Linkuri accesibilitate

Kosacev, rezervele Rusiei și Pachetul Energetic III (Evenimentul zilei)


USL, puterea și corupția (D. Tapălagă/Hotnews).


Presa de la București se ocupă astăzi printre altele de starea relațiilor româno-ruse. Detalii are Tania Radu.

Intr-un interviu acordat jurnalistului Laurentiu Mihu, de la Evenimentul zilei, trimisul special al presedintelui rus Vladimir Putin, Konstantin Kosacev, confirma rezervele Moscovei față de adoptarea de catre România - si in intentie, de catre Republica Moldova - a prevederilor Pachetului Energetic III al Uniunii Europene. Din declaratiile oficialului rus se intelege ca documentul european de politica energetica reprezinta o piedica in cresterea schimburilor economice dintre Rusia si România.

Kosacev spune ca Federatia Rusa este interesata de privatizarile din economia româneasca, dar precizeaza: „nu mai suntem o economie de stat, în care deciziile se iau la nivel central. Dacă ele vor fi atractive, vor fi competitive, bineînţeles că Rusia, ca ţară investitoare, este un partener foarte interesant”. Economia Rusiei, a subliniat oficialul rus, are a doua rata de crestere in Grupul G20 al tarilor celor mai dezvoltate, un deficit bugetar „relativ scazut”, datorie externa de numai 10% din produsul intern brut si se imprumuta putin, comparativ cu alte state din spatiul european. Cu alte cuvinte, interesul este in primul rand al României in cresterea schimburilor economice bilaterale. Oficialul rus a mai anuntat in acest interviu ca s-a convenit asupra conditiilor de deschidere a unor centre/institute culturale, rus, la Bucuresti, si român, la Moscova, in 2014 sau cel tarziu in 2015.

La votul pentru validarea conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiară, structura nou infiintata, s-a consemnat decesul absolut al opozitiei parlamentare din Romania, considera Mircea Marian, de la Evenimentul zilei. Numele propuse de Uniunea Social-Liberala au primit un singur vot impotriva. Mircea Marian dezvaluie si motivul: Partidul Democrat-Liberal „a primit un os de ros”, un reprezentant al sau a fost acceptat ca simplu membru in aceasta structura. Comentatorul se minuneaza de impactul practic nul pe care l-a avut aceasta sedinta parlamentara. In opinia sa, USL detine o majoritate de 99%, si nu doar la nivelul reprezentarii partidelor care compun USL, adica circa 70%.

Un exemplu consistent de cum intelege USL sa foloseasca aceasta imensa putere prezinta Dan Tapalaga, in comentariul publicat pe site-ul Hotnews. Este vorba de felul in care se aplica legea conflictului de interese, a incompatibilitatilor. Termenii in care este formulata fac ca parlamentari condamnati penal sa voteze sau sa elaboreze legi in Parlamentul României, iar ministri trimisi in judecata pentru coruptie sa administreze bugete uriase. Recent, un judecator pensionar, care practică avocatura, a primit condamnare definitiva pentru coruptie. Acest fapt, atrage atentia Dan Tapalaga, nu-l impiedica sa-si incaseze lunar pensia de magistrat, in valoare de circa 3700 de euro.
XS
SM
MD
LG