Linkuri accesibilitate

Nord-caucazienii nu-i cred pe americani


Imaginea lui Djohar Ţarnaev, la CNN, într-un centru comercial din apropierea locului unde a avut loc atacul cu bombe asupra maratonului de la Boston.

În Cecenia şi Daghestan ştirea că fraţii Ţarnaiev ar fi organizat atentatul de la Boston este primită cu mult scepticism.


Oficialităţi americane s-au întâlnit cu părinţii fraţilor Ţarnaiev, tinerii bănuiţi de a fi organizat atacul de la maratonul din Boston, soldat cu trei morţi şi peste 200 de răniţi. Potrivit corespondentului Europei Libere în regiune, întâlnirile au avut loc în capitala Daghestanului. Avocatul care a asistat familia Ţarnaiev susţine că părinţii lui Tamerlan, ucis în ziua atentatului şi a lui Djokar, fratele mai mic, grav rănit, ar vrea să meargă în Statele Unite, dar nu ştiu când. În republicile din Caucazul de nord, relatează corespondentul Europei Libere Tom Balmforth, ştirea că fraţii Ţarnaiev ar fi organizat atentatul de la Boston este primită cu mult scepticism. Relatează Ileana Giurchescu.

Autorităţile americane cred că au prezentat dovezi suficient de convingătoare pentru a documenta acuzaţia că Tamerlan şi Djokar Ţarnaiev au organizat atentatul din 15 aprilie, de la Boston. Cu toate acestea, fraţii – etnici ceceni – se bucură de multă simpatie în Caucazul de nord.

În Daghestan, republică unde fraţii au familie şi unde au şi trăit un timp, mulţi nu cred „teza” americană.


Un tânăr de 34 de ani, muncitor constructor în capitala Daghestanului, Makacikala, nu crede că cei doi erau extremişti şi nici în veridicitatea informaţiilor americane.

Tamerlan a fost ucis la scurt timp după atacul din timpul maratonului, în cursul unui schimb de focuri cu poliţia. Djokar, grav rănit, a fost prins o zi mai târziu şi între timp, pus oficial sub acuzaţie pentru implicarea în atacul cu bombe.

„Şi totuşi nu am informaţii convingătoare că cei doi sunt organizatorii atacului”, declară Magomed Magomedov Europei Libere, un alt locuitor din Makacikala. Ce-l deranjează cel mai tare este că Daghestanul este acum în centrul atenţiei, nemotivat – crede el.

Iar un al bărbat, întrebat despre fraţii Ţarnaiev, declară că sunt „tipi tari”. Şi în Cecenia învecinată creşte sprijinul pentru Tamerlan şi Djokar. Pe un afiş se poate citi „Nu ceda, frate”, pe altul „Djokar Ţarnaiev este nevinovat”. Iar în internet a fost lansată o petiţie prin care i se cere preşedintelui Barack Obama să „se uite mai atent” la dovezile aduse împotriva fraţilor Ţarnaiev. Şi peste trei mii de persoane s-au alăturat unui grup de sprijin pentru Ţarnaiev, creat pe cea mai populară platformă socială din Rusia, vKontakte.

Pe de altă parte, cea mai importantă grupare islamică din Cecenia, reunind o serie de organizaţii locale - „Emiratul Caucaz” - a declarat că nu are nici o legătură cu atentatele de la Boston. Dar a sugerat că serviciile secrete ruse ar putea fi cumva implicate.
XS
SM
MD
LG