a lui Marian Lupu a fost înaintată de deputaţii comunişti la începutul şedinţei de azi a Parlamentului. Pentru demisia lui ar fi fost suficiente 67 de voturi, adică 2/3. Tot mai multe voci sugerează că actuala situaţie politică poate conduce la alegeri parlamentare anticipate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG