Linkuri accesibilitate

„Lecţia Filat” (Adevărul)


Iurie Leancă – un viitor premier? (Timpul)


Redactorul-şef de la „Adevărul”, Alina Ţurcanu, contabilizează într-un editorial numit „Lecţia Filat” rezultatele „războiului pe viaţă şi pe moarte politică” , declanşat de împuşcătura fatală din Pădurea Domnească. O alianţă de guvernare distrusă, un cabinet de miniştri doborât, un lider al celui mai important partid de la putere făcut knockout, câteva milioane de cetăţeni cu moralul la pământ, o ţară aruncată în haos şi cu viitor incert. Rezultatele sondajului de opinie dat ieri publicităţii vorbesc de la sine şi ar trebui să fie ca un duş rece pentru cei care au jucat fără reguli şi fairplay, crede jurnalista. Liderul PLDM Vlad Filat s-a crezut super-eroul fără de prihană, n-a ştiut să-şi cântărească bine puterile, să-şi calculeze paşii şi să prevadă finalul atunci când a pornit „cruciada” împotriva „păpuşarului”, continuă editorialista. Vladimir Plahotniuc şi-a reconfirmat cu brio porecla de „păpuşar” şi „combinator” şi l-a jucat pe degete pe Vlad Filat, deşi liderul PLDM are mult mai multă experienţă în ale politicii. Acum, Vlad Filat ar trebui să facă un pas în urmă, să-şi calce pe orgoliu şi să-i propună şefului statului un alt candidat din partea PLDM la şefia Guvernului. Alegătorii ar aprecia mai degrabă o astfel de „cedare”, decât „curajul” de a se avânta într-un scrutin anticipat, consideră comentatoarea.

... Moldova mai are o şansă, ea se numeşte Iurie Leancă, scrie Constantin Tănase în „Timpul”. Meritele pe care i le atribuie editorialistul sunt tocmai calităţile ce-l deosebesc de Filat: un om fără orgolii bolnave, cu demnitate, inclusiv naţională, profesionist de elită, patriot, om respectat acasă, şi în bordeie, şi în palate, precum şi în afara ţării. Comentatorul se declară sigur că nominalizarea lui Leancă în calitate de candidat pentru funcţia de premier ar pune cruce pe alegerile anticipate şi pe visele de revanşă ale comuniştilor. „Leancă ar fi votat fără ezitări de toate partidele din alianţă. Dacă, bineînţeles, va fi propus...”, conchide directorul ziarului „Timpul”.

Şi „Kommersant.md” publică o analiză a scenei politice de acum şi apreciază că „actuala criză politică este îndoielnic să se consume mai devreme decât peste jumătate de an”. Potrivit autorilor, Tatiana Gâscă, Vladimir Soloviov şi Olga Grosul, „decizia Curţii Constituţionale despre faptul că Vlad Filat nu poate pretinde la fotoliul de premier, i-a slăbit pe liberal-democraţi şi a consolidat poziţiile PDM. În continuare, lucrurile pot evolua pe două căi: sau în Parlament se creează o nouă coaliţie pe baza condiţiilor dictate de democraţi, ori toate vor merge spre alegeri anticipate. Prima variantă este considerată de experţi drept prea puţin posibilă. Iar alegerile sunt prognozate de ei doar peste jumătate de an, nu mai devreme – anume pe parcursul acestei perioade de timp va fi necesară pentru aplicarea sistemului electoral mixt, promovată de democratul Vlad Plahotniuc”, se mai menţionează în articol.

„Ziarul de gardă” a întrebat mai mulţi analişti dacă odată cu desemnarea lui Leancă criza s-a încheiat, ori abia începe? Vom reţine răspunsul istoricului Anatol Petrencu: „Decizia Curţii, în fond una politică, a schimbat radical lucrurile. Riscul unor anticipate e foarte mare. Filat a cedat prea mult, a făcut compromisuri prea mari. Până la urmă, a fost jucat de Plahotniuc. Cred că există în spatele PDM un centru de susţinere, care nu se vede cu ochiul liber, dar care face aranjamentele. Nu ştiu ce mai poate salva desemnarea lui Leancă în funcţia de premier interimar... Poate doar un plus de valoare pentru summitul din toamnă de la Vilnius şi menţinerea, într-un fel, a imaginii PLDM ca partid al axei de guvernare.”
XS
SM
MD
LG